Zagreb, 07.05.2024. - Članovi Domovinskog pokreta dolaze na razgovore u Banske dvore radi dogovora koalicije. Na fotografiji Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro, Damir Barnafoto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Ivan Penava, Mario Radić, Josip Dabro, Damir Barna

Hina
24.8.2024., 07:13
TJEDNI OSVRT

Kulminacija rata u Domovinskom pokretu

Još od kada je Domovinski pokret, desnu parlamentarnu političku stranku, 29. veljače 2020., utemeljio Miroslav Škoro, u tom “pokretu” nema mira. Sve je eskaliralo brzim Škorinim napuštanjem stranke, te se neko vrijeme naoko primirilo, ali ovih dana kaos se ponovno razbuktao i obračun je počeo.

Otvoreni rat vodi se između aktualnog predsjednika DP-a Ivana Penave i zamjenika mu Marija Radića uoči unutarstranačkih izbora 31. kolovoza, na kojima se još jednom za predsjednika kandidirao Penava, te se duže mislilo i da će biti jedini kandidat, ali u srijedu je odjeknulo da će se za šefa stranke natjecati i Radić. Inače, Radićeva kandidatura došla je nakon što se na njega, dosad najžešće, obrušio Penava, koji je poručio da njegovi kritičari na čelu s Radićem i Igorom Peternelom (predsjednikom saborskog Kluba zastupnika DP-a) stranci čine veliku štetu te da bi se njihovim izjavama mogao pozabaviti i stranački Sud časti. Dakle, da bi Radić i njegova ekipa mogli biti izbačeni iz stranke. Naravno, iz suprotstavljenih tabora odmah su slijedile reakcije. Podsjetimo, Penava je prvo žestoko napao Radića, prvo neizravno, a onda i otvoreno udario rekavši: “Ako netko ne može u prve redove, taj ne može upravljati strankom. Ako netko zbog tereta ne može u prve redove, za njega ima mjesta u stranci, ali ju ne može predvoditi. Domovinskom pokretu ne trebaju marionete”, rekao je Penava. Ponovio je da ne zna kako bi se Radić mogao kandidirati za predsjednika stranke, s obzirom na to da je odbio biti u Vladi... Vi i ja znamo tko ima kapital”, kazao je. Dodao je da problem između njega i Radića ne može ugroziti Vladu. Radić je pak odgovorio da od 103 delegata računa na njih više od pola. Na pitanje gdje je puklo, rekao je: “Glavna stvar gdje sam ja vidio da ovo ide sve krivo bila je kad mi je Penava rekao da se ne mogu vratiti u Sabor. Dalje je objasnio kako je Penava sam odredio liste, bez ikakvih konzultacija, te da radi na razbijanju stranke, pa dodao da ljudi nisu vreće cementa kojima se može razbacivati kako god nekome odgovara. “Iz novina sam saznao tko će biti državni tajnici. Moje prezime je Radić, ne Neta. Ja nisam ničija Marioneta. Čini mi se da je pobrkao tu neke stvari”, rekao je Radić.

Kao vrhunac, rat se nastavio i kaznenom prijavom protiv Stipe Mlinarića Ćipe, koji se kandidirao za zamjenika predsjednika DP-a. Mlinarić je navodno iz svoje braniteljske udruge, kako stoji u kaznenoj prijavi, tijekom 15 mjeseci “izvukao” ukupno oko osam tisuća eura.