MAGAZINNenad Kreizer – DW

Nenad Kreizer

31.8.2024., 07:00
NENAD KREIZER

Hrvatska rekorder po broju turista po stanovniku

DOPISNIK IZ BERLINA ZA REDAKCIJE DEUTSCHE WELLEA

Kada je u pitanju pojam “overtourisam”, većina prije svega pomisli na Mallorcu, Veneciju ili Barcelonu. U Španjolskoj već više mjeseci građani u važnijim turističkim centrima izlaze na ulice prosvjedujući, ponekad i ne baš ugodnim metodama, protiv turista, koji im, kako tvrde, oduzimaju prostor za život - piše Nenad Kreizer, dopisnik iz Berlina za redakcije Deutsche Wellea na bosanskom, hrvatskom i srpskom, čiji komentar prenosimo u cijelosti.

DUBROVNIK NA VRHU

- Pritom Barcelona nije ni među prvih 18 gradova europske liste portala Holidu po broju posjetitelja po stanovniku. Prvi na toj listi je Dubrovnik s 27 posjetitelja po stanovniku grada pod Srđem. Slijedi grčki Rodos sa 26 i tek na trećem mjestu Venecija s 21 turistom po stanovniku. Pariz je sa sedam posjetitelja po stanovniku tek na 12. mjestu te liste. Barcelona, grad u kojem prosvjednici turiste tjeraju vodenim pištoljima, tek je na 20. mjestu.

Berlin, čiji se građani već godinama žale kako “ne mogu disati” od party turista, nalazi se na 33. mjestu sa samo dva posjetitelja po stanovniku.

Ako se u obzir uzme broj noćenja prema broju stanovnika, tu su na prvom mjestu turistička središta u Egejskom moru, prije svega otok Santorin.

RH I CRNA GORA VODE

Hrvatska se po broju turista za 2023., prema uredu Ujedinjenih naroda za turizam UN Tourism, s 16,9 milijuna nalazi daleko od, recimo, Francuske, koja se sa svojih 100 milijuna posjetitelja (international tourist arrivals) nalazi na prvom mjestu, ispred Španjolske s 85,2 milijuna, SAD-a sa 66,5 milijuna i Italije s 57,2 milijuna.

No listu zemalja s najvišim brojem turista prema broju stanovnika predvodi Hrvatska s 4,3 posjetitelja po stanovniku. Otprilike istu vrijednost bilježi i Crna Gora. Iza nje slijede Austrija sa 3,4 i Grčka sa 3,1 turistom po stanovniku. Visoke vrijednosti se, naravno, bilježe za ona turistička odredišta u kojima živi relativno malo stanovnika, što se odnosi na Hrvatsku, s oko 3,8 milijuna stanovnika, ali i na Crnu Goru, sa samo 600.000. Tu su i gradovi državice poput Monaka, Andore ili Vatikana.

U zemljama poput Španjolske, s oko 48 milijuna stanovnika, po stanovniku dolazi 1,8 turista. U Italiji je odnos 1:1, a Njemačka s više od 82 milijuna stanovnika nema ni upola turista po stanovniku.