MAGAZIN PEXELSPHOTO BY Andrea Piacquadio
PEXELS
17.8.2024., 07:00
LJETNO ŠTIVO ZA ČITANJE I RAZMIŠLJANJE

Riječi i slike: Aleksandar Hemon, Borna Vujčić i T. J. Newman - autori čije nove knjige ne smijete propustiti...

S knjigama nema šale, zborio je Franz Kafka, inače i sam teški depresivac, pa se ne treba čuditi što jedan njegov komentar ovako glasi: "Trebamo knjige koje nas pogode kao katastrofa, rastuže duboko, kao smrt nekoga koga smo voljeli više nego sebe." Veselije je o knjigama zapisao Mark Twain, inače uvijek vesela duha, pa navodimo i jednu njegovu mudru izreku: "Čovjek koji ne čita dobre knjige nije nimalo bolji od čovjeka koji uopće ne čita." Spomenimo i našeg Tina Ujevića, koji je bio kratak i jasan: "Knjiga nije hrana, ali jest poslastica."

Dva autora i jedna autorica čije knjige (V.B.Z.) predstavljamo i preporučujemo ovog tjedna zasad se ne izjašnjavaju mudroslovljem o čitanju, ali zato sjajno pišu i treba ih čitati, bilo negdje preko dana, pod suncobranom na plaži uz more bilo navečer u hladovini sobe. Užitak je zajamčen. Provjerite zašto...

ALEKSANDAR HEMON

Bejturan i ruža: Kada jednog lipanjskog dana 1914. nadvojvoda Franz Ferdinand uz veliku pompu stiže u Sarajevo, Rafael Pinto zaokupljen je mljevenjem bilja za pultom svoje apoteke.

MAGAZIN KNJIGA OMOT VBZ
Ustupljeno

Pinto je daleko od pomisli da će sukob golemih razmjera zapaliti svijet. A onda svijet eksplodira... U rovovima u Galiciji surovu stvarnost ratnog nasilja Pinto uspijeva preživjeti samo zahvaljujući pažnji suborca Osmana, svoga zaštitnika i ljubavnika, čovjeka od akcije i karizmatičnog pripovjedača, koji upotpunjuje Pintinu poetsku dušu. Zajedno bježe iz rovova, preživljavaju gotovo sigurnu smrt, susreću se sa špijunima i boljševicima, putuju preko planina i kroz pustinje, iz svijeta u svijet, stižući do Šangaja, i sve to samo zahvaljujući Pintinoj ljubavi prema Osmanu - kao i povremenoj upotrebi opijata...

DRUGI O KNJIZI: "Ova je knjiga utočište. Usred katastrofe i nezamislivog gubitka još uvijek možete pronaći srceparajuću dobrotu; još uvijek možete čuti pjesme i smijeh; još uvijek osjetiti nježnost ljubavnikove brade. Svaka se stranica zatvara oko vas puna utjehe kao zagrljaj, a u tim stranicama osjetit ćete kako srce Aleksandra Hemona kuca uz vaše", zapisala je Lana Wachowski.

O AUTORU: Aleksandar Hemon istaknuti je bosansko-američki pisac. Objavio je zbirke priča Pitanje Bruna, Ljubav i prepreke i Knjiga mojih života, romane Čovjek bez prošlosti, Projekat Lazarus i Kako su nastali Ratovi zombija te memoarske knjige Nije ovo tvoje i Moji roditelji. Dobitnik je brojnih nagrada. Predaje na Sveučilištu Princeton. Bejturan i ruža njegov je najnoviji roman.

BORNA VUJČIĆ

Kao da nema sutra: Kako bi izgledalo da se počne širiti bolest koja zahvaća samo one koji nisu dobri ljudi? Borna Vujčić na tom zapletu vješto gradi napetu radnju, uz enigmatičnu pripovjedačicu koja tvrdi da o ovoj priči zna više i od njezinih protagonista.

MAGAZIN KNJIGA OMOT VBZ
Ustupljeno

Romanom Kao da nema sutra vode nas članovi nesvakidašnje obitelji Fleminov, svaki iz svoje, naizgled nespojive, perspektive. Najstariji sin, humanitarac, dobronamjeran je na svoju štetu, oca pokreće nostalgija za ratnom službom dok je na pomolu novi sukob, majka kao medicinska sestra neposredno je izložena apokalipsi, mlađi sin samo želi naći novo mjesto gdje će kampirati i smotati još jedan joint, a osamnaestogodišnja kći u kovitlacu psihičke bolesti nada se boljem sutra. Kao, na kraju, i svi mi. Ali što ako sutra ne dođe? Postavlja se pitanje je li moguće napisati antiutopijski tekst kada živimo antiutopijsku stvarnost, jesu li stvari koje su nekad bile bizarne danas dio konvencije, fijuču li nam metci oko glave ili pak u glavi? Ako živimo vječno danas, čini se kao da sutra ne postoji. Imate li uopće vrijedeći kalendar? (Marko Tomaš)

O AUTORU: Borna Vujčić rođen je 1993. u Zagrebu, gdje je pohađao osnovnu školu i maturirao u Gimnaziji Tituša Brezovačkog. Iste godine upisuje studij dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je proznih, dramskih i scenarističkih radova, od kojih je drama Pa može se i tako reći postavljena na Kazališnoj reviji Akademije dramske umjetnosti i adaptirana za Dramski program Hrvatskog radija u emisiji Kratke forme, a drama Pečat izvedena je u produkciji kazališta Ulysses na Velikom Brijunu 2015. godine. Tom predstavom Vujčić debitira kao dramaturg. Iste godine izlazi mu prvi roman Nužno zlo.

T. J. NEWMAN

Utapanje: Utapanje počinje eksplozijom motora na Airbusu na letu 1421, samo šest minuta nakon polijetanja. Piloti gube nadzor nad zrakoplovom, stoga povratak na havajski aerodrom nije moguće izvesti.

MAGAZIN KNJIGA OMOT VBZ
Ustupljeno

Jedini spas je slijetanje na morsku površinu, no taj manevar, poznat kao ditching, vrlo je rizičan i s malom šansom za uspjeh. Nakon što se zrakoplov spusti na more, dio putnika izlazi preko tobogana za nuždu, no proguta ih plamen zapaljenog kerozina. Stoga putnici koji su ostali u Airbusu odluče hermetički zatvoriti vrata i tako čekati spasioce. Međutim, zrakoplov počne tonuti i dosegne dno na dubini većoj od 50 metara, a šanse za spas postaju sve manje. Ipak, u zrakoplovu je Will, sjajan inženjer, koji putuje s kćeri, a u spasilačkoj ekipi našla se njegova bivša supruga, Chris, koja je vrhunska stručnjakinja za podvodno varenje. Njezina jedina misija je spasiti ljude zarobljene u zrakoplovu, čak i pod cijenu vlastita života...

DRUGI O KNJIZI: "Zaprepašćujuće, dirljivo i nezaboravno. Utapanje je poput Apolla 13 pod morem", kaže Don Winslow. "Roman koji nećete ispustiti iz ruku do posljednje stranice. Pravi dokaz da T. J. Newman pripada krugu najuzbudljivijih novih autora", u istom tonu nastavlja Adrian McKinty.

 

O AUTORICI: T. J. Newman deset je godina (2011. - 2021.) radila kao stjuardesa za aviokompanije Virgin America i Alaska Airlines. Tijekom letova, dok su njezini putnici spavali, napisala je većinu svog romana Padanje. Kad je 2021. objavljen, odmah je postao hit: zasjeo je na drugo mjesto ljestvice bestselera New York Timesa, te bio visoko plasiran na ljestvicama USA Todaya, Wall Street Journala i Barnesa & Noblea, a USA Today i Esquire proglasili su ga knjigom godine. Prava za filmsku adaptaciju kupio je Universal Pictures. Njezin drugi roman, Utapanje (2023.), već se u tjednu nakon objavljivanja također našao među prvih pet bestselera New York Timesa, proglašen je i knjigom mjeseca lipnja 2023. na Amazonu, a film prema njemu snima Warner Bros. T. J. Newman živi u Phoenixu, Arizona.