11.09.2020., Zagreb - Spisateljica Julijana Matanovic. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
PIXSELL
17.8.2024., 07:00
IZBACILI JULIJANU MATANOVIĆ

Mudraci iz HAZU “probudili” se na čak +40

Konačno stiže vijest i iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Samo kakva? Naime, doznalo se da je Julijana Matanović, hrvatska književnica i bivša sveučilišna profesorica, sada i bivša članica suradnica HAZU, izbačena iz te velevažne institucije, kojom upravlja, kako ih se u javnosti etiketira, uglavnom grupica senilnih, a navodno vrhunskih hrvatskih intelektualaca.

Ma vraga, očito niti su senilni niti su navodno vrhunska piramida mudrosti, jer, eto, i u uspavanom, vrelom kolovozu uspjeli su ponovno iznenaditi. I to kao da su zasjedali i razmišljali bar nekoliko sati, a ne se samo naprečac dosjetili. Naime, Julijana Matanović nedavno je primila dopis u kojem su joj se lijepo zahvalili na suradnji i obavijestili je da više nije član suradnik jer navodno nije napredovala te su je jednostavno prekrižili. “Nisam napredovala i križaju me. A nisam napredovala jer su njihova pravila takva da mi nisu dali napredovati”, kaže Matanović i napominje: “Ljudi ne znaju proceduru HAZU-a, pa misle da se ja bunim jer mislim da je baš meni tamo mjesto, da zamaram hrvatsku javnost svojim naricanjem. Mislim da Hrvatska ima puno važnijih pisaca od mene, koji trebaju biti tamo prije mene, ali ono što govorim jest da je procedura prijma posve krivo napravljena, a to se vidi i na mom slučaju. Osim toga, od 2022. sam članica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, nikad se nisam potpisala kao akademkinja, ne treba mi to za ego, ali ne mogu trpjeti ta suluda pravila HAZU-a”, izjavila je Matanović. “A to funkcionira ovako: prvo je da članovi jednog razreda ne mogu biti u rodbinskom odnosu. Dakle, ako imaš oca koji je u istom razredu, a ti, hipotetički govorim, dobiješ Nobela, ne možeš biti član HAZU-a ako se baviš istim područjem, jer ne možete biti skupa u razredu, ili, recimo, ako imaš supruga u tom razredu, ne možeš i ti biti u istom razredu... Ja sam primljena 2014., za Pavla Pavličića sam se udala 2017., a kad me razred predložio za redovitu članicu, predsjedništvo je to odbilo. I tako tri puta”, govori Matanović, od koje ćemo, poznavajući je, čuti još dosta toga o nekoliko staraca koji za velike novce drmaju tom najvišom intelektualnom institucijom - što bi bar trebala biti.

Jer tom “muškom” klubu nitko ništa ne može, iako ne radi gotovo baš ništa i sam je sebi dovoljan. Jednostavno, u HAZU vlada idila kao da Hrvatska živi u raju, pa dominira intelektualna inertnost izazvana konformizmom, sinekurama, ideologijom, svjetonazorom i čime sve ne.