25.08.2020., Zagreb - Marino Percan predstavio je svoju kandidaturu za funkciju predsjednika SDP-a.Photo: Borna Filic/PIXSELL
PIXSELL
31.8.2024., 07:20
TJEDNI OSVRT

Gužva za čelna mjesta u vrhu SDP-a

U četvrtak je istekao rok za predaju kandidatura na unutarstranačkim izborima u SDP-u, koji bi se trebali održati 14. rujna. Na njima se za predsjednika SDP-a prijavilo šest kandidata, a među njima i tri bivša ministra iz Milanovićeve vlade. Pa se može govoriti o svojevrsnoj gužvi za mjesto šefa stranke.

Kandidati su potpredsjednik stranke i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, također potpredsjednik SDP-a i predsjednik Splitsko-dalmatinske županijske organizacije Ranko Ostojić i bivši ministar rada Mirando Mrsić. Osim njih kandidirali su se i Mladen Kešer, SDP-ov načelnik Općine Kalnik, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, kao i potpredsjednica Foruma žena Sanja Major, koja je javno nastupila radikalno najavljujući da bi u SDP-u trebalo ponovo propitati kandidaturu Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske. Uglavnom, pripreme za rujanske izbore kada će se birati novo vodstvo počele su se ozbiljno zahuktavati. SDP osim novog predsjednika, bira novo Predsjedništvo i Glavni odbor. Ako se može suditi prema imenima koja su pokazala interes za stranačke dužnosti, ispada kako se u SDP-u podosta toga događa i iznenađuje i bez obzira na to tko će biti novi šef stranke, neće imati lagan posao s podijeljenim vodstvom i članstvom. Inače, Hajdaš Dončić, predsjednik Zagorske županijske organizacije i bivši ministar, prvi je najavio kandidaturu i važi za favorita. Kako je primijećeno, Hajdaš Dončić za sada ne daje izjave medijima, a doznaje se i da neće pristati ni na medijska sučeljavanja kandidata. Smatra kako nema potrebe da SDP-ovci javno iznose svoj prljavi veš. Mrsić se pak unaprijed "osigurao" za mogućnost da mu Središnja izborna komisija ne odobri kandidaturu jer nema pet godina članstva (imao je prekid jer ga je Davor Bernardić izbacio iz SDP-a i ponovo se učlanio 2022., a u međuvremenu je osnovao svoju stranku), pa se kandidirao i za člana Predsjedništva.

Prema dostupnim informacijama velika će gužva biti i oko izbora novog Predsjedništva, koje ima 17 članova plus predsjednik stranke. Aktualni predsjednik Peđa Grbin neće se kandidirati ni za jednu stranačku funkciju, no kandidaturu su najavili gotovo svi dosadašnji članovi Predsjedništva, a zanimljiva su i imena drugih poznatih SDP-ovaca koji navodno žele ući u ovo najviše stranačko tijelo, pa i onih koji su otvoreno kritizirali miješanje Milanovića u parlamentarne izbore s pozicije predsjednika Republike, kao i "antimilanovićevci", koji ga ne bi htjeli još jednom vidjeti kao predsjednika države.