15.04.2013., Zagreb - Lijepo vrijeme u nekoliko dana promijenilo je stil odijevanja i na u velikom broju donijelo kratke rukave na ulice.Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
24.8.2024., 07:23
TEMA TJEDNA: HRVATSKA MLADEŽ

Ivan Perkov: Sigurna zemlja koja mladima nudi mogućnosti za rast i razvoj

U svojoj ambicioznoj i pomno sročenoj analizi "fenomena Thompson", potaknut nedavnim koncertima ugledni hrvatski glazbeni kritičar Bojan Mušćet između ostalog je napisao i ovo: "Polarizirani izvještaji s tih nastupa pokazuju da je Marko Perković Thompson i dalje ostao najkontroverzniji glazbenik u Hrvatskoj. S jedne strane uživa u iznimnoj popularnosti snažne fanovske baze, a s druge ga krasi neprijeporna subverzivnost. Jer, činjenica jest da bez obzira na glazbeni izričaj nitko u Hrvatskoj ne može svojim pjesmama napraviti toliki javni i društveni prijepor kao što to može Thompson... Thompson je, zapravo, posljednji Mohikanac koji svojom glazbom može utjecati na društvene tijekove i on je zapravo hrvatski pandan Taylor Swift. Kao što ona prije svega zahvaljujući hypeu i mudroj poslovnoj strategiji u mnogo većoj mjeri nego svojim pjesmama okuplja sve veći broj poklonika, na sličan način funkcionira i Thompson".

S obzirom na velik postotak mladih koji je pohodio nedavne koncerte MPT-a, ali i koncert Eda Sheerana u Zagrebu, pojedini komentatori izvlače zaključke o tome kakva je sadašnja hrvatska mladež. I dok se za nastupe MPT-a navodi da su u duhu prošlosti i NDH simbolike, Sheerana hvale da je bio u duhu urbane suvremenosti. Imamo li i u takvim slučajevima podjele u društvu, dvije Hrvatske i kad su mladi u pitanju - pitali smo doc. dr. sc. Ivana Perkova s Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

- Zadaća nastavnika na prvoj godini sociologije i novinarstva, pa i bilo kojeg drugog društveno-humanistički usmjerenog fakulteta, jest da studente nauči izbjegavati generalizacije i banalizacije.

dr. sc. Ivan Perkov - Magazin

dr. sc. Ivan Perkov

Branko Nađ

Komentatori koje spominjete te su lekcije ili preskočili ili do fakulteta nikada nisu ni došli. Misliti da je netko urbanoprogresivan jer je na Sheerenovu koncertu, a netko nazadan jer je na Thompsonovom nije ništa drugo nego odraz isključivosti i iskonskoga šovinizma. Pluralizam je potreban društvu na svim razinama, pa tako i na kulturnom polju, sve dok se nikoga ne ugrožava. Sasvim je u redu da su i jedan i drugi koncert imali svoju publiku, a sudeći prema objektivnim izvještajima, oba su bila izrazito uspješna. Uostalom, vjerojatno ima i onih koji slušaju i jedno i drugo, a sasvim sigurno ima onih koji ne slušaju ni jedno ni drugo. Kada je u pitanju glazba koju slušaju mladi ljudi, puno veći problem je raširenost i popularnost domaće i regionalne glazbe koja promiče površnost, nasilje, poročnost, promiskuitet, neodgovorni hedonizam i sve ostale negativne društvene pojave. Mladi su u tom smislu izloženi pop-kulturnom nasilju od kojeg se teško mogu obraniti.

Možete li tu oštru tezu malo pojasniti?

- U više sam navrata pisao i govorio kako se stječe dojam da je krajnji primitivizam i bezakonje formula za dobar i uspješan život u Hrvatskoj. Bogaćenje na tuđem radu, nekažnjene milijunske korupcijske afere, ekocidi, kulturocidi i urbicidi pod pokroviteljstvom visoke politike tumori su na društvenome tkivu. Sve je to začinjeno razmetljivim luksuzom i raskalašenošću kvazielite. Mladi to svakodnevno gledaju i logično je da dijelom prihvate te obrasce ponašanja i da se vrijednosno pogube. Sve navedeno neraskidivo je povezano i s promicanjem takvog stila života - pogledajte samo Bilboardovu top-ljestvicu za Hrvatsku i pročitajte riječi pjesama koje su na prvim mjestima.

Mediji su skloni naglašavati da se u nizu istupa poput onoga u Imotskom radi o radikalizaciji mladih opasnoj za društvo u širem smislu. Koliko je takvo viđenje i prezentiranje događaja utemeljeno ili je sve ipak pretjerivanje? Drugim riječima, postoji li u Hrvatskoj trend ekstremno desne radikalizacije mladih ili ipak nema razloga za takve tvrdnje? Postoje li uopće neka relevantna istraživanja iz tog područja?

- Naši mediji nameću narativ o radikalizaciji mladih u Hrvatskoj, ali ne slažem se s takvim ocjenama. U slučajevima koje spominjete riječ je o klasičnom primjeru biranja trešanja (cherry picking), odnosno predstavljanju selektivnih dokaza. Radi se o strategiji u kojoj netko, u ovom slučaju elite posredovanjem medija, svjesno zavarava publiku prezentirajući joj samo onaj dio činjenica i dokaza koji ide u korist nekoj unaprijed postavljenoj tvrdnji. Kod nas se to može nazvati i biranjem otrovnih bobica. Dodatno, nema novinarske odgovornosti i mirne se duše može prozvati nekoga za ustaštvo ili bilo što drugo namećući pritom teret dokaza optuženome.

U znanosti pak još uvijek vrijedi Hitchensova britva, odnosno pravilo prema kojem onaj tko nešto tvrdi to treba i dokazati. Moja procjena, temeljena na istraživanjima, jest da u Hrvatskoj nema ekstremne desnice ili je ima vrlo malo. U parlamentu je nema uopće. U nekim puno "razvijenijim" zemljama ekstremizma je puno više. Nešto sasvim drugo je okretanje mladih konzervativnijim stavovima, koje je posljedica brojnih društvenih procesa. No poštovanje tradicije i konzervativni stavovi nisu radikalizam ma koliko god se naši "progresivni" komentatori trudili u to nas uvjeriti.

Mogu li se masovne manifestacije poput Thompsonovih (i drugih) koncerata svesti na supkulturni kontekst koji "trpi" svakojaku simboliku kad se radi o mladima, pa i NDH "folklor"?

- Kad su u pitanju sporne parole i simboli, zapravo nitko u Hrvatskoj ne zna što je dopušteno, a što nije. Politička elita godinama se odbija jasno i nedvosmisleno očitovati oko tog pitanja zbog oportunizma. Osnivaju se kojekakva povjerenstva (po načelu Ako ne želiš nešto riješiti, osnuj povjerenstvo.), donose se neka tobože salomonska rješenja koja su u praksi nesuvisla, a onda se još i selektivno primjenjuju. Sve to stvara pomutnju, a problem se ciljano ne rješava jer eliti odgovara da se prepucavamo oko parola, a ne da propitujemo nizak ekonomski standard, korupciju, pravosuđe i ostale kritične točke našega društva.

Treba li pojedine ekscesne slučajeve strože kažnjavati? Gdje je zapravo rješenje toga problema, u obrazovnom sustavu, odgoju u obitelji, u politici/vlasti, koja ne vodi dostatno računa o problemima, potrebama i potencijalima mladih u Hrvatskoj?

- Kazne su samo dio potencijalnog rješenja, i to najmanje učinkovit i najmanje poželjan. Hipernormiranost je uglavnom znak društvene nezrelosti. Odlično ste prepoznali ključne točke rješenja - obiteljski odgoj i školsku socijalizaciju te usvajanje pozitivnih društvenih vrijednosti. Budući da politički sustav ima najveći udio društvene moći, njegova je odgovornost za stanje u društvu najveća. Dakle, na politici je da stvori okvir za normalno funkcioniranje hrvatskih obitelji i kvalitetno stanje obrazovnog sustava. Trenutno politika nije zadovoljavajuća ni na jednom od tih polja. Definitivno su najvažniji koraci u potencijalnom procesu iscjeljenja hrvatskog društva istinska pronatalitetna i obiteljska politika te podizanje standarda osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika.

Uzimajući sve u obzir, kakav je zapravo identitet hrvatske mladeži?

- Identitet je uvijek višestruk i dolazi do izražaja najviše kada ga se dovodi u pitanje. Religijski identitet doći će u prvi plan ako vam netko brani bogoslužje, a nacionalni ako netko napadne vašu državu... Novija povijest, u kojoj su bili itekako ugroženi i nacionalni i religijski identitet hrvatskoga naroda, svakako pridonosi većoj izraženosti tih segmenata identiteta među cjelokupnom populacijom, pa i među mladima. Većina mladih u slobodnoj Hrvatskoj osim nacionalnog njeguje i lokalni i regionalni identitet, a dijelom svakako i europski. Hrvatsko je društvo prije svega oblikovano srednjoeuropskim i mediteranskim utjecajima, pa mislim da nema ni uporišta ni potrebe da sami sebe ubacujemo u "balkanski koš".

Vaš završni komentar?

- Istaknuli smo brojne društvene probleme s kojima se mladi susreću, ali za kraj želim ponuditi i drukčiju optiku. Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja svijeta, a na jednoj ljestvici objavljenoj ovih dana čak smo najsigurnija europska zemlja za večernju i noćnu šetnju. Hrvatska ima i ogromne proizvodne, prehrambene i prerađivačke potencijale koji još nisu iskorišteni. Uz već razvijene gospodarske grane, to mladima ipak nudi mogućnosti za rast i razvoj. Dakako, i na mladima je dio odgovornosti, da zahtjeve za potrebnim društvenim promjenama jasno i glasno artikuliraju i na njima inzistiraju. Jedino će tako Hrvatska postati zemlja visoke kvalitete života, za što svakako postoje objektivni preduvjeti.