23.8.2023., 00:00
PAMETNO BIRAJTE BROJEVE

Slavni matematičar ima ideju kako povećati šanse za uspjeh na lotu

Iako su izgledi svakog od nas da se dokopa jackpota na lotu prilično mali, matematičar Ryan Garibaldi smatra da si barem pametnim izborom brojeva možemo pomoći da nam maksimalna nagrada ne izmakne iz ruku.

Loto je lutrijska igra popularna u gotovo cijelom svijetu. U Americi postoji Mega Millions loto na kojem je isplaćen jackpot veći od milijardu dolara, dok u Europi imamo Eurojackpot, na kojem je već u nekoliko navrata pala isplata od 120 milijuna eura.

 

To su cifre koje mijenjaju život pojedinca preko noći i brišu sve financijske brige. Baš zbog toga se mnogi u Hrvatskoj pitaju kako dobiti na lotu, a poznati matematičar Ryan Garibaldi dao je svoju ideju kako sastaviti listić.

 

Doduše, kad su vam izgledi 1 naprema 140 milijuna da dođete do glavne nagrade, kao pri Eurojackpotu, ne postoji strategija koja išta garantira. Ipak, Garibaldi smatra da je važno s nikim ne dijeliti dobitak, jednom kad dočekate svoj trenutak i pogodite izvučenu kombinaciju.

Naime, ako se radi o popularnim brojevima može se dogoditi da pregršt igrača pogodi istu kombinaciju, zbog čega bi vaš dobitak mogao biti puno manji nego što ste se nadali.

 

Zbog toga su prema Garibaldiju najbolji brojevi za Eurojackpot oni koji su krajnje nepopularni među korisnicima.

"Nemojte birati datume, jer to mnogi rade. Također nemojte izabrati sve brojeve u jednom stupcu, jer to isto radi i drugi," upozorava Garibaldi u svom intervjuu za Wired i preporučuje izbor brojeva na listiću koji nemaju nikakvu grafičku logiku.

 

Dapače, prema Garibaldiju najbolje je rješenje birati vezane brojeve. Mogu biti dva do tri u nizu, jedan do drugog ili možda s jednim razmaka između njih. To su kombinacije koje će rijetki odigrati, a svjedočimo da u izvlačenjima često znaju biti među dobitnima.

 

 

Kako dobiti više velikih dobitaka na lotu?

 


Loto je igra u kojoj se vjeruje da samo jednom u životu možete dobiti glavni zgoditak. Budući da su vam izgledi za dolazak do dobitka jedan naprema mnogo milijuna, senzacija je da i taj jedan put baš vama pripadne jackpot.

 

Međutim kako prenosi LottoPark, u Americi se pojavio igrač pod imenom Richard Lustig, poznat po tome da je zaradio milijun dolara zahvaljujući osvajanju čak 7 velikih iznosa. On je u svojoj knjizi kasnije dao preporuku igranja uzastopnih brojeva. Pa iako ni takva strategija zapravo ne jamči ništa, jer Lustig je otvoreno priznao da je dio svojih dobitaka ulagao u sljedeća izvlačenja i zato dobivao, svejedno ovim stilom barem izbjegavate dijeljenje eventualnih dobitaka s drugim igračima.

 

"Strategija uzastopnih brojeva izgleda čudno i nije ništa bolja od bilo koje druge. No, barem nećete dijeliti zaradu ako pogodite, što je dobro," komentira Lustigov fenomen Ryan Garibaldi.

 

Prema mišljenju matematičke struke, posebno je važno gađati nepopularni broj kod onih lutrijskih igara u kojima se očekuje veći broj dobitnika nakon izvlačenja. Pa tako savjetuje igranje na kombinacije tipa 1122 i 1212, u slučaju da pogađate četveroznamenkasti broj. To je broj koji neće mnogi upotrijebiti, a nužno je da kad pogodite, da nagradu dijelite sa što manje ljudi, jer u suprotnom neće biti vrijedna vašeg truda.

 

U svakom slučaju, nema tog matematičara koji vam može dati dobitnu formulu za igranje lota. No, igranje onih brojeva za koje su manji izgledi da ih i drugi odigraju ima smisla. Istina je, bila bi šteta ostati bez većeg dijela vašeg dobitka, jednog dana kada vam se napokon osmjehne sreća... PR