epa11160891 Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers his annual 'State of Hungary' address in Budapest, Hungary, 17 February 2024. The inscription on the podium reads: 'For us Hungary is the first!'. EPA/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT
EPA
7.9.2024., 09:11
VIKTOR ORBAN - DESET CRVENIH PILULA

Hodanje u snu ili trčanje na javi: Orbanizam i populizam uglavnom su jedno te isto

Istupi mađarskog predsjednika vlade Viktora Orbana vesele populiste i ljute globaliste diljem Europe. U vezi s tim zapaženo je njegovo nedavno predavanje za studente mađarske nacionalne manjine na 33. ljetnom studentskom kampu Sveučilišta Balvanyos u Tuşnadu, Rumunjskoj.

S Orbanove internetske stranice (miniszterelnok.hu) prenosimo dio o geopolitici nazvan "Deset crvenih pilula" jer se poziva na scenu iz znanstvenofantastičnog filma The Matrix, u kojoj zbunjenog Thomasa A. Andersona suočavaju s izborom između dvije pilule - ako proguta plavu, zauvijek će ostati nesvjesni rob u svijetu kontrole, a ako proguta crvenu, osvješćuje se kao permanentni revolucionar Neo. "Rat u Ukrajini je naša crvena pilula, to nam je dano i to moramo progutati. I sada, naoružani novim iskustvima, obvezni smo govoriti o realnosti. Klišej je reći da je rat nastavak politike drugim sredstvima. Važno je dodati da je rat nastavak politike iz druge perspektive", kaže Orban, iz čijeg govora mađarskim studentima u Rumunjskoj prenosimo još poneku zanimljivu opservaciju o Europi, Americi, Poljskoj, Ukrajini, Rusiji i ostalim faktorima nadolazeće ere "hladnog mira".

ORBAN KAO NEO

U vezi s prvom crvenom pilulom Orban čvrstinom iskusnog državnika kaže da se Rusi i Ukrajinci ne žele pomiriti: "Zašto? Dva su razloga. Prvi je što obje strane misle da mogu pobijediti, pa se žele boriti do pobjede. Drugi je što su obje strane napumpane svojstvenom realnom ili perceptivnom istinom. Ukrajinci misle da je ovo ruska invazija, povreda međunarodnog prava i teritorijalnog suvereniteta, te da oni vode obrambeni rat za svoju nezavisnost. Rusi misle da se u Ukrajini odvijaju ozbiljne NATO vojne aktivnosti, da je Ukrajini obećano članstvo u NATO-u, pa ne žele vidjeti NATO snage i naoružanje na rusko-ukrajinskoj granici. Stoga kažu da Rusija ima pravo na samoobranu, te da je ovaj rat isprovociran. Tako svatko ima svoju istinu - perceptivnu ili realnu - pa ne žele odustati od borbe. Takav pristup vodi izravno u eskalaciju. Ako bi sve ovisilo o te dvije strane, ne bi bilo mira. Mir jedino može doći izvana", zaključuje mađarski premijer.

epa07030021 Russian President Vladimir Putin (R)sharks hands with Hungarian Prime Minister Viktor Orban during a joint news conference after their talks in the Kremlin in Moscow, Russia, 18 September 2018. Putin says 'a chain of tragic circumstances' is to be blamed for a Russian military aircraft shot down by a Syrian missile. He vowed to boost security for Russian troops there. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/POOL
EPA

O gutanju druge crvene pilule Orban je rekao: "U prethodnim godinama naviknuli smo se na to da SAD naziva Kinu glavnim konkurentom i protivnikom, ali gledamo kako se vodi posrednički rat protiv Rusije. A Kinu stalno optužuju da krišom podržava Rusiju. Ako je to slučaj, onda moramo postaviti pitanje ima li smisla gurati dvije tako velike zemlje u zajednički protivnički tabor. Na to pitanje tek treba dati bilo kakav smislen odgovor", navodi Orban, te nastavlja s daljnim objašnjenjima i tumačenjima.

Treća crvena pilula: "Snaga i žilavost Ukrajine nadmašili su sva očekivanja. Na kraju krajeva, od 1991. godine 11 milijuna ljudi napustilo je tu zemlju, njome su upravljali oligarsi, korupcija je skočila u nebesa, a država je praktično prestala funkcionirati. Ipak, svjedoci smo uspješnog otpora bez presedana koji ta zemlja pruža. Unatoč uvjetima koje sam opisao, Ukrajina je zapravo snažna država. Pitanje je što je izvor njezine snage. Uz njezinu vojničku prošlost i osobni heroizam pojedinaca, postoji nešto što bi valjalo razumjeti: Ukrajina je pronašla viši smisao, novi smisao svog postojanja... U biti, radi se o zahtjevu Ukrajinaca da se njihova viša svrha javno prepozna na međunarodnom planu. To je ono što im daje snagu za otpor bez presedana."

Četvrta crvena pilula: "Rusija nije ono što smo do sada smatrali da jest, niti je Rusija ono na što su nas do sada navodili da vjerujemo. Ekonomska vitalnost te države je nevjerojatna. Dok promatram kako se stvari odvijaju, pada mi na pamet mudrost Mikea Taysona, koji je jednom izjavio da 'svatko ima plan dok ne dobije šakom u glavu'... Prema tome, ono kako su nam opisivali Rusiju - kao rigidnu neostaljinističku autokraciju - pogrešno je. Štoviše, to je zemlja koja demonstrira tehničku i ekonomsku žilavost, a možda i društvenu - to ćemo još vidjeti."

NOVA OSOVINA MOĆI

Peta važna pouka o realnosti crvene pilule, prema mađarskom vrhovniku, glasi: "Europsko donošenje odluka je kolabiralo. Europa je digla ruke od obrane vlastitih interesa: sve što Europa danas čini jest da bez pitanja slijedi vanjsku politiku američkih demokrata, i to čak i pod cijenu vlastitog uništenja. Dopustili smo da dizanje u zrak plinovoda Sjeverni tok prođe bez ikakvih posljedica, sama Njemačka je dopustila da akt terorizma protiv vlastite imovine - što je očito izvedeno po američkom nalogu - prođe bez posljedica, i svi šutimo o tome, ne pokrećemo istragu, ne želimo razjasniti što se dogodilo, niti želimo pitanje smjestiti u pravni kontekst. Na isti način smo propustili ispravno postupiti u povodu prisluškivanja telefona Angele Merkel, što je učinjeno uz asistenciju Danske. Europsko kreiranje politike također se od početka rusko-ukrajinskog rata raspalo, jer je srž europskog sustava moći nekada bila osovina Pariz-Berlin, koja je bila neizbježna. Bila je to srž i osovina. Ali otkako je izbio rat, uspostavljen je novi centar i drukčija osovina moći. Osovina Berlin-Pariz više ne postoji ili, ako postoji - postala je irelevantna i podložna zaobilaženju. Novi centar moći i osovina sastoji se od Londona, Varšave, Kijeva, baltičkih zemalja i Skandinavaca. Prijašnju su osovinu uništili Amerikanci. Zapravo, to je stari poljski plan da se riješi problem poljske ukliještenosti između velike njemačke i velike ruske države tako što bi Poljska postala američka baza broj jedan u Europi. Slobodno to mogu opisati kao pozivanje Amerikanaca da se rasporede između Nijemaca i Rusa. Pet posto poljskog BDP-a sada ide za vojne izdatke, a poljska vojska je druga najveća u Europi (odmah nakon francuske): govorimo o stotinama tisuća vojnika. To je stari plan da se oslabi Rusija i nadmaši Njemačka. Ta strategija natjerala je Poljsku da odbaci suradnju s V4 (Višegradskom skupinom). Poljaci vode najosvetoljubiviju i najlicemjerniju politiku u cijeloj Europi. Francuzi su nas prošlog mjeseca prestigli u kupnji ruskog plina, ali makar nam ne drže lekcije o moralu. Poljaci i posluju i drže moralne lekcije. Taj nivo političkog licemjerja nisam video u Europi u posljednjih deset godina", naglašava Orban.

epa09936463 A handout photo made available by the Hungarian PM's Press Office shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) as he receives European Commission President Ursula von der Leyen (L) at the Hungarian PM's office in Budapest, Hungary, 09 May 2022. EPA/Vivien Benko Cher/Hungarian PM's Press Office HANDOUT HUNGARY OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA

Nakon progutane šeste i sedme crvene pilule Orban već prelazi iz realpolitičke na ezoterijsku razinu, na kojoj, iz pozicije lidera postkomunističke države, neobzirno govori o duhovnoj usamljenosti kršćanskog Zapada: "Do sada je Zapad razmišljao i ponašao se kao da je referentna tačka, mjerilo svijeta. Pružao je vrijednosti koje je svijet morao prihvatiti. Na primjer, liberalnu demokraciju ili zelenu tranziciju. Za razliku od toga, realnost je da se svi, korak po korak, svrstavaju na stranu Rusije. Rat Rusije i Ukrajine ogolio je činjenicu da je najveći problem s kojim se svijet danas suočava slabost i dezintegracija Zapada. Naravno, to nije ono što zapadni mediji govore: na Zapadu tvrde da je najveća svjetska opasnost i problem Rusija. To je pogrešno! Rusija je prevelika za svoju populaciju, a vodi je hiperracionalno vodstvo. To je stvarno država koja ima vođe... Problem dezorijentiranog Zapada je i što su se na obzoru pojavila još dva sunca. Ovo je izazov Zapadu u formi uspona Kine i Azije. Trebalo bi znati izići na kraj s tim, ali ne znamo."

AGRESIVNI PATULJCI

Nakon osme crvene pilule Orban nastavlja: "Nadovezujući se na sve ovo, za nas je istinski izazov ponovno razumjeti Zapad u svjetlu rata. Budući da mi, Srednjoeuropljani, vidimo Zapad kao iracionalan. Zamislimo da je svjetonazor nas, Srednjoeuropljana, zasnovan na nacionalnim državama. U isto vrijeme Zapad smatra da nacionalne države više ne postoje. Otuda je koordinatni sustav u kojem mi Srednjoeuropljani razmišljamo potpuno irelevantan. Prema našoj koncepciji, svijet je sazdan od nacionalnih država koje uživaju monopol sile, time ostvarujući stanje općeg mira. U svojim odnosima s drugim državama nacionalna država je suverena. Drugim riječima, ona ima kapacitet, neovisno o danosti, za svoju vanjsku i unutrašnju politiku. U našoj koncepciji nacionalna država nije pravna apstrakcija, nije pravni konstrukt: nacionalna država je ukorijenjena u konkretnoj kulturi. Štoviše, mi to ne vidimo kao fenomen koji se razvio u 19. stoljeću: mi vjerujemo da nacionalne države imaju biblijsku osnovu... No, potpuno suprotno od toga, zapadnjaci vjeruju da nacionalne države više ne postoje. Za njih je zapadna polovina Europe već postnacionalna... U svakoj gesti Zapadnoeuropljanina osjećamo pretencioznost umjesto veličine. Moram kazati da je nastala situacija isprazna, a osjećaj izlišnosti potiče rast agresivnosti. Otuda pojava 'agresivnog patuljka' kao novog tipa osobe", duhovit je Orban.

epa11452091 A handout photo made available by the Ukrainian Presidential Press Service shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (L) being welcomed by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) prior to a meeting in Kyiv, Ukraine, 02 July 2024. The Hungarian prime minister arrived in Kyiv to discuss 'European peace' with the Ukrainian president as well as current issues in Hungarian-Ukrainian bilateral relations, the Hungarian government spokesman Zoltan Kovacs said. This is Orban's first official visit to Ukraine since the beginning of the Russian invasion in 2022. EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT -- MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
EPA

Deveta realnost crvene pilule glasi: "Postnacionalno stanje Zapada ima ozbiljnu i dramatičnu političku posljedicu, habanje demokracije. To je zato što unutar društava postoji rastući otpor migracijama, rodnoj ideologiji, ratu i globalizmu. I to stvara politički problem između elite i naroda, elitizma i populizma. Mogao bih navesti mnoštvo primjera u različitim zemljama. Ali ako se narod i elite ne mogu složiti i surađivati, kako to može biti predstavnička demokracija? Tako imamo elitu koja ne želi predstavljati narod i ponosna je na to, a potom imamo narod koji nitko ne predstavlja. Zapravo, u zapadnom svijetu imamo situaciju u kojoj mase ljudi s fakultetskim diplomama više ne čine, kao prije, manje od deset posto populacije, nego 30 ili 40 posto. I zbog svojih gledišta ti ljudi ne poštuju one koji su manje obrazovani poput običnih radnika, ljudi koji žive od manualnog rada. Za elite jedino su mišljenja diplomaca prihvatljiva, jedino ona su legitimna. Tva lijevoliberalna elita zapravo organizira transatlantsku elitu: ne europsku, nego globalnu, ne zasnovanu na nacionalnoj državi, nego na federalnoj, i ne demokratsku, nego oligarhijsku..."

DESETA ZAPOVIJED

Napokon, nakon deset crvenih pilula dolazimo i do zapadnih vrijednosti, o kojima gospodin Orban govori sljedeće: "One su bile esencija tzv. meke moći, a postale su bumerang. Pokazalo se da zapadne vrijednosti, za koje se vjerovalo da su univerzalne, bivaju demonstrativno označavane kao neprihvatljive i odbacivane u sve više zemalja diljem svijeta. Pokazalo se da modernost, moderan razvoj nije zapadni, ili makar ne isključivo zapadni, izum, jer je i Kina moderna, Indija postaje sve modernija, a i Arapi i Turci se moderniziraju. A oni ne postaju moderan svijet na osnovama zapadnih vrijednosti. Za to vrijeme zapadnu meku moć zamijenila je ruska meka moć, jer je danas ključni element propagiranje zapadnih vrijednosti LGBTQ. Svatko tko ne prihvaća LGBTQ sada je u 'nazadnoj' kategoriji što se tiče zapadnog svijeta. Ne znam jeste li obratili pažnju, ali mislim kako je nevjerojatno da su u posljednjih šest mjeseci pro-LGBTQ zakoni usvojeni na mjestima poput Ukrajine, Tajvana i Japana. Ali svijet se ne slaže s tim. Posljedično, danas je Putinovo najsnažnije taktičko oružje pružanje otpora i protivljenje zapadnom nametanju LGBTQ ideologije. To daje najsnažniju međunarodnu atraktivnost Rusiji, pa ono što je nekada bila zapadna meka moć sada je, poput bumeranga, postala ruska meka moć", zaključuje Viktor Orban.

Kako god bude, nakon terapije crvenim pilulama Orbanu i njegovim političkim istomišljenicima sivo se piše jer su optički eksperimenti pokazali da su crvena i plava pilula samo nijanse sive. Plava i crvena boja nešto su što mozak vidi na temelju ostatka informacija oko njih, a čak i ako znate da su pilule sive, i dalje ćete ih vidjeti kao plave i crvene, pa je svejedno koju ćete pilulu izabrati jer ćete uvijek biti u zabludi, potvrdio je Michael Abrash, iz tvrtke za virtualnu stvarnost Oculus.