Kamala Harris account on X is being displayed on a smartphone, with Donald Trump account on Truth in the background, seen in this photo illustration.Taken in Brussels, Belgium. On July 25, 2024. (Jonathan Raa/Sipa USA) *** Strictly for editorial news purposes only *** Photo: Jonathan Raa/SIPA USA
Jonathan Raa/Sipa USA
24.8.2024., 07:10
AMERIČKI SAN ILI AMERIČKA NOĆNA MORA

Kamala vs. Donald: Ring je spreman, nokaut-faza počinje

ISTINA I LAŽI NIKAD VIŠE, MEDIJI U TRANSU: ČEKAJU SE PRVA PREDIZBORNA SUČELJAVANJA HARRISOVE I TRUMPA...

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris početkom je kolovoza dobila potreban broj glasova za predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke. Slično kao, na primjer, u Kini ili Ruandi, ta je odluka donesena 99-postotnom (online) podrškom delegata, a svečano proglašenje odigralo se uz puno suza i smijeha proteklog tjedna na stranačkoj konvenciji u Chicagu.

Taj jednoglasni izbor Demokratske stranke teško je razumljiv jer je prije samo pet godina ta Indoafroamerikanka izgubila podršku stranačke baze nakon što ju je protukandidatkinja Tulsi Gabbart prokazala kao podupirateljicu opskurnog fonda za jamčevine kriminalcima i kao figuru tzv. duboke države zaduženu za održavanje statusa quo i stvaranje kaosa u svijetu. Isticala je i kako se Harris kao tužiteljica Kalifornije zauzimala za smrtnu kaznu i da je običene ljude bez čvrstih dokaza slala u zatvor. Za primjer je istaknula izvjesnog Jamala Trulova, mladog crnca iz San Francisca, kojega su zatvorili zbog ubojstva koje nije počinio. U vezi s tim iz ureda gospođe Harris poručili su da su ljude slali u zatvor jer su ključni za sustav zatvorskog rada. Podsjetimo, Lisa Zucker iz Američke unije za građanske slobode (ACLU) navodi, a prenose Novosti, da je polovina ljudi zatvorenih u američkim zatvorima prije odlaska na izdržavanje kazne pridonosila s najmanje 50 posto obiteljskim prihodima. Budući da u zatvorima ne zarađuju dovoljno ni za vlastite osnovne troškove, takvim sustavom povećava se i rizik da njihove obitelji zapadnu u siromaštvo i dugove, kao i onaj od recidiva i nemogućnosti nalaska posla nakon izlaska iz zatvora.

epa11535369 Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris (R) and Democratic vice presidential candidate Minnesota Governor Tim Walz during a campaign event in Detroit, Michigan, USA, 07 August 2024. EPA/DIEU-NIALO CHERY
EPA

ZATVORSKI ROBOVI

Takav sustav Zucker stoga naziva začaranim krugom, "beskonačnom opskrbom sustava radnicima, koji su u zatvoru zato da bi održavali na životu taj isti sustav koji ih je zatočio". Isti izvor navodi da je američki zatvorski sustav s 2,3 milijuna zatvorenika najveći na svijetu. Radi se o industriji teškoj 80 milijardi dolara godišnje, odnosno sustavu gotovo ropskog rada, koji se odvija u 1833 državna i 110 saveznih zatvora, uz dodatna 1772 maloljetnička zatvora, 3134 jedinice za pritvor, 218 imigrantskih centara i 80 starosjedilačkih zatvora.

Istraživanje zatvorskog sustava u SAD-u, koje je nedavno objavio portal The Intercept, upućuje na to da on uključuje gotovo ropski rad, s obzirom na to da su zatvorenici prisiljeni obavljati niz poslova za koje su bijedno plaćeni. Nadnice američkih zatvorenika kreću se od 16 do 65 centi, s maksimalnim iznosom od dva dolara na sat. Za usporedbu, najniža satnica u SAD-u je 7,25 dolara po satu. Zatvorenici rade kao vozači taksija i kamiona, zavarivači, vodoinstalateri, krojači, mehaničari, grobari, pomoćnici medicinskih sestara i radnici u praonicama rublja.

Što se tiče Kamaline potpore spomenutom fondu, problem je nastao kada se utvrdilo da je preko njega plaćana jamčevina nasilnim kriminalcima i kompromitiranim članovima Black Lives Matter, koji su raspirivali nemire u svrhu rušenja Donalda Trumpa na izborima 2020. godine. "Ako ste u mogućnosti, uplatite sada @MNFreedomFund kako biste pomogli položiti jamčevinu za one koji prosvjeduju na terenu..." objavila je u to vrijeme Harris na Twitteru. Da stvar bude zanimljivija, od prikupljenih nekoliko desetaka milijuna dolara, istragom je dokazano, tek je djelić uložen u oslobađanje najagresivnijih izgrednika, a da su "rasovi" američkog lijevog sektora i akteri iz pokreta Black Lives Matter za sebe i svoje pokupili puno novca. Mnogi su osuđeni, a unatoč tome što je deklarirana marksistica, pohlepom se istaknula direktorica pokreta BLM Patriss Cullors. Optužena je da je od donacija kupila vilu s bazenom u Los Angelesu vrijednu 1,4 milijuna dolara, kao i još tri stambene jedinice u luksuznim, pretežno bjelačkim četvrtima Kalifornije i Georgije, ukupne vrijednosti više od tri milijuna dolara. Da stvar bude zanimljivija, ta je prezrena Afroamerikanka svaki napad na svoju imovinu nazvala "desničarskim maltretiranjem".

Stablo kokosa

Jedan od najkritiziranijih aspekata Kamalina tužiteljskog života bila je njezina podrška kontroverznom zakonu o izostajanju s nastave, donesenom 2011., kojim se okružnim tužiteljima omogućuje da optuže roditelje ako su njihova djeca prečesto izostajala iz škole bez valjanog razloga. Vezano uz obrazovanje, Harris je u Bijeloj kući, uz opće fraze o hrabrosti, ustrajnosti, važnosti pojedinca, jednakosti i uspjehu u striktno vertikaliziranom materijalističkom društvu, latinoameričkim studentima ispričala prispodobu o “kokosovu drvetu”, koja glasi: “Moja je majka, gnjaveći nas, znala reći: Ne znam što je s vama mladima? Mislite da ste upravo pali s kokosove palme?” Inače, “stablo kokosa” postalo je ponovno viralano na društvenim mrežama, gdje tisuće korisnika ismijavaju Harrisovu. Na gomilu su se pak skupili desetci tisuća ljevičara koji u vrijeme Demokratske nacionalne konvencije (DNC) prosvjeduju u Chichagu protiv rata u Gazi uzvikujući “Kamala Harris je ubojica!”. (D. Ma.)

Njezin nasljednik, pak, na mjestu šefa zaklade Black Lives Matter, Shalomyah Bowers, optužen je za isplatu gotovine vlastitoj konzultantskoj tvrtki Bowers i uzimanje novca iz nove grupe, nazvane Black Lives Matter Grassroots, Inc. Prema svemu ispada da je te shizofrene 2020. cijeli svijet natjeran na patetično klečanje da bi se podčinio naletu dvojca Biden-Harris, koji je odmah po ustoličenju svima dao do znanja da iznad svega voli vlast, pokoravanje, nasilje i zatvaranje. U tom su smislu zaoštrili situaciju u državi i u svijetu, gdje je prema načelu držanja Rusije vani, Amerikanca unutra i Nijemca dolje pokazano Europi gdje joj je mjesto. O krvavom kaosu u Ukrajini i na Bliskom istoku ne treba trošiti riječi. Onda se vratila Tulsi Gabbard da objasni kako je Kamala Harris samo nova figura "duboke države" i da bi bila nevjerojatno opasna kao vrhovna zapovjednica. "Biden je vani, Kamala je unutra. Nemojte se zavaravati: politika se neće promijeniti. Baš kao što Biden nije bio taj koji odlučuje, tako neće biti ni Kamala Harris. Ona je nova figura duboke države i sluškinja Hillary Clinton, kraljice kabale ratnih huškača (cabal of warmongers). Oni će nastaviti svoje napore da obuhvate cijeli svijet ratom i oduzmu nam slobodu. Pozadinci su ti koji su odlučili o predsjedničkom mandatu Joea Bidena. Nastavili bi upravljati svime ako bi Kamala Harris postala predsjednica. A kamo su nas doveli? Na rub rata s više zemalja u svim dijelovima svijeta i bliže rubu nuklearnog rata i armagedona. Jasno je kao dan, ako volimo svoju zemlju, moramo glasati protiv Kamale Harris na izborima 5. studenog. I glasajte za DonaldaTrumpa."

epa11495038 Republican presidential candidate Donald J. Trump gestures during a campaign rally at Bojangles Coliseum in Charlotte, North Carolina, USA, 24 July 2024. EPA/DAVID JENSEN
EPA

I na kraju Gabbard, ratna veteranka rodom s ležernog pacifičkog otočića American Samoa, ovako je poentirala: "Izreći ću isto upozorenje sada kao što sam govorila uvijek, vraćajući se unatrag sve do 2020., kada smo se Kamala i ja kandidirale za predsjednice na listi Demokratske stranke: ona je neprikladna i nekvalificirana da bude naša predsjednica i vrhovna zapovjednica te bi bila nevjerojatno opasana na toj poziciji. Izgledi da Kamala Harris donosi odluke o ratu i miru te u koju će pogibelj slati moju uniformiranu braću i sestre, zastrašujuća je za sve nas!"

LJUBAVNE VEZE

Za razliku od živahne Tulsi, Kamala Harris rođena je 1964. u tmurnom i maglovitom Oaklandu, gdje je ispred gradske vijećnice 2020. objavila svoju prvu neuspješnu kandidaturu za predsjednicu. Djetinjstvo je provela u Berkeleyu s roditeljima imigrantima, koji su se tamo upoznali na doktoratu. Kamalina oca Donalda Harrisa s Jamajke Stanford Daily nazvao je "marksističkim" učenjakom, a majka joj je Shyamala Gopalan, iz indijske bramanske obitelji grada Chennaia. Bračni se par razveo kada je Kamala imala sedam godina, a skrbništvo nad njom i sestrom Mayom preuzela je majka, koja je preminula 2009. Kamala je tinejdžerske godine provela u Montrealu, gdje je prof. Gopalan radila na sveučilištu. Diplomirala je političke znanosti i ekonomiju na Sveučilištu Howard u Washingtonu, ali se vratila u Kaliforniju, te u San Franciscu studirala pravo. Nakon završetka pravnog fakulteta, 1990. zaposlila se uredu okružnog tužitelja okruga Alameda, radeći tamo osam godina prije nego što je prešla u San Francisco. Samo za neupućene, neočekivano je 2003. pobijedila na izborima za okružnu tužiteljicu San Francisca, gdje je službovala dva mandata prije izbora za državnu tužiteljicu 2010. godine. Ušla je u američki Senat 2016. Upućeni pak pričaju da je presudna osoba Kamaline karijere ipak bio njezin trideset godina stariji ljubavnik, bivši predsjednik državne skupštine, gradonačelnik San Francisca i nezasitni ženskaroš Willie Brown. Iako je afera s vremešnim ljubiteljem tjelesnih užitaka pukla brzo, poslovna veza je ostala. Brown je, naime, Kamalu povezao s visokim društvom San Francisca i kalifornijskom političkom elitom, nakon čega je slijedio njezin uzlet u pravosudnom sustavu.

MASKIRNI OSMIJESI

Neki ljubomorni stranački prijatelji vele da će Kamalina negdašnja karijera tužiteljice specijalizirane za seksualne zločine biti ključna prednost u natjecanju na predsjedničkim izborima protiv DonaldaTrumpa, koji je, podsjetimo, proglašen odgovornim u građanskom postupku za seksualni napad i koji je nedavno postao prvi bivši predsjednik osuđen za kazneno djelo. U tom su slučaju 34. točke povezane s krivotvorenjem poslovne dokumentacije u vezi s navodnim snošajem s pornoglumicom Stormy Daniels.

Stvarno čudan čovjek

Ukrajinski list Kyiv Post navodi kako je imenovanje Tima Walza za potpredsjednika Kamale Harris dobra vijest za najmilitariziraniju državu Europe Ukrajinu, jer je “od početka invazije Walz bio glasan zagovornik Ukrajine u njezinoj borbi protiv Rusije”. Walz se već sastao s ukrajinskim veleposlanikom u Sjedinjenim Državama kako bi potpisali pismo razumijevanja kojim se stvara poljoprivredno partnerstvo i skrbništvo između Minnesote i sjeverne regije Chernihiv u Ukrajini. “Kad istjeramo Ruse, surađivat ćemo”, rekao je Walz, te dodao: “To je stvarno važno pokazivanje prijateljstva i jako važno pokazivanje veza.” Iz CV-ja Tima Walza valja istaknuti i to da je osim u nastavi radio i kao rezervni dočasnik Nacionalne garde. Predavao je još engleski u Kini, gdje je naučio mandarinski jezik. U visoku politiku gurnuo ga je bivši državni tajnik John Kerry. Obavljao je niz političkih funkcija i vodio različite odbore. Pobornik je oružja. Godine 2019. Walz je napustio Zastupnički dom kako bi se kandidirao za guvernera Minnesote. Pobijedio je republikanca Jeffa Johnsona s više od 11 posto prednosti. Kao guverner Minnesote petljao je oko legalizacije marihuane, što je na kraju završilo na sudu. (D. Ma.)

Prema viđenom u prvoj etapi kampanje (upetljan je i Steven Spielberg!), čini se da marketinški stručnjaci Demokratske stranke solidno ističu Donaldove mane i sjajno prikrivaju sve Harrisičine dubioze, pogreške i probleme iz rane i kasne povijesti. Na primjer, režu su njezine stare slike s moćnim švalerom Willijem Brownom, a prekomjernim smijanjem i hinjenom radosti prikrivaju se navodni mnogobrojni Kamalini psihodinamični problemi osobnosti. Što se tiče povezanosti s kompromitiranim fondom za oslobađanje nasilnih kriminalaca, to je već unaprijed zamaskirano novim donatorskim fondom, koji naivnim uplatiteljima omogućava sudjelovanje u lutrijii kojoj je glavna nagrada druženje s možebitnom budućom predsjednicom Harris i potpredsjednikom Timom Walzom.

“Uplatite i vi jer uz osobni kontakt dobivate potpuno besplatan let, boravak u hotelu s četiri zvjezdice i fotografiranje s Kamalom i Timom", istaknuto je na njihovim službenim stranicama, bez navođenja ikakvog političkog programa i sadržaja. Kako je Harris, između ostaloga, i indijskog podrijetla, lutrija podsjeća na nagradu za najboljeg učitelja cijelog svijeta, atraktivnog naziva Global Teacher Award, koja se uz iste uvjete dodjeljuje častohlepnim učiteljima u nekim grotesknim hotelima Dubaija i New Delhija.

Donald Trump account on Truth is being displayed on a smartphone, with Kamala Harris account on X in the background, seen in this photo illustration.Taken in Brussels, Belgium. On July 25, 2024. (Jonathan Raa/Sipa USA) *** Strictly for editorial news purposes only *** Photo: Jonathan Raa/SIPA USA
Jonathan Raa/Sipa USA

Na kraju krajeva, teško je znati je li se za tu bizarnu nagradu ikada kandidirao ambiciozni učitelj iz Minessote i kandidat za potpredsjednika Tim Walz, kojega šira javnost zna po tome što se s Kamalom smije k'o lud na brašno i što je Trumpa i J. D. Vanca nazvao "stvarno čudnim ljudima". Zbog svega pričekajmo kraj utrke za Bijelu kuću. Vrijeme će vjerojatno pokazati, kao i s trenutnim američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koliko se iza nasmijanih i luckastih kandidata Demokratske stranke skrivaju, kako bi to rekla Tulsi Gabbard, tek mračni ratni huškači.

A tu je naravno i Donald Trump, lud na svoj način, kojem je samo teški propust otaca američkog ustava omogućio da se ponovo kandidira za Bijelu kuću. Naime, nitko živ i normalan nije prije sad već gotovo 250 godina mogao predvidjeti da će netko nakon što odradi jedan (prvi) mandat, s pauzom od četiri godine krenuti drugi put u utrku za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. I sad imamo to što imamo. Totalni kaos, Donalda i Kamalu u epskoj bitci kod "vašingtonskog korala", zvanog i White House!