27.6.2024. Rijeka - Press konferencija u povodu 17. Vriska, rijeckog sajma knjiga i festivala autora. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
PIXSELL
14.9.2024., 07:10
Vrištanje i čitanje

Vrisak u Rijeci: 17 mu je godina tek

Više od pedeset događaja: od 14. do 21. rujna praznik knjige, autora i čitatelja

Cijele godine Hrvatskoj doista ne manjka književnih festivala, manifestacija povećenih knjigama i autorima, od kojih su mnogi s višegodišnjom tradicijom i međunarodnim ugledom. Tako smo u svibnju svjedočili Zagreb Book Festivalu, a od 1. do 7. rujna u Zagrebu i 12. izdanju Festivala svjetske književnosti, jednog od najraskošnijih kulturnih događaja u regiji i šire. Odmah nakon njega, od 14. do 21. rujna, slijedi jednako vrijedan i važan spektakl u Rijeci, 17. Vrisak. Naravno, kraj godine razerviran je za tradicionalni Interliber, i ove, 2024. godine, kao prethodnih godina, na Zagrebačkom velesajmu.

MAGAZIN VBZ VRISAK RIJEKA
ustupljena

Od novijih, također uspješnih i atraktivnih dana posvećenih knjigama i čitateljima svakako treba spomenuti i Panonski festival knjige u Osijeku, koji je u svibnju održan drugi put u gradu na Dravi.

Što se Vriska 2024. tiče, na medijskoj konferenciji održanoj proteklog tjedna u novootvorenoj V.B.Z.-ovoj knjižari u Rijeci, na Korzu, programski direktor festivala Drago Glamuzina, zajedno s ostalim voditeljima programa, najavio je bogat i raznovrstan sadržaj, koji će ove godine obuhvatiti više od 50 kulturnih događaja, uključujući književne tribine, promocije knjiga, panele i radionice, te će okupiti stotinjak domaćih i inozemnih autora.

Posebno je istaknuto da će se festivalski dio Vriska održavati na različitim lokacijama unutar riječke kulturne scene, uključujući Art-kvart "Benčić", Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU), Dječju kuću, Gradsku knjižnicu Rijeka, Dnevni boravak i V.B.Z.-ove knjižare. Glamuzina je naglasio kako će ovogodišnji program biti prilagođen svim dobima, s posebnim naglaskom na kvalitetnim književnim i kulturnim aktivnostima. Osim toga, sajamski dio Vriska traje od 2. do 30. rujna, a obuhvatit će popuste na knjige do 80 % u svim V.B.Z.-ovim knjižarama i na prodajnim punktovima u Rijeci.

MAGAZIN VBZ VRISAK RIJEKA
ustupljena

Festivalski program svečano će početi 14. rujna u 19.30 u Art-kvartu "Benčić", dodjelom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Nakon toga je besplatan koncert popularnog slovenskog kantautora Zorana Predina, koji će dodatno zagrijati atmosferu. Uz Predina, jedan od glavnih gostiju festivala bit će i svjetska književna zvijezda Boris Akunin, poznat po povijesnim romanima i detektivskim pričama. Među ostalim gostima istaknuti su mlada britanska autorica Eliza Clark, čiji su radovi stekli veliku pozornost u posljednjih nekoliko godina, te domaći i regionalni književnici poput Lane Bastašić, Kristiana Novaka, Magdalene Blažević, Semezdina Mehmedinovića, Lidije Dimkovske, Srđana Valjarevića, Mirane Likar i dobitnika Ninove nagrade Steve Grabovca.

Jedan od programa posebno namijenjenih mladima je "Brusilica za srednjoškolce", koji je predstavila Helena de Karina. Taj program, pokrenut prošle godine, omogućuje srednjoškolcima neposrednu interakciju s autorima, u kojoj mogu postavljati pitanja i upoznati proces pisanja bez školskih pritisaka. Dio događaja bit će održan u V.B.Z.-ovoj knjižari na Korzu, a dio u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Cilj je "Brusilice" približiti suvremenu književnost mlađim generacijama i potaknuti dijalog o književnim djelima.

06.09.2024., Rijeka - Uoci 17. Rijeckog sajma knjiga i festivala autora Vrisak, na Korzu je postavljen sator sa knjigama. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
PIXSELL

Tu je i "Studentski Vrisak", čija je voditeljica Dunja Matić, a koji je platforma za mlade autore s hrvatskih sveučilišta. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog pilot-programa, ove je godine natječaj proširen na sveučilišta diljem zemlje, na koji je pristiglo 120 radova. Stručni žiri - Dunja Matić, Enver Krivac i Tea Tulić, odabrao je deset najboljih radova koje su napisali studenti iz raznih dijelova Hrvatske, među kojima su Filip Kralj, Nika Gojanović i Mihaela Platnjak.

Ivan Šarar najavio je "Usta na Usta", efektno naslovljenu seriju panel-diskusija koje će se baviti aktualnim društveno-političkim temama, od celebrity kulture i transrodnosti do pitanja klimatskih promjena i osjećaja sigurnosti u današnjem svijetu. Cilj tog programa je potaknuti otvoren i angažiran dijalog o važnim temama današnjice, a među gostima panela bit će brojni ugledni govornici iz različitih sfera javnog života.

Kristian Benić predstavio je "Vrisak Junior", program koji se održava u Dječjoj kući, a koji se fokusira na najmlađe posjetitelje festivala nudeći im priliku da se na radionicama i u interaktivnim aktivnostima upoznaju s knjigama i književnošću. Program je namijenjen djeci i mladima, a uključuje čitanja slikovnica, susrete s dječjim autorima i edukativne radionice.

Uza sve te programe, najavljen je i bogat književni sajam, koji će okupiti više od 20 domaćih i inozemnih izdavača, među kojima su V.B.Z., Mozaik knjiga, Profil, Znanje, Planetopija, Poetika, Naša djeca, Naklada Veble, Sandorf, Stilus, Fraktura, Fokus komunikacije, Naklada Uliks, Leo commerce, Iris Illyrica i Forum te mnogi drugi. Posjetitelji će moći kupiti knjige po iznimno povoljnim cijenama, s popustima do 80 %, te pronaći najveće književne hitove, klasike, trilere, poeziju i dječje knjige.

Vrisak nudi raznolik i bogat kulturni program, koji svake godine privlači sve više posjetitelja. Rijeka će od 14. do 21. rujna postati književno središte, a organizatori pozivaju sve ljubitelje knjige da ne propuste taj književni rock'n'roll.

Sve u svemu, ako ste knjigoljubac, put pod noge i pravac Rijeka! Jer kako je to jednom prigodom rekao slavni Mark Twain: “Dobri prijatelji, dobre knjige i mirna savjest: to je idealan život.” Tin Ujević je zaključio: “Knjiga nije hrana, ali je poslastica.”