RAZRED UČIONICA ŠKOLA NASTAVA
PIXABAY
7.9.2024., 09:15
TJEDNI OSVRT

Još jedna školska godina bez nastavničkog kadra

U ponedjeljak počinje nova školska godina, a o tome smo prije svega doznali iz reklama koje nas upozoravaju o ultimativnim shopping listama za školski pribor. Sve kako bi školarcima, ali i njihovim roditeljima, prvi školski dani navodno bili i ostali lijepa uspomena.

No, s obzirom na te informacije, premalo je onih o nedostatku kadra i u osnovnim i srednjim školama, zbog čega su čak i ravnatelji u panici. Grozničava potraga za učiteljima, nastavnicima i profesorima mnogih profila nastavlja se, ali čini se neuspješno. U mnogim sredinama ne pomažu ni dodaci na plaće, nuđenje stanova...Tako se kroničan nedostatak primjerice nastavnika matematike, fizike, informatike, kemije, biologije prelijeva i na početak nove nastavne godine, zbog čega - priznaju pojedini ravnatelji škola - u tjednu prije početka nastave nemaju gotove rasporede. Razlog je što ne znaju hoće li uspjeti zaposliti nastavnika ili će morati napraviti preraspodjelu među postojećim kadrom ne bi li se “pokrpala” nastava. Tako će uzaludna potraga za profesorima čini se i ove godine škole prisiliti da angažiraju nestručnjake ili pak već umirovljeni nastavnički kadar. Pojedini su se ravnatelji “spasili” stipendistima s nastavničkih STEM studija, koji imaju obvezu odraditi u školi onoliko koliko su primali stipendiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih - u prošloj školskoj godini takvih je stipendista bilo 479, a u školama je evidentirano 79 zapošljavanja. Ali to je samo kap u moru nagomilanih problema. Što bi, kada je riječ o rješenju za manjak nastavnika, pojednostavljeno značilo i vraćanje umirovljenika u škole, kao i primanje svekolikih nestručnjaka. Što možda i nije najgore rješenje, bolje je čak i od zapošljavanja odgojiteljica, koje pak neće u vrtiće, gdje je također kroničan manjak “teta”. Da problem nije nimalo bezazlen, recimo kako je gotovo svaki šesti nastavnik matematike u Hrvatskoj nekvalificiran za posao koji radi. Uz to sve je manje kvalificiranih nastavnika i fizike, ali i drugih predmeta, biologije, kemije, informatike, ali i stranih jezika te strukovnih predmeta u srednjim školama. Inicirane su brojne rasprave na kojima je naglašeno da se hitno moraju poduzeti konkretni koraci koji će mlade iz tih zanimanja vratiti u škole.

Zapitajmo se zašto. Jer nisu samo plaće u pitanju nego i podcijenjenost tih ne zanimanja, nego poziva, ne samo od vlasti nego i od roditelja, a što od svih preuzimaju i učenici, pa ne čudi i sve učestalija potreba za zaštitarima na ulaznim vratima škola.