10.09.2023., SRC Mladost, Zagreb - 73. Boris Hanzekovic memorijal - Continental Tour Gold miting. Natjecanje u bacanju diska - zene. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
PIXSELL
3.8.2024., 08:11
ATLETIKA JE U TRENDU: OD OLIMPIJADE DO HANŽEKA...

Tri dana za tri riječi: Brže, više i najjače

Uvod u zagrebački spektakl: U Tri dana, 6., 7. i 8. rujna, Boris Hanžeković memorijal obilježava 74. izvedbu

Dok su pogledi javnosti upereni u olimpijce koji u Parizu love medalje u nizu sportova, najbolji atletičari posebna su priča, poseban spektakl rezerviran za drugi tjedan Olimpijskih igara, koje su u tijeku. Atletika je naime kraljica sportova, to će naglasiti svaki ljubitelj olimpijskih sportova, makoliko volio i pratio recimo plivanje, gimnastiku, boks, košarku, rukomet, vaterpolo... Atletičari i atletičarke, jednostvano rečeno, zvijezde su koje se pamte i ne zaboravljaju, koje svojim skokovima, trkama i bacanjima nastoje postići što bolje rezultate za svoju zemlju, a onda time i dohvatiti zvijezde na olimpijskom nebu, koje, blistavo kakvo jest, svijetli eto već više od 120 godina, od Atene 1896. do Pariza 2024.

Atletiku voli i Hrvatska. I zato, između ostalog, ne samo da ima svoje olimpijce u Parizu nego u Zagrebu za jesen priprema svjetski atletski spektakl - 74. Boris Hanžeković memorijal, koji će se održati od od 6. do 9. rujna.

Već tradicionalno vrhunski atletičari iz svih dijelova svijeta u rujnu dolaze u našu metropolu, iz koje prijenos ovog prestižnog atletskog natjecanja iz WA Continental Toura Gold serije odlazi u više od 150 zemalja svijeta, a slike i rezultati zastupljeni su u prestižnim inozemnim medijima.

Tih dana Zagreb će nakon Pariza postati svjetsko središte vrhunske atletike, pa će tako publika imati priliku gledati atletsku elitu na tri atraktivne lokacije - Zagreb City Challenge koji će se održati treći put zaredom na Trgu bana Josipa Jelačića, Memorijal Ivana Ivančića koji se održava 10. put na Gradskim fontanama i kultni Boris Hanžeković memorijal na stadionu Mladost koji se održava 74. godinu zaredom!

Ova događanja svake godine privuku veliki broj gledatelja, za njih se uvijek traži karta više jer se na Boris Hanžeković memorijal potegne iz svih dijelova Hrvatske, ali i inozemstva. Ulaznice za ovogodišnji Boris Hanžeković memorijal u prodaji su od 22. srpnja te se mogu kupiti preko platforme Ulaznice.hr.

SVJETSKA RAZINA

Podsjetimo, Boris Hanžeković memorijal dio je prestižnog natjecanja WA World Continental Tour Gold i kao takav privlači vrhunske atletičare iz cijelog svijeta. To daje Hrvatskoj međunarodnu prepoznatljivost kao domaćinu visokokvalitetnih sportskih događaja. U njegovu organizaciju uključeno je gotovo 200 ljudi, a velik broj njih radi 365 dana u godini na ovako velikom događaju. Projekt menadžer Mitinga, Natko Bošnjak, pod čiji vodstvom je provedba ovog događanja, naglasio je važnost organizacijskog tima i ciljeve koje ima ovaj atletski miting:

MAGAZIN JANA Marino_Bloudek_Sandra_Elkasevic__Natko_Bosnjak__Marin_Markovic_-_proslogodisnja_press_konferencija_-_foto_Renato_Brandolica.j
Renato Brandolica

- Organizacija ovakvog natjecanja iziskuje pomno planiranje različitih segmenata. Vrijedni tim ljudi, stručnjaka iz različitih područja od sportskog menadžmenta, promocije i marketinga, logistike, tehnike do sudaca i sportskog osoblja priprema ovaj jedinstveni projekt tijekom cijele godine kako bi sve bilo spremno za važne dane kad su pogledi svijeta upereni u naš Zagreb. Organizator natjecanja Atletski klub Dinamo-Zrinjevac kroz posljednjih desetak godina uistinu je pridonio popularizaciji atletike među djecom i mladima i promicanju važnosti sportskih vrijednosti. Isto tako kroz godine je ovaj Miting postao za mnoge atletičare prvi debitantski međunarodni nastup i odskočna daska za daljnje vrhunske rezultate - kaže Bošnjak.

MAGAZIN JANA Boris_Hanzekovic_memorijal_-_foto_Julien_Duval_
Julien Duval

Organizator mitinga u sklopu tjedna atletike organizira i dodatna događanja kako bi približili javnosti atletiku, kao i potaknuli i podržali mlade perspektivne atletičare. Tako će se u tjednu Memorijala održati i Svečana dodjela atletskih stipendija perspektivnim mladim atletičarima, kao i BHM atletska konferencija koja će se održati 7. rujna. Primarni cilj druge zaredom konferencije je edukacija i povezivanje domaćih atletskih stručnjaka i entuzijasta s najboljima iz svijeta atletike, kako bi sudionici mogli steći nova znanja, vještine i poznanstva koja će im pomoći u njihovim profesionalnim karijerama. Konferencija je besplatna, te se na nju mogu prijaviti svi zainteresirani preko online obrasca na mrežnoj stranci Memorijala.

Uz izvrsnu medijsku pokrivenost koja povećava vidljivost Hrvatske u svijetu, ovaj događaj privlači i brojne posjetitelje, uključujući sportaše, trenere, obitelji i navijače iz inozemstva, što pridonosi turizmu i ekonomiji Hrvatske.

Tako je posljednjih godina Boris Hanžeković memorijal ne samo sportsko natjecanje već dobro poznato društveno događanje na koje dolaze ljubitelji sporta i atletike, poznati sportaši iz drugih sportova, roditelji i djeca, brojne osobe iz javnog života, te svi oni željni vrhunske sportske atmosfere i doživljaja.

- Uspješna organizacija i vođenje ovakvih događaja pomaže u izgradnji pozitivnog imidža Hrvatske kao zemlje koja može organizirati velike sportske manifestacije. Posebno nas veseli čuti kako mnogi atletičari upravo ovaj miting nazivaju svojim najdražim natjecanjem na koje se rado vraćaju - naglasio je i Natko Bošnjak, projekt menadžer Mitinga.

TRADICIJA IZVRSNOSTI

Evo malo i povijesnih referenci. Boris Hanžeković memorijal održava se bez prekida od 1951. godine i najstarija je sportska priredba u Hrvatskoj. Trebao je to, kažu, biti tek klupski dvoboj kojim bi se popunio kalendar atletskih natjecanja u gradu s čak 11 klubova i od 1951. do 1957. godine Hanžekovićev memorijal je baš to i bio - dvoboj gradskih rivala Mladosti i Dinama.

MAGAZIN JANAZagreb_City_Challenge_-_foto_Julien_Duval.
Julien Duval

Od 1952. utrka na 110 metara s preponama nosi naziv Memorijalna utrka Boris Hanžeković u spomen na najboljeg prijeratnog hrvatskog atletičara stradalog u Jasenovcu, a taj naziv od tada nosi i cijeli miting. Tko je, međutim, tada mogao i pomisliti da će klupski dvoboj izrasti u jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu? Tko je mogao pomisliti da će do danas na spomenutoj memorijalnoj utrci sedam puta pobjeđivati olimpijski pobjednici, a deset puta svjetski prvaci?

Nema natjecanja u Hrvatskoj na kojem možete vidjeti toliko olimpijskih i svjetskih prvaka kao na Boris Hanžeković memorijalu. Dolazak velikih zvijezda na zagrebački miting započeo je još 1963. godine, kada je u Zagrebu nastupio i pobijedio svjetski rekorder u skoku u vis, Valerij Brumelj, a slijedili su ga velika poljska sprinterica Irena Szewinska, kubansko trkačko čudo Alberto Juantorena i kenijski velikan na srednjim prugama Mike Boit…

Sljedećih desetljeća gledali smo u Maksimiru i na stadionu Mladosti sve najbolje svjetske atletičarke i atletičare, a tako je i danas, kada je Boris Hanžeković memorijal dio elitne Continental Tour Gold serije mitinga. Miting je to na kojem je Blanka Vlašić s preskočenih 208 cm ostvarila tada drugi najbolji rezultat u povijesti skoka u vis, na kojem rekord Hanžeka na 100 metara s 9.85 drži vjerojatno najbolji atletičar svih vremena Usain Bolt i na kojem je čak deset puta pobjeđivala "kraljica diska" Sandra Perković.

Od 2014. godine natjecanje u bacanju kugle održava se pokraj gradskih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a od 2015. ono nosi naziv Memorijal Ivana Ivančića, u spomen na legendarnog trenera najboljih hrvatskih bacača - Ivane Brkljačić, Edisa Elkasevića, Valentina Srše i Sandre Elkasević.

Naš predstavnik u bacanju kugle i ove je godine Filip Mihaljević, koji kaže kako za njega zagrebačka publika nema konkurencije, a Boris Hanžeković memorijal najdraži mu je miting:

MAGAZIN JANAHANZEK: 20230908-194149-9756_JulienDuval.
Julien Duval

- U Zagrebu je ipak domaća atmosfera, gleda te obitelj, prijatelji, znanci, ljudi iz hrvatske atletike, tako da je nama publika ovdje najbolja. Kugla je ovdje u centru pozornosti, nastupaš jako blizu publike i kroz godine se to podiglo na jaku visoku razinu što se tiče organizacije. Vjerujem da će Memorijal Ivana Ivančića pokraj Zagrebačkih fontana i ove godine ispuniti očekivanja, da će konkurencija kao i svake godine biti jaka i da će nas uvjeti poslužiti da što bolje zabavimo zagrebačku publiku - zaključuje Filip.

U svojem 72. izdanju Boris Hanžeković memorijal donio je još jednu novost u program jednog od najjačih svjetskih mitinga iz WA Continental Tour Gold serije - vrhunsku atletiku na Trg bana Jelačića, a natjecanjem na središnjem zagrebačkom trgu startat će i 74. Boris Hanžeković memorijal za nešto više od mjesec dana.

Dane do ovih velikih atletskih događanja odbrojava i Filip Pravdica, koji je ovog proljeća sa sjajnih 8,35 metara postavio novi hrvatski rekord u skoku u dalj i tako izborio plasman na Olimpijske igre, na kojima se nada da će realizirati svoj cilj - izboriti finale. Velike planove Pravdica ima i za ovogodišnji Boris Hanžeković memorijal:

- Za mene je Boris Hanžeković memorijal najljepše organizirano natjecanje na svijetu. Prošao sam mitinge Dijamantne lige, ali ovo zaista događanje ima dušu, bar za mene koji sam na njemu domaći sportaš. Prošlogodišnju titulu sa Zagreb City Challenge moram obraniti, što s obzirom na jaku konkurenciju u svijetu atletike, posebice u skoku u dalj, neće biti lagano, ali ću dati sve od sebe - kaže Filip.

ODBROJAVANJE POČINJE

Sve u svemu, središte vrućeg atletskog ljeta tako se nakon Olimpijskih igara iz Pariza seli u Zagreb, gdje Hrvatsku očekuje atletski spektakl na tri atraktivne lokacije. Hanžek će ponovo potvrditi svoj visoki status u atletskom svijetu, a atletika svoju moć i snagu.

MAGAZIN JANA74__Boris_Hanzekovic_memorijal.j
Ustupljeno

I da završimo u pobjedničkom tonu, citirajući najvećeg i najbržeg, Usaina Bolta: “Kad sam bio mlađi, uvijek sam želio impresionirati, biti dobar za svoju zemlju, učiniti da se svi osjećaju dobro, a ponekad je to značilo da se nisam dovoljno fokusirao na sebe. Naučio sam da moram sebe staviti na prvo mjesto. I to je u redu jer želim za mene isto što i oni za mene, a to je pobjeda.”