Zagreb, 12.09.2024. Konferencija za medije Maria Radića sa suradnicima uoči sastanka inicijative za osnivanje nove političke stranke. Na fotografiji Mario Radić.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
Hina
14.9.2024., 07:15
TJEDNI OSVRT

“Crno na bijelo” pa opet crno! Što reći?

U Registru političkih stranaka toliko ih je da se ne može ni pratiti. Trenutačno ih je oko 160, što bi, prema aktualnom popisu stanovništva, značilo bar jednu na 24 tisuće stanovnika. Pitanje kako se sve zovu, tko su im predsjednici, kakvi programi itd. ne bi bilo za milijun dolara, nego za puno više!

Kad ono, s raspadom Domovinskog pokreta evo nam još jedne! Potvrdio je to i sam Mario Radić, gubitnik unutarstranačkih izbora za predsjednika raspadnute stranke, kojeg je kao svoga zamjenika “pomeo” stari i novi predsjednik te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Podsjetimo, proteklih dana diljem Hrvatske pojavili su se jumbo plakati s porukom “Crno na bijelo”. Kako nije bilo nikakvih drugih poruka koje bi rekle o čemu je riječ, među građanima je to izazvalo veliko zanimanje, tako da su se već pojavile najrazličitije opcije o čemu bi se tu moglo raditi. No, kako se vrlo brzo doznalo, ti plakati zapravo su uvodna kampanja koja najavljuje osnivanje nove političke stranke. “Ime stranke neće biti Crno na bijelo, nego je to slogan kojim želimo reći kako ćemo raditi i djelovati. Siguran sam kako će i ime biti također zanimljivo građanima”, rekao je Radić. I, eto, kako je već rečeno, “Radić i Penava toliko vole DP da žele da postoje dva”. “Crno na bijelo je naša vrlo jasna poruka da će stranka koju ćemo uskoro osnovati uvijek pružati ono što ćemo svojim biračima obećati. Da sve bude jasno, da stvari budu čiste, da sve bude crno na bijelo”, rekao je Radić. Izjavio je ono što smo već puno puta čuli od osnivača stranaka trećeg puta. Stranka će odmah nakon osnivanja biti i parlamentarna te imati zavidan broj ne samo saborskih zastupnika nego i općinskih, gradskih i županijskih vijećnika. Razlog tome je činjenica što je dio nekadašnjih članova DP-a nakon izbornog sabora stranke, održanog 31. kolovoza, zajedno s Radićem, Igorom Peternelom, Stephenom Bartulicom, Slavenom Dobrovićem i drugima istupio iz sada već bivše stranke.

O čemu je točno riječ i u kojem se sve kontekstu koristi slogan “Crno na bijelo” te kome zapravo pripada, analitičari odgovaraju da je riječ o sintagmi koja nije ničije autorsko djelo i nitko ne može polagati autorska prava ili ju prisvajati. Radi se o sintagmi koja dugo postoji u hrvatskom jeziku, razmjerno se često koristi i to u različitim kontekstima, rekao je politički analitičar Dragan Bagić. Ime nove političke opcije Radić još ne može otkriti jer se, kako kaže, nekoliko varijanti upravo testira u fokus-grupama.