MAGAZIN PEXELSPHOTO BY Mikhail Nilov
PEXELS
10.8.2024., 08:05
LJETNO ŠTIVO

Victoria Mas, Lucy Cooke i B. J. Fogg: Tri knjige koje ne smijete propustiti

Iz obilja novijih izdanja žanrovski različitih knjiga za ovaj kolovoz izdvojili smo tri naslova, svaki na svoj način itekako zanimljiv za čitanje u hladovini negdje na moru ili u kasnim večernjim satima kad poželite dnevnu gužvu, sunce i more zamijeniti smirajem uz knjigu, kad ste sami sa sobom, tražeći izazov riječi i misli kakve vas mogu potaknuti na razmišljanje i više negoli je to uobičajeno. Drugim riječima, ovo troje lucidnih autora, objavljenih u nakladi zagrebačkog Znanja, svojim će knjigama potaknuti i vašu maštu.

VICTORIA MAS

Čudo (Un Miracle): Dvjestotinjak godina nakon vizije Catherine Labouré jedna druga sestra milosrdnica, Anne Alice, odmalena posebno štuje Majku Božju. Kada joj starija redovnica povjeri proročanski san o ukazanju Djevice u Bretanji, sestra Anne spremno odlazi u provincijalnu misiju upravo na sjever Finistrea. Stanovnici malog, zabitog otoka na koji dolazi nesretni su ljudi: Madenn se ne može oporaviti od smrti kćeri, obitelj Bourdieu bori se s astmom njihove djevojčice, a dječak Isaac pati zbog majčine smrti. No onda se pročuje da se Djevica ukazala Isaacu. On, doduše, kaže samo: "Ja vidim." Ali drugi u tome čuju: "Vidio sam Bogorodicu." Cijeli je kraj potresen tim događajem koji nitko ne može dokazati. Odnosi među ljudima mijenjaju se i svatko je natjeran da dubinski sagleda svoj odnos sa svijetom, dok na otoku oluje, plima i oseka, vegetacija spaljena solju i suncem kao da najavljuju neizbježnu dramu... Čudo je mističan, napet i dojmljiv roman koji propituje odnose između ljudskog i nadljudskog, dobra i zla, istine i laži, znanosti i vjere, onako kako to samo književnost može... (Prijevod: Mateja Kiseljak)

MAGAZIN KNJIGE OMOT ZNANJE
Ustupljeno

 

l DRUGI O KNJIZI: "Dramsko platno na kojem autorica pokazuje sve svoje umijeće. Novi roman potvrđuje talent i vještinu Victorije Mas", piše Lire Magazine littéraire, a Marie France navodi: "Napeti roman u kojem urlaju i ljudi i vjetrovi."

 

l O AUTORICI: Victoria Mas francuska je spisateljica rođena 1987. godine. Nakon studija književnosti na Sorboni, živjela je u SAD-u radeći u filmskoj industriji. Pisati je počela 2019., kada je objavila prvi roman Bal luđakinja. Djelo je ovjenčano mnogim nagradama i postalo je bestseler. Čudo je njezin drugi roman.

LUCY COOKE

Bitch - revolucionarni vodič kroz spol, evoluciju i moć žen(k)e (Bitch): Majka. Kći. Vladarica. Hraniteljica. Što znači biti žensko? Ženski rod nikad se nije više istraživao i politizirao. Dok pokušavamo definirati svoj spol, boriti se protiv predrasuda i slaviti mnoga lica ženskosti - može li nas životinjsko carstvo naučiti nešto o njezinoj pravoj prirodi? Ženke iz Bitch iznevjeravaju uobičajena očekivanja o tijelima, mozgovima, biologiji i ponašanju. Bilo da istražuje ženske parove albatrosa koji zajedno podižu mlade, ubilačke majke merkata ili ženke madagaskarskih lemura koje fizički i društveno dominiraju svojim mužjacima, Lucy Cooke vodi nas kroz novu evolucijsku biologiju, onu u kojoj ženke mogu biti dinamične i zanimljive poput bilo kojeg mužjaka... (Prijevod: Lidija Milenkov-Ečimović)

MAGAZIN KNJIGE OMOT ZNANJE
Ustupljeno

 

l DRUGI O KNJIZI: "Cooke je nasljednica Davida Attenborougha. Pet zvjezdica!", naglašava Telegraph. "Knjiga koja ruši stereotipe i predrasude. Apsolutno fascinantna", dodaje BBC Radio 4. "Bitch je zapanjujuća, urnebesno zabavna i neopisivo važna knjiga", zapisala je Mary Roach, a časopis Nature navodi da je knjiga "blistavi napad na znanstveni seksizam" te dodaje: "Sjajno, duhovito i odlučno razaranje naših ideja o ženskom ponašanju i spolu u životinjskom carstvu… Bitch je bomba!"

 

l O AUTORICI: Lucy Cooke magistrirala je zoologiju na Oxfordu. Nagrađivana je autorica dokumentaraca, TV i radio emisija, istraživačica National Geographica i spisateljica s lista bestselera New York Timesa. Telegraph je njezinu knjigu Bitch proglasio jednom od 50 najboljih knjiga 2022. godine.

B. J. FOGG

Mikronavike (Tiny Habits): Kada govorimo o promjenama, malo znači moćno. Započeti s dva skleka dnevno umjesto dvosatnog treninga; usredotočiti se na pet dubokih udaha umjesto meditirati jedan sat. U ovoj knjizi o mikronavikama B. J. Fogg podijelit će svoje dvadesetogodišnje istraživanje i iskustvo stečeno s više od četrdeset tisuća klijenata kako bi vam pomogao smršavjeti, osloboditi se stresa, bolje spavati ili ostvariti bilo koji drugi cilj po vašem izboru. Pritom vam je potrebna samo jedna formula: odabrati jednostavnu naviku, prilagoditi je svojem životu i učvrstiti je nagradom. Kad god sjednete za volan, duboko udahnite - nasmijte se. Kad god legnete u krevet, ugasite mobitel - čestitajte samom sebi. Uz revolucionarnu promjenu našeg pogleda na ljudsko ponašanje, i zanimljiva otkrića u svakom novom poglavlju, B. J. Fogg naučit će nas kako da se zbog svojih uspjeha osjećamo dobro radije nego da se zbog neuspjeha osjećamo loše. (Prijevod: Vedran Pavlić)

MAGAZIN KNJIGE OMOT ZNANJE
Ustupljeno

 

l DRUGI O KNJIZI: "Uz tajnu formulu B. J. Fogga stvaranje pozitivnih navika može biti lako, zabavno i isplativo", kaže Mark Hyman. "Autorove ideje o samopromjeni pristupačne su i jednostavno snažne. Najiskrenije preporučujem ovu knjigu!" jednako je oduševljen Dave Asprey. "Mikronavike su nacrt za redefiniranje našeg pristupa samopoboljšanju. Navike su sićušne, a rezultati veliki", zaključuje Arianna Huffington.

 

l O AUTORU: Dr. sc. B. J. Fogg osnivač je Laboratorija za oblikovanje ponašanja na Sveučilištu Stanford. Osim što se bavi istraživanjima, Fogg podučava inovatore iz svijeta gospodarstva o tome kako doista funkcionira ljudsko ponašanje. Osnovao je Akademiju mikronavika kako bi pomogao ljudima diljem svijeta. Živi u sjevernoj Kaliforniji i na Mauiju. n