PEXELS/PIXABAY
30.3.2024., 00:00
MIRJAM JUKIĆ VIŠA SAVJETNICA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU IZ A2D KOMUNIKACIJA
U utakmicama između crvenih i plavih HDZ je do sada bolje prolazio

Prema nedavnoj anketi Crobarometra, provedenoj telefonskim putem na 1000 ispitanika, HDZ i dalje ostaje najpopularnija stranka u Hrvatskoj. Podržava ga 29,8 posto ispitanih, što je rast od oko jednog postotnog poena u odnosu prema veljači. Raste i SDP, proteklog tjedna bio je na 19,4 posto podrške, što je gotovo šest postotnih bodova bolje nego u veljači, ali je i slabije od nedavno provedenog blic-istraživanja koje je Dnevnik Nove TV napravio odmah nakon iznenadnog obraćanja Zorana Milanovića, objavila je Nova TV.



No najviše je, prema toj anketi, potonuo upravo Zoran Milanović, kojemu ispitanici u ovoj anketi nisu honorirali njegove šok-objave i žestoke nastupe u protekla dva tjedna. Andrej Plenković je, naime, prestigao Milanovića. To je poseban dio istraživanja, koji Nova TV provodi usporedno s Crobarometrom, i tu je došlo do velikog obrata, ponajprije u odnosu prema posljednjem blic-istraživanju prije tjedan dana, kada je Milanović vodio s 32 posto glasova. U posljednjoj anketi se 31,7 posto ispitanih izjasnilo da sadašnjeg premijera žele i za budućeg. Milanović je, pak, izgubio donedavnu prednost u odnosu prema Plenkoviću i snažno pao - na 23,5 posto. Ipsos je proveo i dodatno istraživanje o premijerskim kandidatima s obzirom na Milanovićev plan i najavu da je budući premijer. Sve u svemu, čini se kako je Milanovićev pad počeo i mogao bi biti nezaustavljiv u danima koji slijede do izbora...

O aktualnoj političkoj situaciji i svjetlu (ili mraku, kako se uzme) hrvatske predizbrne i izborne kampanje, napose o Zoranu Milanoviću u tom i takvom kontekstu, razgovarali smo s Mirjam Jukić, višom savjetnicom za odnose s javnošću iz A2D komunikacija (Vinkovci).


Ni kao nekadašnjeg premijera, a posebno ne otkako je u funkciji predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića nije krasila niti ga krasi danas neka uljuđena, diplomatska i uobičajena javna komunikacija. Naprotiv, kod Zorana Milanovića se retorika najčešće svodi na nizanje kojekakvih uvredljivih kvalifikacija prema svojim političkim i inim suparnicima, a to dokazuje i aktualna predizborna i izborna kampanja, u kojoj se Milanović uključio na strani SDP-a, iako mu je Ustavni sud to izrijekom zabranio... Vaš komentar na sve što se zbiva s predsjednikom (još uvijek) Republike Hrvatske?



- Komunikacija koju Zoran Milanović koristi sada, kao i tijekom cijelog mandata, nešto je na što nismo bili naviknuti. Gotovo ulični rječnik prije njega nije bio česta pojavnost u javnom diskursu. Njegovi nastupi u kojima se obračunava sa svojim političkim protivnicima na društvenim mrežama prate se kao nastup stand-up komičara. Riječi su često potpuno neprikladne, iako su komentari na društvenim mrežama na takve ispade fraze poput "Nek‘ si im rekao" ili "To, care". Ovakav način komunikacije koju je uveo Milanović prelio se na Sabor, u kojem smo također prečesto slušali uvrede i neprimjerene riječi.

Upravo takva retorika i komunikacija nastavlja se, nažalost, na još nižoj i još agresivnijoj razini. Bilo bi puno bolje da je Milanović dao ostavku na mjesto predsjednika RH, u tome smo većina složni, tada bi igra bila jasna svima. Ovako smo stalno izloženi jednom općem neredu i sva komunikacija se svodi na to treba li reagirati Ustavni sud ili DIP, i to ćemo slušati očito do samoga kraja ove vrlo neizvjesne političke utakmice u kojoj prvi put nikome nisu jasna pravila inače dobro poznate igre.

Imamo li dosad neviđenu eskalaciju političke krize ili je posrijedi čak i ustavna kriza? Naime, što ako se Milanović i SDP, ali napose Milanović, ne budu pridržavali upozorenja Ustavnog suda i DIP-a? Koji su mogući scenariji daljnjeg razvoja situacije? Može li se dogoditi da se raspisani izbori ponište? To bi tek bio skandal...? Kako bi u tom slučaju reagirala recimo Europska unija?

- Milanović je ušao u igru s figom u džepu, zasigurno bi postigao bolji rezultat da je prije ulaska u utakmicu dao ostavku. Ovako je sukladno izborima koji će se održati na Svjetski dan cirkusa u Hrvatskoj već nastao cirkus. Nitko nije očekivao ovakav potez. Ako hoćeš biti frajer, daš ostavku! Ustavni sud je izdao upozorenje i ponovio pravila igre. Nogometnim rječnikom rečeno, što će biti ako jedan igrač i dalje krši pravila, teško je predvidjeti. Trenutno se čini kako HDZ igra dalje svoju igru ne obazirući se na protivnika. Tko će zabiti najviše golova u ovoj neizvjesnoj utakmici visokog rizika odlučit će kao i uvijek birači na parlamentarnim izborima zakazanim za srijedu, 17. travnja. Mislim da stalno zazivanje Ustavnog suda zapravo najviše koristi Milanoviću i SDP-u, koji se u ovom slučaju predstavlja kao zakinuta stranka u procesu koji su sami izazvali.

Uzimajući u obzir sve što se s izborima sada događa, može li se dogoditi da sve što rade Milanović i SDP, da im se cijeli taj plan osvajanja vlasti ipak na kraju obije o glavu i da dožive potpuni potop na izborima? Vidimo da se narušila prije Milanovića dogovorena široka lijeva koalicija, da se koalicija osipa, neki poput IDS-a iz nje su izišli.... Može li na kraju izbornog procesa od cijele ove situacije ipak najviše profitirati HDZ?

- Milanović je sigurno uspio u dvije stvari. Prva, koja mu je bila i cilj, jest ojačati rejting SDP-u, no druga je da su se desni birači ponovno okrenuli matičnoj stranci, odnosno mobilizirao je HDZ-ove birače, pa i one odbjegle koji su možda bili skrenuli u smjeru DP-a ili Mosta. U situaciji u kojoj su u finalu derbija crvena i plava momčad, javnost se polarizira i najveće žrtve ovog okršaja su male stranke na obje strane od političkog centra. Istraživanja pokazuju kako je SDP ovim potezom dobio dio neodlučnih birača za koje smo znali kako su skloni ljevici, a s druge strane HDZ-ov rast proizlazi iz pada druge dvije desne stranke, DP-a i Mosta. Ovi izbori vratili su u fokus omiljenu hrvatsku utakmicu između crvenih i plavih u kojoj je do sada HDZ bolje prolazio. Mobilizacija HDZ-a na terenu je očita, posebice u našim slavonskim izbornim jedinicama, ali i onima na jugu, od kojih se očekuje i najviše mandata za plavu momčad.

Lijeva koalicija od deset stranaka zbog ulaska Milanovića u igru osula se i svela na šest stranaka. Promatrajući relevantna istraživanja, izvjesno je kako će HDZ biti relativni pobjednik izbora, no za dolazak na vlast bit će presudne postizborne koalicije.

Od subote smo i službeno u izbornoj kampanji, no i dosad je sve bilo prebučno i pretjerano u mnogim aspektima retorike, odnosno javne komunikacije, dok se u iduća dva tjedna, može se pretpostaviti, očekuju još bučnije "igre prijestolja", da se tako izrazim. Vaš završni komentar?

- Milanović nastupa populistički, i to je činjenica. Kampanja je već sada vrlo agresivna i sredstva se ne biraju. Pred nama je zasigurno vrlo prljava kampanja u kojoj se udara ispod pojasa. Negativne kampanje obično ne daju očekivane rezultate, a neki veliki ustanak kakav se zaziva kroz najavu tzv. vlade nacionalnog spasa zapravo nema temelje u stvarnom životu. Nismo imali masovne prosvjede, realno, u Hrvatskoj se ne živi tako loše i nisu na prosvjedima sudjelovale rijeke ljudi, ovo napose nije izvanredno stanje. Koliko će ova retorika pasti na plodno tlo vidjet ćemo uskoro, zasigurno je ovo već sada jedna od najzanimljivijih političkih utakmica, a čini se kako iznenađenjima još nije kraj. SDP s Milanovićem ušao je s "all in" na crveno, a HDZ trenutno pazi da se ne navuče na ovu retoriku i ističe svoje rezultate s ponovno smirenim europskim Plenkovićem na čelu, koji im jamči glasove na centru, gdje je zapravo najveća baza birača koju zbog očekivane veće izlaznosti svi žele privući.

No za HDZ važan je zadatak i zadržavanja desnih birača, koje je Milanović svojim ulaskom zapravo vratio HDZ-u. Svakako je već na djelu polarizacija, što nije dobro i izaziva podjele u društvu. Žrtve su male političke stranke koje se na prvu nisu snašle kako se dalje boriti u ovoj utakmici iz koje su na neki način već poslane na klupu. No ne zaboravimo kako bi upravo klupa mogla presuditi utakmicu u finalu. (D.J.)