MAGAZIN INA KINAŠaljem fotkice s veleposlanikom, predsjednikom i tajnicom Hrv. Kin. Društva prijateljstva (moji sugovornici)
Ina STAŠEVIĆ
14.9.2024., 07:15
75. OBLJETNICA PROGLAŠENJA NEOVISNOSTI

Divovski korak Kine u budućnost

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine organiziralo je prijam za domaće i strane visoke dužnosnike

Kao jedna od četiri najstarije zemlje u povijesti čovječanstva Kina je dala iznimno veliki doprinos napretku civilizacije u mnogim područjima tijekom pet tisuća godina svoga razvoja, a utjecaj Narodne Republike Kine golem je i u globaliziranom i digitaliziranom 21. stoljeću.

Tijekom razvoja ove goleme zemlje vodili su se i ratovi, lokalni i sa susjedima, uz velike ljudske i materijalne žrtve. Primjerice, u doba razvoja zapadnjačkog kolonijalizma, nakon opijumskog rata između Velike Britanije i Kine od 1839. do 1842. godine Kina je postupno tonula i gotovo potonula u polukolonijalnu i polufeudalnu zemlju. No opijumski ratovi bili su ključni trenutak koji je usmjerio razvoj kineske nacije.

Pod vodstvom Komunističke partije Kine - KPK, formirane 1921. godine, kineski narod vodio je 28-godišnju tešku borbu kako bi spasio svoju domovinu od ropstva, ostvario državnu neovisnost te izgradio Narodnu Republiku Kinu.

NJ. EKSC. QI QIANJIN: Kina će uvijek biti graditelj svjetskog mira

U sklopu proslave 75. obljetnice Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u našoj zemlji organiziralo je prijam za domaće i strane visoke dužnosnike. Prigodu sam iskoristila za kraći razgovor s veleposlanikom, Nj. Eksc. Qi Qianjinom.

Svijet prolazi kroz velike promjene - klimatski poremećaji, terorizam, ratovi, recesija, četvrta industrijska revolucija... Kako se Kina kao svjetska sila prilagođava ovim promjenama i koja je globalna uloga NRK?
- Trenutno se promjene u svijetu, vremenu i povijesti odvijaju na način bez presedana. Velike promjene neviđene u stoljeću se ubrzavaju, novi krug znanstvene i tehnološke revolucije i industrijske transformacije razvijaju se velikom brzinom, a ljudsko se društvo suočava s višestrukim izazovima. Suočeni s trenutnom međunarodnom situacijom, zabrinuti smo, ali imamo samopouzdanje. Kao što je istaknuo predsjednik Xi Jinping, opći smjer razvoja i napretka ljudskog društva neće se promijeniti, opća logika krivudavog napretka svjetske povijesti neće se promijeniti, a ni opći trend zajedničke budućnosti međunarodne zajednice neće se promijeniti. Kina će uvijek biti graditelj svjetskog mira, pridonositelj globalnom razvoju i branitelj međunarodnog poretka. Predsjednik Xi Jinping iznio je važan koncept izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, Globalnu razvojnu inicijativu, Globalnu sigurnosnu inicijativu i Globalnu civilizacijsku inicijativu, utjelovljujući internacionalne vrijednosti kineske diplomacije i zagovarajući ravnopravan i uređen svijet s multipolarizacijom i univerzalno korisnu i uključivu ekonomsku globalizaciju. Ovi kineski koncepti pokušavaju pružiti odgovore na svjetske izazove. Naglašavamo da ćemo nepokolebljivo slijediti put mirnog razvoja i nikada se nećemo suprotstavljati svojim susjedima ili maltretirati male, dalje ćemo povezivati “krug prijatelja” diljem svijeta i slijediti otvorenu strategiju obostrane koristi i dobitka, usredotočit ćemo se na izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo, promicati razvoj sustava globalnog upravljanja u pravednijem i razumnijem smjeru i raditi s ljudima iz svih zemalja na stvaranju bolje budućnosti za čovječanstvo. (I.St.)

Prije 75 godina, 1. listopada 1949., tadašnji revolucionarni lider i prvi predsjednik Narodne Republike Kine Mao Ce Tung u Pekingu je, za govornicom Trga Tiananmen, proglasio utemeljenje i formiranje nove države, nakon građanskog rata, trauma od japanske agresije i stoljećima poniženja od zapadnjačkog svijeta. Od tog trenutka partija je preuzela odgovornost za budućnost zemlje i nacije u svoje ruke. Pod vodstvom KPK pokrenuli su čuda i razvojne skokove rijetko viđene u povijesti ljudskog razvoja, uz također i neke od velikih promašaja i pogrešnih planova, tragedija (kulturna revolucija, obračun s prosvjednicima na Tiananmenu...), smjena u političkim garniturama te neprestanog traženja kompromisnog načina da se održi komunistički (ideološki) poredak te istovremeno nakon niza propalih petoljetki uspostavi zapadnjački način funkcioniranja ekonomije i gospodarstva. Pritom je Deng Xiaoping, kineski političar, reformator i lider komunističke partije NR Kine, bio ključna osoba za čije je vladavine Kina krenula u smjeru jedna zemlja - dva sustava! To se u desetljećima koja su uslijedila pokazalo kao jedino moguće rješenje za tako veliku naciju, koje je zemlji i narodu omogućilo prosperitet, razvoj i napredak kakvom danas svjedočimo.

MAGAZIN INA KINAFotka__Nj_Eksc__g__Qi_Qianjin_i_Ina_Stasevic
Ina STAŠEVIĆ

Sve u svemu, Kina nekad i Kina danas posve su različite priče. Kina je danas s više od milijardu i pol stanovnika moderna i bogata zemlja, i kao takva ključan je međunarodni čimbenik, napose u ekonomskom, gospodarskom i financijskom smislu. U takvom poticajnom ozračju Kina ove godine proslavlja 75. obljetnicu svoje državnosti, promičući domoljublje i nacionalni ponos, ali i ekonomsku i gospodarsku snagu države.

Gledajući statističke pokazatelje, ukupna moć Kine stalno raste. Kina je postala vodeća industrijska i trgovačka sila u svijetu. Opseg njezina gospodarstva povećao se 175 puta u usporedbi s prvim godinama nakon uspostave NR Kine. Kina je postala drugo najveće gospodarstvo u našem globalnom svijetu.

BRANKO BALON: Nastavak ulaganja u infrastrukturne projekte

S predsjednikom Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva nastavljam razgovor uz čaj. Branko Balon, diplomirani inženjer elektrotehnike, magistar znanosti iz područja računalstva, uz redovitu nastavnu djelatnost na nekoliko visokih učilišta, predsjednik je Društva.

U svijetu punom regionalnih sukoba vrlo je važno da neke zemlje razmišljaju kako surađivati. U čemu Hrvatska i Kina trenutno surađuju i kakva je budućnost naših odnosa?
- Suradnja Hrvatske i Kine odvija se na puno različitih aspekata i razina. Izdvojio bih ekonomsku suradnju, turizam, kulturnu i obrazovnu suradnju te suradnju na polju tehnologija i inovacija. Detaljnije o tome nekom drugom prigodom. Što se tiče povećanja investicija u Hrvatsku, Kina pokazuje interes za daljnja ulaganja u jugoistočnoj Europi, uključujući Hrvatsku. Potencijalna ulaganja mogla bi obuhvatiti područja obnovljivih izvora energije, tehnologiju i transport. Razvoj luka i logističkih čvorišta potencijalne su točke interesa za kineske investitore, koristeći Hrvatsku kao platformu za distribuciju u Europu. Očekuje se nastavak ulaganja u infrastrukturne projekte, kao i povećanje trgovačke razmjene. Postoji mogućnost daljnje diversifikacije proizvoda i usluga koje Hrvatska može izvoziti u Kinu, kao i privlačenja kineskih investicija u različite industrijske sektore.
Za budućnost hrvatsko-kineskih odnosa predviđam da će biti vrlo dinamična i intenzivna s obzirom na sve veću važnost Kine na globalnoj razini te Hrvatskoj poziciji unutar EU-a. Može se reći da je Kina trenutno u poziciji da redefinira globalnu politiku, da proširi i provede svoj pogled na svijet te ubrza ekonomsku globalizaciju, usprkos pokušajima nekih sila da se uspori kineski razvoj.
Iako postoje izazovi, uključujući usklađivanje interesa unutar EU-a i osiguranje pravedne trgovinske prakse, budućnost odnosa između Hrvatske i Kine pokazuje znatan potencijal za rast i produbljivanje suradnje na više razina. Kroz pažljivo upravljanje i strateško planiranje, obje zemlje mogu imati velike koristiti od ovog partnerstva. (I.St.)

Osim toga, već nekoliko godina zaredom Kina je prva u svijetu po broju patentnih prijava za izume i njihovoj autorizaciji, a druga u svijetu po broju objavljenih znanstvenih i tehničkih članaka u međunarodnim časopisima. Važna postignuća ostvarena su i u području zrakoplovstva i astronautike, kvantne tehnologije, satelitske navigacije i u mnogim drugim područjima. Moderne informacijske tehnologije kao što su računalstvo i umjetna inteligencija doživljavaju pravi procvat.

Životni standard Kineza je u porastu i stalno raste. Kineski BDP po glavi stanovnika u 2023. godini iznosio je oko 12.500 US dolara. Nakon provođenja reformi i politike međunarodnog otvaranja 1978. godine, došlo je do povijesnog skoka u kineskom gospodarstvu i životnom standardu njezinih građana. Zemlja koja nekoć nije imala dovoljno ni za hranu i odjeću sada uživa prosperitet u svim područjima. U kratkom razdoblju od 40 godina, otkako su započele reforme i otvaranje zemlje, više od 700 milijuna Kineza izvučeno je iz siromaštva. Prosječna životna dob produžila se na 77 godina.

MAGAZIN PAXELSPHOTO BY Magda Ehlers
Magda Ehlers

Došlo je do povijesnog skoka i u međunarodnom položaju i utjecaju Kine, koliko u pripadajućem regionalnom okruženju, toliko i u širem geostrateškom i geopolitičkom kontekstu. Kina je također snažna nuklearna sila, što Zapad ne može smetnuti s uma. Usto je posljednjih godina bliska s Rusijom, iz vlastitih interesa, pri čemu zagovara prekid ukrajinskog rata i pronalaženje miroljubivog rješenja na obostranu korist i Ukrajine i Rusije.

Moderna uloga KP Kine u vođenju države može se najbolje sagledati iz govora predsjednika Xi Jinpinga, održanog na 13. Nacionalnom kongresu 2020. godine, kojom prigodom je istaknuo nekoliko temeljnih principa:

Prvo, ljudi su uvijek na prvom mjestu. To je utemeljeno na staroj kineskoj poslovici koja kaže da će vodstvo koje dijeli interese naroda imati njihovu podršku, a ono koje to poriče izazvat će njihov otpor. Ova ideja ugrađena je u Statut KPK, u kojem se ističe da partija nema svoj poseban interes, već je on cijelo vrijeme utemeljen na interesu naroda.

JING ZHAO: Trgovina treba postati jednostavnija i uspješnija

Unatoč impresivnoj modernizaciji Kine, mnoge europske kompanije suočavaju se s poteškoćama u komunikaciji s kineskim partnerima.

Koje aspekte treba uzeti u obzir pri poslovanju i komunikaciji s kineskim stručnjacima - pitala sam izvršnu tajnicu Hrvatsko-kineskog društva prijateljstva Jing Zhao.
- Kultura vjerovanja kineskog naroda temelji se na budizmu, taoizmu i konfucijanizmu. Ove velike mudrosti jedinstva između čovjeka i prirode i težnja za unutarnjim buđenjem učinile su da se kineski narod slaže sa svijetom u kontekstu suživota, tolerancije, razumijevanja, poštovanja i uzajamne koristi. Što se pak tiče gospodarskog modela, on se kontinuirano transformirao prema tržištu i mješovitoj ekonomiji, uglavnom privlačenjem stranih ulaganja i postupnim otvaranjem prema vanjskom svijetu.
Prije svega treba znati da Kinezi obraćaju pažnju na sklapanje prijateljstava prije nego što započnu posao. Vrlo je važno razumjeti i međusobno iskomunicirati namjere, potrebe, prednosti i nedostatke te dugoročne planove. To zahtijeva više vremena za komunikaciju i međusobno posjećivanje na početku poslovanja.
Nadalje, Kinezi najviše vremena posvećuju gostoprimstvu i poštovanju gostiju. Europski kupci trebaju imati isti stav poštovanja kineskih partnera, čime će postići više obostrane koristi. Brzi gospodarski razvoj u proteklih 40 godina natjerao je Kineze da rade naporno i vrlo učinkovito. To zahtijeva od europskih kupaca isti ritam u smislu učinkovitosti u suradnji. No, zbog razlika u stanovništvu, postoji veliki jaz u ekonomskoj veličini, što čini suradnju između Kine i europskih zemalja nejednakom. To zahtijeva više napora u boljem međusobnom razumijevanju. Budući da je kinesko tržište golemo, bilo da želite prodavati ili kupovati proizvode u Kini, potrebno je provesti mnogo vremena u ranoj fazi kako biste razumjeli principe funkcioniranja kineskog tržišta i pozicioniranje proizvoda.
Ovo su moje sugestije koje mogu dati kao osoba koja živi u Hrvatskoj devet godina i pokušava razviti poslovnu suradnju između Kine i Hrvatske. Nadam se da će trgovina između Kine i Hrvatske postati jednostavnija i uspješnija. (I.St.)

Drugo, osloniti se na narod. Narod je najveća snaga u upravljanju. Ponovno stara kineska poslovica po kojoj onaj koji uspije angažirati snagu naroda bit će nepobjediv, a onaj koji iskoristi mudrost naroda bit će pametniji od bilo kojeg mudraca.

Treće, neprekidan rad u korist naroda. Cilj ekonomskog i socijalnog razvoja u konačnici je ispunjenje želje naroda za boljim životom.

Četvrto, ukorijeniti se u narodu. Kako bi se osiguralo dugotrajno rukovođenje, KPK nastoji zadržati bliske veze s narodom, razmišljati i postupati u njihovu interesu i dijeliti blagodati i poteškoće s narodom.

MAGAZIN PEXELSPHOTO BY Sabel Blanco
Sabel Blanco

Sve to Zapadu vjerojatno zvuči očekivano deklerativno, ideološki docirano i domoljubno patetično. Ali to je taj kineski politički kontekst s kakvim se KPK bez većih unutrašnjih problema uspijeva održati i vladati i u ovim izazovima krcatim modernim vremenima. Kad s druge strane ekonomija i gospodarstvo funkcioniraju razvojno i održivo, kad je životni standard većine Kineza viši nego ikad prije, tko ima pravo toj i takvoj Kini išta zamjeriti.