MAGAZIN INA TAKLIJAN VELEPOSLANIK
Ustupljena fotografija
27.7.2024., 07:54
S INOM NA KAVI: DRUGA STRANA DIPLOMACIJE

Italija je u posljednje dvije i pol godine vodeći trgovinski partner RH

Kao što sam na dan mog dolaska u Zagreb naveo na internetskim stranicama talijanskog veleposlanstva, ponosan sam što sam ovdje kako bih osigurao kontinuitet dijaloga, također zahvaljujući usklađenosti Italije i Hrvatske na europskoj agendi, dodatno ojačanoj pozitivnom ulogom izvoza, kulture i manjina. Ovo je moja temeljna misija, koju imam čast i zadovoljstvo obavljati u prijateljskoj i prekrasnoj državi poput Hrvatske, zemlji koja ima vjerojatno najelegantniju zastavu i grb na svijetu, kao i vrlo emotivnu nacionalnu himnu - kaže Nj. Eksc. Paolo Trichilo, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu.

Italija je bogata kulturnim spomenicima iz bliže i dalje povijesti, od vremena drevnih Etrušćana, Rimskog Carstva preko srednjeg vijeka i renesanse do burnog 20. stoljeća... Koje su, prema Vama, najveće znamenitosti koje nikako ne smijemo zaobići kada posjetimo Italiju?

- Za odgovor na Vaše ljubazno pitanje bila bi potrebna knjiga, jer je Italija zemlja s najvećim brojem mjesta svjetske baštine UNESCO-a, odmah iznad Kine (57)! Inače, od njih 59 sedam je transnacionalnih, a jedan zajednički s Hrvatskom i Crnom Gorom, odnosno mletačkim obrambenim građevinama (16. - 17. st.).

MAGAZIN INA TAKLIJAN VELEPOSLANIK
Ustupljena fotografija

Bilo bi teško spomenuti jedno mjesto na štetu drugoga, jer kamo god da odete u Italiji, moći ćete pronaći kulturu, tradiciju, prirodu, gastronomiju itd. Na pojedincu je da odabere arheološke nalaze Etrušćana, grčka ili rimska nalazišta ili barokne crkve, vulkane ili jezera, morska ili alpska odmarališta, velike gradove ili mala sela.

ČVRSTO ZA EUROPU

Kulturna diplomacija igra važnu ulogu u poticanju međusobnog poštovanja. Imate li na umu neke inicijative za promicanje talijanske kulture u našoj zemlji?

- Potpuno se slažem s Vama o važnosti kulturne diplomacije. Talijanski kulturni institut, ne samo u Zagrebu, nudi vrijedan i višestruk umjetnički izričaj cijele godine, od glazbe do kazališta, kina i književnosti. Hrvatsko narodno kazalište proslavilo je Puccinijevu stotu obljetnicu velikom izvedbom La Bohème, uz orkestar pod ravnanjem M. Piergiorgia Morandija. Tom prigodom imao sam čast intendantici, dr. sc. Ivi Hraste Sočo uručiti odlikovanje Vitez Reda zvijezde Italije. Ne manje važna je i stalna snažna suradnja sveučilišta u Hrvatskoj i talijanskih sveučilišta. Spomenut ću i kontinuiranu ponudu kulturnih inicijativa koje pruža Talijanska unija, zahvaljujući financiranju talijanske vlade, preko zajednica Talijana u Istri i drugdje, koje su otvorene i dostupne svima. Što se tiče budućih inicijativa, i u drugom dijelu godine bit će važnih događaja koje bih želio proširiti na istočnu regiju Hrvatske, na Slavoniju, kako bi se proširilo znanje i cijenjenje talijanske kulture diljem Hrvatske.

Italija i Hrvatska članice su Europske unije. Što je zajednički vanjskopolitički cilj obiju zemalja?

- Činjenica da su obje naše zemlje članice EU-a, kao što ispravno ističete, znači da dijelimo opće ciljeve mira i sigurnosti, kojima težimo i kroz naš zajednički savez u NATO-u. U vremenu globalnih izazova Italija i Hrvatska posvećene su nastavku izgradnje jače, otpornije i globalno konkurentne Europe koja je strateški autonomna. Italija i Hrvatska smatraju strateškim ciljem zadržati regiju zapadnog Balkana na vrhu agende EU-a i odlučno napredovati na putu njezine europske integracije. Rim i Zagreb uvjereni su da je to ne samo u našem nacionalnom interesu nego i u interesu cijelog EU-a. Činjenica da su čelnici EU-a u ožujku prošle godine odobrili otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom ključni je korak naprijed na putu prema EU-u i to je rezultat čvrste potpore skupine "prijatelja", među kojima su Hrvatska i Italija. Nadalje, suradnja u sjevernojadranskom bazenu, i bilateralna i trilateralna sa Slovenijom, ostaje temeljni kamen u odnosima dviju zemalja. Dodao bih da je ratifikacija i nedavno stupanje na snagu ugovora o razgraničenju isključivih gospodarskih zona između Italije i Hrvatske velik uspjeh.

GOSPODARSKA SURADNJA

Europska unija postavlja i diktira ciljeve, to svi znamo. U kojoj je mjeri Italija sposobna zaštititi svoje nacionalne interese kako bi smanjila procese koji vode slabljenju nacionalnog identiteta?

- Nacionalni identitet iznimno je važan za sve nas Europljane jer on definira nas same. Vrlo sam ponosan što sam Talijan i čak uživam u časti i privilegiju predstavljati svoju zemlju u inozemstvu kao veleposlanik drugi put, prvi put u Sloveniji, sada u Hrvatskoj. Dodao bih da sam iznimno ponosan što sam Rimljanin - isto bi vrijedilo i za ljude, recimo, sa Sardinije ili iz Lombardije. U Hrvatskoj to ilustrira pet regionalnih amblema koji čine državni grb. Međutim, istovremeno sam jako ponosan što sam Europljanin, jer dijelimo zajedničko nasljeđe koje nas ujedinjuje unatoč našim razlikama, također u smislu kulturnih vrijednosti. Ne vidim proturječja u tome da se istodobno osjećam Rimljaninom, Talijanom i Europljaninom, a na kraju i građaninom svijeta. Također bih želio reći da je mnogo puta teško jednu osobu svesti na jedan identitet, što sam naučio služeći u ovom dijelu Europe, gdje je osnovana Talijanska nacionalna zajednica. Dopustite mi da ovom prilikom odam počast Hrvatskoj, koja je usvojila vrlo vrijedan okvir za zaštitu i potporu manjina, prema visokim europskim pravnim standardima. Europska unija je naš zajednički dom za mir, slobodu i blagostanje, pridonijela je velikom napretku u svim svojim državama članicama i moramo je nastaviti činiti boljim mjestom za sve nas, bez obzira na povremene nedostatke.

Ekonomski odnosi, trgovina i investicije jedno su od glavnih područja suradnje naših zemalja. Koliko su ti odnosi danas na višoj razini i kako se mogu još više poboljšati na obostrano zadovoljstvo, i Italije i Hrvatske?

- U našem odnosu od velike je važnosti gospodarska dimenzija, jer je Italija u posljednje dvije godine i u prvom kvartalu 2024. bila vodeći trgovinski partner Hrvatske. Ulazak Hrvatske u eurozonu, osim toga, pogodovao je izravnim stranim ulaganjima, na čijoj ljestvici Italija zauzima istaknuto mjesto. Tijekom posjeta industrijskim pogonima talijanskih tvrtki mogao sam se uvjeriti u njihove aktivnosti i otvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj koje iz toga proizlazi; ukupno, zaposlenost stvorena talijanskim ulaganjima procjenjuje se na 20.000 ljudi. Ključna u gospodarskom i trgovinskom sektoru je promotivna uloga Ureda talijanske trgovinske agencije (ICE) u Zagrebu; osim toga,

MAGAZIN INATalijanski potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Dubrovnik Forumu 29.6. 2024.


 

Ustupljena fotografija

Talijanska gospodarska komora u Hrvatskoj okuplja vodeće tvrtke zainteresirane za jačanje poslovanja između dviju zemalja. Od naših nedavnih inicijativa izdvajam predstavljanje projekta Dolina vodika sjevernog Jadrana u Hrvatskoj gospodarskoj komori te partnerstvo s Konferencijom pametnih gradova i LEAP Summitom. Organizacija Poslovnog foruma u Hrvatskoj bit će od iznimne važnosti; bilateralni odbor na ministarskoj razini lani u veljači odlučio ga je sazvati, a nakon pauze koju su diktirali hrvatski i europski izbori, to je potvrđeno tijekom Dubrovnik Foruma u povodu posjeta talijanskog potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova, poštovanog Antonija Tajanija.

POLITIKA VLADE

Od 2022. gospođa Giorgia Meloni premijerka je Vaše zemlje. Prva žena koja je preuzela tu ulogu od osnutka talijanske države, davne 1861. godine. Na što je premijerka posebno usmjerena i je li uspješna u realizaciji svojih zadaća?

- Žena na mjestu premijera prekretnica je koja potvrđuje središnju ulogu žena u talijanskom društvu. U prošlosti je već bilo vodećih ličnosti, od pristaša Risorgimenta, poput Cristine Trivulzio di Belgioioso i Rosalije Montmasson; poslije, u prvoj polovini 20. stoljeća, općepoznata pedagoginja Maria Montessori i nobelovka za književnost Grazia Deledda; zatim u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata na političkoj razini Tina Anselmi, prva ministrica, 1976., i Nilde Jotti, prva predsjednica Zastupničkog doma, 1979.; u novije vrijeme u znanstvenoj sferi dobitnica Nobelove nagrade za medicinu Rita Levi Montalcini, Fabiola Giannotti, sadašnja glavna direktorica CERN-a u Ženevi, i astronautkinja Samantha Cristoforetti.

Što se tiče pitanja na koja je vlada usredotočena, od velike važnosti na gospodarskoj razini je puna i brza provedba Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NRRP), za koji je premijerka rekla da ga treba shvatiti ne samo kao veliki javni plan potrošnje nego i kao priliku za pravi kulturni pomak. Do sada je Europska komisija odobrila isplatu pete rate Plana, a Italija je već predala šesti zahtjev za isplatu. Na razini politike vlada je predana provedbi dviju velikih reformi; prva je o izravnom izboru premijera i druga o takozvanoj diferenciranoj autonomiji, odnosno o nadležnostima regija, ključnom elementu u unutarnjem odnosu snaga te ustavnom i upravnom sustavu.

Da se malo vratimo na aktualne svjetske probleme, poput, primjerice, rata u Gazi, žarišta koje prijeti širom eskalacijom sukoba. Između ostalog, što talijanska vlada misli, jesu li stvoreni preduvjeti za priznanje Palestine kao države?

- Italija i Hrvatska izrazile su zabrinutost zbog pogoršanja situacije na Bliskom istoku. Osudile su terorističke napade Hamasa 7. listopada 2023., istaknule pravo Izraela na obranu u skladu s međunarodnim pravom te pozvali na hitno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca. Dvije strane duboko su zabrinute zbog pogoršanja humanitarne krize i patnje civila u Gazi, pozivajući na veću dostavu osnovne pomoći, više humanitarnih koridora, uključujući pomorski koridor, i stanku u neprijateljstvima. Također smo zajedno naglasili potrebu izbjegavanja regionalnog prelijevanja sukoba i podržali napore usmjerene na deeskalaciju, u suradnji s regionalnim partnerima. Italija i Hrvatska podržavaju obnovu političkog procesa temeljenog na dvodržavnom rješenju kao jedinom putu za postizanje trajnog regionalnog mira.

DOLAZIM U OSIJEK!

Naše dvije zemlje nalaze se na Mediteranu i dijele Jadransko more. U tom smo smislu izravni konkurenti za europsku turističku dominaciju. Ima li prostora za obostrani nesmetan razvoj turizma, u obje zemlje?

- U pravu ste, mi smo konkurencija, a i druge europske zemlje nude relevantne turističke destinacije. Istovremeno, mjesta ima dovoljno za sve i zasigurno turizam nije jednosmjerna pojava. Iako je Italija tako lijepa zemlja, to nije spriječilo prošle godine gotovo milijun mojih sunarodnjaka da posjete Hrvatsku. Kako dijelimo Jadransko more, tako nam je i zajednički interes očuvati i unaprijediti to područje. Kao što sam već napomenuo, suradnja u sjevernojadranskom bazenu ostaje temeljni kamen u našim odnosima, s posebnim fokusom na očuvanje njegova okoliša i jačanje bolje povezanosti, sigurnosti i bliže suradnje u sektorima plavog gospodarstva.

I za kraj našeg razgovora, jeste li imali priliku posjetiti neke destinacije u Hrvatskoj i koji dio vam se najviše sviđa? Koji biste dio preporučili talijanskim turistima kao neizostavan u boljem upoznavanju Hrvatske?

- U ovoj početnoj fazi moje misije u Hrvatskoj veliku sam pozornost posvetio Talijanskoj nacionalnoj zajednici, i zbog odsutnosti naše generalne konzulice u Rijeci. Stoga sam uglavnom putovao primorskim krajevima Hrvatske, s izuzetkom vrlo zanimljivih misija u Karlovac i Sisak. Ali namjeravam posvetiti veliku pozornost u bliskoj budućnosti i ostalim regijama, jer sam uvjeren da veleposlanik mora imati duboko razumijevanje cijelog teritorija zemlje u koju je poslan. To je također zbog činjenice, kao što sam već spomenuo, što su regionalni identiteti jako važni u Europi. Kao što sam učinio s Italijom, tako ni za Hrvatsku neću istaknuti ni jedno posebno mjesto.

MAGAZIN PEXELSPHOTO BY Sirbu 126
PEXELS

Hrvatska ima mnogo toga za ponuditi, od glagoljice do Meštrovićevih remek-djela, od kristalno čistog mora do netaknutih jezera (proveo sam Uskrs na Plitvičkim jezerima, prekrasnoj svjetskoj baštini UNESCO-a), od glavnog grada Zagreba do najmanjeg mjesta, poput Huma u Istri. Svatko može odabrati prema svojim željama.

Za kraj da spomenem Osijek, grad koji jedva čekam posjetiti, u kojem planiramo izvesti jednu kazališnu predstavu, zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu, kao i ponovni fokus na gospodarskom planu, kroz Talijansku gospodarsku komoru u Hrvatskoj. Također bih bio sretan upoznati novog nogometnog trenera Hajduka, gospodina Gennara Gattusa. n