29.12.2022., Zagreb - Podizanje Eura na bankomatima u apoenima od 10 i 20. Photo: Igor Soban/PIXSELL
PIXSELL
27.7.2024., 07:58
TJEDNI OSVRT

Veće plaće državnom vrhu uglavnom su realne

Povećanje plaća državnim dužnosnicima oduvijek je izazivalo kontroverze. No činjenica je da plaće hrvatskih političara nisu rasle čak deset godina, a službenička je rasla iz godine u godinu, ali i da su među nižima i kada je riječ o ekonomski usporedivim državama.

O spomenutim povišicima duže se raspravljalo kako ne bi došlo do znatnijih raskoraka, kada je riječ o plaćama u državnom i javnom sektoru. Nakon što su plaće rasle u mnogim sektorima, ovaj put povišice se odnose samo na premijera, predsjednika države i Sabora, ministre i saborske zastupnike, a na tekuće račune sjedat će im od kolovoza - nekima gotovo dvostruko veći iznosi. Tako će premijer Andrej Plenković, umjesto dosadašnjih 3263 eura, zarađivati nešto više od pet i pol tisuća eura. Predsjedniku Zoranu Milanoviću plaća raste s 3600 eura na nešto više od šest tisuća eura, a predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću s 3113 na 5314 eura. Što se tiče ministara, za primjer je uzeta plaća ministra pravosuđa Damira Habijana, koja raste s 2357 na 4167 eura. Osnovica raste za ukupno 270 državnih dužnosnika jer veći iznosi na račune stižu i saborskim zastupnicima - u prosjeku za 1500 eura. Naravno, mnogi smatraju da su ti iznosi pretjerani, naročito u sindikatima kojima je praćenje i kritiziranje plaća i posao. “Povišice od 60, 70, 80 %, gdje će pojedini državni dužnosnici dobiti povišicu točno onoliku koliko iznosi učiteljska plaća 1400, 1500 eura, to zaslužuje svaku osudu”, poručuje Željko Stipić, predsjednik Preporoda. Iz Vlade pak ističu kako su se u sustavu dogodile brojne nelogičnosti, jer neki službenici sada imaju veću plaću od ministra koji im je nadređeni. Primjerice, ministar Ivan Anušić tek je 453. po rangu plaća u svom sustavu, a potpredsjednik Vlade Davor Božinović tek je 500. Naime, državni dužnosnici nisu bili obuhvaćeni rastom plaća u državnoj i javnoj službi, stoga je to dovelo do disproporcionalnosti između visine plaća i razine odgovornosti, smatraju u Vladi. Tako je plaća ministra, najodgovornije osobe na čelu svakog resora, iznosila oko 2500 eura, a veću su plaću od njega dobivali i glavni tajnici ministarstva (3270 eura) i ravnatelji uprave (3130 eura) i načelnici sektora (2630 eura).

Isto tako, povećanjem plaća državnim dužnosnicima žele zadržati i privući nove kvalitetne ljude te spriječiti ‘negativnu selekciju’, a što je apostrofirao i premijer Andrej Plenković. Za to će se iz držanog proračuna do kraja ove godine izdvojiti četiri milijuna eura, a troškovi za cijelu godinu iznose 9,8 milijuna.