Advent u zraku, Glühwein u mraku…
Božićuje se svakako! Netko ne radi cijeli prosinac i uživa u božićnom ugođaju očekujući fantastičnu novogodišnju noć, a neki taj najveći katolički blagdan očekuju u krugu obitelji i nešto skromnije. Adventi su u cijeloj Hrvatskoj uzeli maha, pa ih imaju i sela i gradovi, valjda su škrti općinari odlučili odriješiti kesu i glasačima pružiti zrno radosti i podsjetiti ih da stranke misle na njih.
Mrkva sa stevijom
Sve se danas pretvorilo u politiku, blago onima koji o njoj ne ovise. I neću danas o lokalnim adventskim sajmovima, jaslicama i lošem vinu, više bih se orijentirao na bjelosvjetske božićne adventske sajmove koji sve zadivljuju i na koje vrijedi otputovati. Slučajno sam se zatekao u Stuttgartu i Strasbourgu i odlučio na licu mjesta vidjeti kako tamo uživaju u ove dane radosti. Oba Adventa spajaju tipičnu njemačku i francusko-alzašku tradiciju uz različitu atmosferu. U Stuttgartu se na više trgova u strogom centru veliki božićni sajam održava do 23. prosinca, a štandovi rade od 11 do 21, petkom i subotom do 22 sata. Ako ćete tamo, lako ćete pronaći Marktplatz, Schlosspatz, Karlsplatz i Schillerplatz i nanjušiti miris pečenih kobasica, koji u kasnovečernje sate možda doseže i do Pekinga i vegetarijance dok ližu božićnu mrkvu posutu stevijom - baca u blagdanski očaj. Klasični je to Weihnachtsmarkt, s više od tristo štandova i puno lampica kao iz dječje bajke, ali i koncerata za njemačku publiku, poznatu po obožavanju ozbiljne muzike i sličnih igrokaza.
U Strasbourgu (u kojem se trenutno održava i posljednja ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta, uz tradicionalne prosvjede nezadovoljnih poljoprivrednika), božićni program "Strasbourg, Capitale de Noël", ili, na našem, "Glavni grad Božića" – traje do Badnjaka. Epicentar božićne čarolije je Place Kléber s ogromnim okićenim borom i s puno šarenih kućica, a grad je inače poznat po povijesnom sajmu Christkindelsmärik, jednom od najstarijih u Europi. Osim što obožavamo taj čarobni božićni duh, na Advent sigurno ne idemo kako bismo se divili štandovima te komentirali jaslice i ovčice, već zato da bismo omastili brk! U Stuttgartu preporučujem kušati drevne njemačke poslastice od kobasica u lepinji, Schupfnudeln (okruglice ili debeli rezanci slični njokima), pečene bademe i fino kuhano vino Glühwein. Ako više volite drvene igračke za razne prigode, od kuhinje do spavaće sobe, ima i toga, ali me više zanimalo vino jer je temperatura bila oko nule, a još je trebalo preživjeti sva iskušenja. S druge strane granice, u Strasbourgu i okolici, izleti se spajaju s odlaskom u Colmar, poznato božićno odredište, koje vrijedi posjetiti na bar jedan dan jer u dva-tri sata razgledanja ništa se ne može vidjeti.
Rezervacije
Alzaške slastice su fine uz dobro vino, a nakon nekoliko čaša preporučujem kruženje starim ulicama dok se ne izližu đonovi, a onda obilazak katedrale Naše Gospe, gotičke građevine iz 13. stoljeća s astronomskim satom iz 16. stoljeća i rozetom. I što je skuplje, Stuttgart ili Strasbourg? Rekao bih Strasbourg, bar tridesetak posto, pa dobro provjerite kreditne limite na karticama i napunite novčanike. Najveći problem tih destinacija su hoteli, koje treba rezervirati pola godine prije ili se preseliti u okolne gradiće, u kojima se smještaj može pronaći i za pedesetak eura s dosadnim i meni neukusnim francuskim doručkom, s puno maslaca, namaza i kave, ono što smo nekad na odsluženju vojnog roka nazivali “dječjim radostima”. Dok se Božić približava, možda je najbolje advent, osim u zraku - otkriti i u sebi. Pa tek onda s dragim osobama popiti koju čašu kuhanog vina. Može i u mraku, jer katkad nam je svjetla u današnjem životu – previše!