MAGAZIN INA Hrvatski_i_Kineski_policijski_sluzbenici_ispred_Veleposlanstva_NR_Kine_

Hrvatski i kineski policijski službenici ispred Veleposlanstva NR Kine

19.7.2024., 15:54
Šest godina uspješne suradnje

Kineska policija na Jadranu: Zajedničke patrole s hrvatskim snagama reda

Naši gradovi na Jadranu ugošćuju ljeti milijune turista. U nastojanju da se turizam učini sigurnim i ugodnim, Ravnateljstvo policije za međunarodnu suradnju nastavlja osiguravati sigurnost naših turista projektom "Sigurna turistička destinacija". Ove godine s našim policijskim snagama je oko 100 policajaca iz 19 zemalja, koji govore slovenski, talijanski, mađarski, njemački, češki, poljski, kineski...

Policijska jedinica iz Kine, koja se sastoji od pomno odabranih osam elitnih policijskih službenika iz cijele zemlje, za rješavanje neugodnih situacija s kojima se mogu susresti kineski turisti na našoj obali, stigla je u Hrvatsku i nastavlja pružati podršku pripadnicima naše policije. To jedinica, koja je usredotočena na turistička središta kao što su Zagreb, Plitvička jezera, Zadar i Dubrovnik, ima svrhu zadovoljiti potrebe turista tijekom boravka u Hrvatskoj u situacijama koje zahtijevaju policijsku intervenciju (pomoć pri ispunjavnju papirologije oko pitanja vezanih uz policiju, otkazivanju kreditinih kartica, kontaktiranju veleposlanstva, pružanju turističkih informacija...).

MAGAZIN INAKineski_policajci_u_Veleposlanstvu_NR_KIne_

Kineski policajci u Veleposlanstvu NR KIne

Ovaj pilot-projekt započet 2018. godine s kineskom policijom pokazao se vrlo uspješnim u brojnim hrvatskim gradovima, turističkim središtima. U srijedu, 16. srpnja, Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u našoj zemlji održalo je ceremoniju pokretanja pete zajedničke policijske ophodnje, Kine i Hrvatske. Tom događaju nazočili su kineski veleposlanik, Nj. Eksc. Qi Qianjin, gđa Vlatka Vulić Petković, voditeljica Odjela za stratešku europsku i međunarodnu policijsku suradnju iz Ravnateljstva policije RH, izaslanstvo kineskog ministarstva javne sigurnosti, kineski policajci i drugi.

Veleposlanik Qi istaknuo je kako je u sedam godina, od početka zajedničke policijske ophodnje, 30 kineskih policajaca došlo u Hrvatsku kako bi provelo zajedničke ophodnje. Zajednička policijska patrola nije samo simbol provedbe zakona, sigurnosne suradnje dviju zemalja nego i odražava stabilnost i zdrav razvoj bilateralnih odnosa.

Šefica delegacije iz ministarstva javne sigurnosti, gospođa Li Anrong, izjavila je da su pridruživanjem hrvatskim policijskim patrolama Kina i Hrvatska uspješno otvorile novi put za provođenje sigurnosne suradnje.

MAGAZIN INASefica_delegacije_iz_kineskog_Ministarstva_javne_sigurnosti__Li_Anrong_i_Vlatka_Vulic_Petkovic__voditeljica_Odjela_za_stratesku_europsku_i_medunarodnu_suradnju_Ravanteljstva_Policije_RH

Li Anrong i Vlatka Vulić Petković

Vlatka Vulić Petković kazala je da Hrvatska pozdravlja kinesku policiju, te je izrazila uvjerenje da će kinesko-hrvatska policijska patrola pomoći Hrvatskoj da ostane sigurna turistička destinacija.

Veleposlanik Qi vjeruje da će kineski policajci pokazati uljudnost, susretljivost, entuzijazam i profesionalnost, te osvojiti širu javnost. Osim toga, u svom je govoru naglasio kako se nakon pandemije broj kineskih turista u Hrvatskoj brzo povećao, dosegnuvši gotovo 100.000 u prošloj godini. Samo u prvom polugodištu ove godine taj je broj premašen, a očekuje se da će do kraja godine prijeći 200.000. Promicanje Hrvatske kao turističke destinacije za kineske turiste trenutačni je fokus i Kine i Hrvatske. Turistička suradnja najbolji je način za unapređenje prijateljstva kineskog i hrvatskog naroda te promicanje razvoja suradnje dviju zemalja u gospodarstvu i trgovini. Zbog toga je kineska vlada odlučila izdati petogodišnje vize za više ulazaka hrvatskim državljanima koji putuju u Kinu kao turisti, zbog posla ili iz obiteljskih razloga, naglasio je kineski veleposlnik Qi Qianjin.