MAGAZIN PEXELSPHOTO BY George Becker
PEXELS
10.8.2024., 08:22
TEMA TJEDNA: PREDSJEDNIČKI IZBORI

Bojišnica otvorena, igre mogu početi

Kampanja u startu: Dragan Primorac ima najviše šanse ugroziti aktualnog predsjednika Milanovića

Krajem godine Hrvatska će i treći put na birališta, i to na predsjedničke izbore. Očekuje se da prvi krug bude održan krajem prosinca, a bude li drugog kruga, on će se održati početkom 2025., do kada i aktualnom predsjedniku Milanoviću traje petogodišnji mandat.

Zasad imamo tri službena kandidata. To su aktualni predsjednik Zoran Milanović, koji će na izbore kao SDP-ov kandidat, nezavisna saborska zastupnica i bivša zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić te Dragan Primorac, koji će na izbore kao nezavisni kandidat uz podršku HDZ-a. Milanović je 26. lipnja potvrdio da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima. Svoju kandidaturu potvrdio je s nekoliko kratkih rečenica. "Očekujem podršku SDP-a, trebat će mi zbog niza razloga, i organizacijskih, dakle da me ne okradu. Pitali ste me, pa vam kažem eto sad, bez suvišnih zašto", kazao je Milanović na upit kad će potvrditi kandidaturu za predsjednika Republike. Ustvrdio je da ima najviše znanja i iskustva od svih mogućih kandidata, "ali to naravno nikada nije presudno". Još je rekao: "Ne mora biti ni sada, ali, eto, to su moji aduti."

DOBRA HDZ-ova ODLUKA

Onda je znanstvenik i bivši HDZ-ov ministar Dragan Primorac krajem srpnja objavio da će se kandidirati za predsjednika Republike. U videoobraćanju na svojem YouTube kanalu Primorac je kazao da će biti najglasniji kada je riječ o životnom standardu hrvatskih građana, te da oni zaslužuju život ispunjen blagostanjem, a da Hrvatska mora postati država reda, pravde i prilike za sve. Premda u videu nije bilo riječi o podršci bilo koje stranke, na svojoj je Facebook stranici napisao da kandidaturu službeno najavljuje uz podršku Hrvatske demokratske zajednice. To je potvrdio i premijer te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazavši da je stranka odlučila dati potporu nestranačkom kandidatu Primorcu. Naglasio je kako je on najbolji kandidat i prava suprotnost "kršitelju Ustava". "Milanović je prošlost, a Primorac je budućnost", naglasio je Plenković.

Primorac je objasnio što je prevagnulo u odluci da se kandidira: "Ja bih rekao - ne mogu bez Hrvatske, a politika je preduvjet da nešto dobro napravimo u Hrvatskoj. Što je prevagnulo? Ljubav prema domovini, uvijek", poručio je Primorac. Predsjednik Hrvatskog sabora i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković smatra da Primorac može pobijediti predsjednika Milanovića. "Pa naravno da ima šanse. Pobijedit će", poručio je Jandroković, dodavši da su se za Primorca odlučili zato što je "dobar kandidat, profil je čovjeka koji može biti predsjednik Republike, vrlo je motiviran i vjerujem u pobjedu", istaknuo je Jandroković. "Ključno je da se evo pojavio jedan kandidat koji zaista ima i iskustvo, i ugled, i osvjedočeni rad za opće dobro, tako da će biti pravo osvježenje u ovoj utrci", rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Primorac je još rekao da želi biti osoba koja će spajati sve što vrijedi u hrvatskoj državi te da ne želi Hrvatsku sukoba. "HDZ se uopće ne trudi utjecati na moju kampanju, HDZ gleda na ulogu predsjednika kao na osobu koja okuplja, a ne koja razdvaja, i na tome sam im zahvalan, za to treba velika širina", izjavio je Primorac. Odgovarajući na pitanje o financiranju kampanje, rekao je da dolazi iz privatnog sektora i da će mu pomoći velik broj ljudi, i s lijevog i s desnog spektra, uz podršku sportaša i intelektualaca, no nije htio govoriti o konkretnim osobama. Rekao je i da je ideja o kandidaturi bila njegova osobna odluka te kako ne bi bio u utrci da nije uvjeren da može pobijediti aktualnog predsjednika Milanovića. Na pitanje o tome je li razgovarao s Ivanom Penavom i Domovinskim pokretom rekao je da nisu razgovarali, ali kako očekuje potporu "od svih onih koji žele dobro Hrvatskoj". "Dolazim kao osoba koja je riješila sva svoja pitanja u životu i nisam opterećen ničim poslovnim", rekao je Primorac, te dodao: "Predsjednik se mora ponašati onako kako bismo željeli da se ponašaju svi građani. On mora biti simbol zajedništva koji će pružati stabilnost i ulijevati povjerenje svim građanima." Kao najtežu krizu koja se može dogoditi jednom narodu Primorac je istaknuo moralnu krizu, a "ako se na tu krizu nadovežu podjele unutar tog istog društva, nemoguće je napraviti ozbiljan iskorak u budućnost".

Podsjetimo, Primorac je politiku napustio 2009. godine upravo zbog predsjedničkih izbora, na koje je izišao protiv HDZ-ova kandidata. "Dragan Primorac ima respektabilnu profesionalnu biografiju, pogotovo za hrvatsku političku elitu. Osim što je liječnik i sveučilišni profesor s međunarodnim kontaktima, on je i poduzetnik. Uz profesionalnu biografiju ima i političko iskustvo. Bio je jako dobar ministar znanosti i obrazovanja. Sve su to dobre osnove da se od njega može u kampanji napraviti dobra priča i jak kandidat", kazao je analitičar Dragan Bagić.

Primorčevu kandidaturu podržavaju i utemeljitelji HDZ-a, koji smatraju da je Primorac predsjednički kandidat koji će pobijediti Milanovića. No istaknuti član HDZ-a i višestruki ministar u njegovim vladama Andrija Hebrang javno je izrazio nezadovoljstvo zbog te odluke, te dao ostavku u stranci. U povodu toga oglasili su se i Utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice "Dr. Franjo Tuđman" kako bi izrazili podršku Primorcu, ali i odgovorili na, kako navode u priopćenju, "lažne optužbe" Andrije Hebranga. U njihovu priopćenju, između ostalog, navodi se sljedeće: "Andrija Hebrang? Njegove uvrede su prizemne i neutemeljene, te u funkciji pomaganja Milanoviću i partiji da ostanu na Pantovčaku. On već dulje vrijeme, odudara od HDZ-ove politike koja je bazirana na Tuđmanovoj ostavštini i pozicionirana je na europskom desnom centru, što je našoj stranci donijelo tri uzastopne pobjede na parlamentarnim izborima, a Hebrangu ulogu dežurnog kritičara - komentatora politike u kojoj odavno ne sudjeluje..." zaključili su u priopćenju, koje potpisuje Ivica Tafra, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman".

Zaboravna nacija

Zoran Milanović favorit je za novi predsjednički mandat jer su Hrvati “zaboravna nacija”, pa će do izbora izblijedjeti dojam neuspjeha koalicije Rijeke pravde, a i bit će teško profilirati uvjerljivog protukandidata, sažetak je ocjena analitičara Ivana Rimca i Dražena Lalića, s kojima je nacional.hr razgovarao o izgledima da predsjednik Republike osvoji i drugi mandat na Pantovčaku. Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Ivan Rimac, između ostalog, podsjeća i na pravilo iz američkih izbora prema kojemu je uvijek u prednosti kandidat koji se natječe za položaj na kojemu već jest. Povrh toga, Milanović nije samo lijevi kandidat, drži Rimac. “I prije je imao odstupanja prema nacionalizmu, pa je dobio simpatije braniteljske populacije i nekih desnih krugova, poput Ljube Ćesića Rojsa i sličnih.” Na ljevici su neizvjesni rezultati unutarstranačkih izbora u SDP-u i hoće li novo vodstvo htjeti podržati Milanovića. Možemo!, pak, kad bi imalo kandidata, već bi “moralo biti prepoznatljivo u medijima”.

Toliko o dva najspominjanija kandidata u utrci, no politika ipak ponekad donosi iznenađenja. Pa konačno recimo da baš neozbiljno ne treba prihvatiti ni nezavisnu saborsku zastupnicu Mariju Selak Raspudić. Iako je najavljivala da će konačnu odluku donijeti na jesen, "prelomila je", te i službeno potvrdila svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima, naglasivši kako će kao nadstranačka osoba biti predsjednica svih građana. "Pasivnost svih parlamentarnih stranaka oko isticanja izazivača aktualnom predsjedniku potakla je stvaranje nezdrave političke atmosfere, neopravdanog straha od konfrontacije sa Zoranom Milanovićem, dakle predaje i prije početka same utrke, i to u situaciji u kojoj sva istraživanja pokazuju kako dvije trećine naših građana želi novu osobu na Pantovčaku. Ne pristajem na produženje ove atmosfere apatije i beznađa, stoga i službeno potvrđujem svoju kandidaturu za predsjednicu Republike", napisala je Selak Raspudić na Facebooku. "Hrvatska nije imala predsjednika s karakterom, nego često karakter s predsjednikom čije je trenutno raspoloženje upravljalo političkim životom Hrvatske", dodala je. Naglasila je također da Hrvatska u kriznim vremenima na čelu države treba predsjednicu koja će prije svega biti razborita i odgovorna, koja neće kalkulirati i sjediti na dvije stolice, koja će se voditi interesom domovine, a ne stranačkom ili vlastitom dobrobiti, koja će krize rješavati, a ne ih svojim djelovanjem stvarati. Usput je Selak Raspudić pozvala sve političke opcije i pojedince koji osjećaju kako je sazrelo vrijeme da konačno na čelu države dobijemo nadstranačku osobu da joj daju podršku i u konačnici glasuju za nju, koja će biti predsjednica svih građana.

OTVARANJE BOJIŠNICE

I to bi, što se aspiranata za funkciju predsjednika RH tiče, bilo zasad sve. Doduše, kao još jedna kandidatkinja spominje se i Ivana Kekin, zastupnica stranke Možemo! U danima koji slijede svog će kandidata/kandidatkinju istaknuti (ili neće) i neke druge stranke, prije svih to se očekuje od Domovinskog pokreta i Mosta (ili će podržati postojeće?), a možda u utrku za Pantovčak krenu i neki nezavisni kandidati. Sve u svemu, počinje superizborna završnica, svojevrsno ljetno zagrijavanje za zimsko pregrijavanje, kad kampanja i službeno započne. U tom kontekstu posebna će pozornost biti posvećena komunikacijskom umijeću (ili neumijeću) kandidata/kandidatkina, jer se može očekivati da će retorika biti sve samo ne mirna i pristojna, nego još prljavija i brutalnija. Igre prijestolja na hrvatski način mogu početi! Bojišnica je otvorena... n