epa11551362 Internally displaced Palestinians flee with their belongings following an evacuation order issued by the Israeli army, in the east of Deir Al Balah, in the central Gaza Strip, 16 August 2024. More than 40,000 Palestinians and over 1,400 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER
EPA
24.8.2024., 07:00
BLISKI ISTOK: MOĆ UVJERAVANJA

Izrael prihvaća američki kompromis

Prema riječima američkog ministra vanjskih poslova, Izrael prihvaća kompromis koji bi vodio i prekidu vatre i puštanju talaca. No još je pitanje hoće li taj prijedlog prihvatiti i Hamas...

Premda se zasad gotovo ništa ne zna o detaljima kompromisa, američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken ipak može konstatirati napredak. On je već deveti put na Bliskom istoku i proteklog je ponedjeljka razgovarao i s predsjednikom Izchakom Herzogom, a onda još puna tri sata i s izraelskim premijerom Netanyahuom. Američki je ministar izjavio kako je to bio "vrlo konstruktivan razgovor" i kako je Izrael prihvatio "prijelazno rješenje" koje bi vodilo miru... O svemu tome DW je priredio poseban osvrt, koji uz neznatne prilagodbe u tekstu i opremi, prenosimo u cijelosti.

NASTAVAK U KAIRU

Američki ministar je već nakon razgovora s predsjednikom Izraela upozorio: "Ovo je odlučujući trenutak, vjerojatno najbolja, možda i posljednja, prilika dovesti taoce kući, postići prekid paljbe i sve dovesti na bolji put prema trajnom miru i sigurnosti." Američki gost je uvjeren: "Vrijeme je da to završimo." Također, mora se osigurati da "nitko ne poduzima korake koji bi torpedirali ovaj proces. Želimo biti sigurni da neće biti eskalacije i da neće biti provokacija", naglasio je Blinken.

A provokacija i dalje ima: prošlog vikenda, u nedjelju uvečer, u Tel Avivu je odjeknula snažna eksplozija i, kako je utvrđeno, prijevremeno je eksplodirala naprtnjača jednog Palestinca iz Nablusa, u zapadnom Jordanu, koji je najvjerojatnije bio na putu u nedaleku sinagogu. Napadač je smjesta poginuo, ozlijeđen je i jedan prolaznik na e-romobilu, a iza napada je stao i palestinski Hamas i pokret Hezbolah. Jer osobito na granici prema Libanonu ne prestaju incidenti: i jučer je Hezbolah poslao bespilotne letjelice na izraelske položaje, pri čemu je jedan vojnik poginuo. I Izrael je nastavio s napadima na položaje Hezbolaha na jugu Libanona, pri čemu Hezbolah tvrdi kako je bilo i civilnih žrtava.

Američki ministar Blinken odmah je otputovao u Kairo kako bi i drugu stranu naveo pristati na kompromis, no tu je još više nepoznanica, baš kao što nije poznat sadržaj prijedloga. U javnost je ipak prodrlo kako se Izrael protivio sporazumu jer prema njemu bi se izraelski vojnici trebali povući i s graničnog prijelaza između Pojasa Gaze i Egipta, gdje Izraelci strahuju kako će se nastaviti šverc oružja i eksploziva na palestinsko područje. No i iz Hamasa se čuje nezadovoljstvo na taj "američki prijedlog" - sporazum su zapravo sročili SAD, Egipat i Katar, jer navodno ide previše na ruku Izraelcima i ipak ne predviđa potpuno povlačenje izraelskih snaga s cijelog područja Pojasa Gaze.

No potpuno je nejasno do koje se razine u pokretu Hamas uopće pregovara: radikalni koalicijski partner izraelskog premijera Netanyahua uopće ne žele ni razgovarati s tom terorističkom organizacijom, nego traži njegovo "potpuno uništenje" – iako i predstavnici izraelske vojske i nakon deset mjeseci sukoba upozoravaju kako to praktično nije moguće postići vojnom silom.

NAJVEĆI PROBLEM

S druge strane se čuje kako ni izraelski čelnici nisu zadovoljni prijedlogom sporazuma. Izraelski premijer Netanyahu teško može prihvatiti povlačenje s granice između Egipta i Pojasa Gaze jer tvrdi kako samo tako može nadzirati i spriječiti šverc novog oružja na palestinsko područje. To je problem i s njegovim radikalnim koalicijskim partnerima, koji zagovaraju prije svega vojnu odmazdu i potpuno uništenje Hamasa - makar je u proteklih deset mjeseci postalo očito kako taj put ne vodi smirivanju stanja. Također, čak i pregovarači Hamasa tvrde kako ne znaju gdje je njihov vođa, Jahija Sinvar, i što on misli o ovim pregovorima, a već se bezbroj puta pokazalo kako njega ne zanimaju izraelske, ali ni smrti i patnje samih Palestinaca kako bi postigao svoj cilj "potpuno uništenje Izraela".

U međuvremenu je čelništvo Izraela suočeno i sa sve većom srdžbom svojih građana, koji traže konačno oslobođenje talaca. Prema izraelskim računicama, još je 115 talaca u rukama terorista iako se za 41 od njih smatra kako više nije živ. U prodoru terorista Hamasa u listopadu prošle godine bilo je još nestalih osoba, ali Izrael ne vjeruje da je itko od njih još na životu.

HAMAS JE ZA MIR

Sredinom kolovoza agencija ARD također je dala osvrt na situaciju u Gazi i oko pregovora. Između ostalog, spomenut je Bassem Naim, visokorangirani član Hamasa, koji je u odgovoru na pitanje studija ARD-a u Tel Avivu napisao da neće sudjelovati u novim rundama pregovora. Hamas želi razgovarati samo ako je riječ o provedbi onoga što je već dogovoreno, kazao je tom prigodom.

Ibrahim Dalalsha vodi palestinski think tank u Ramallahu. On vjeruje da je Hamasova pozicija više taktička nego strateška: “Za njih je sukob šahovska igra. Oni žele sporazum koji će okončati rat i dati Hamasu političku ulogu i njegov utjecaj na ono što će se dogoditi u Gazi nakon rata. I oni imaju svoje interese da se sada postigne dogovor o okončanju rata: kako bi se osiguralo da politički prežive”, zaključio je Dalalsha.