Kliči od radosti

26. October, 2024.

Kad bi vam danas netko - kao u drevnim bajkama - dao mogućnost da izaberete tri želje koje će vam se ostvariti, što biste poželjeli? Onako, na prvu? Evo, Biblija nam govori o silnoj radosti prognanika koji se nakon sedamdesetak godina vraćaju u svoju domovinu: “Kličite od radosti Jakovu, podvikujte prvaku naroda! Objavljujte, uznosite, navješćujte Gospodin spasi narod svoj, Ostatak Izraelov! Evo, u suzama pođoše, utješene sad ih vraćam!” Slično i onaj dirljivi psalam: “Kad Gospodin vraćaše sužnjeve sionske, bilo nam je k’o da snivamo. Usta nam bjehu puna smijeha, a jezik klicanja.” Tu radost, to ganuće, to klicanje može razumjeti samo onaj tko je to prošao, a još uvijek ima takvih među nama…

Ali gle čuda! Biblija govori da je Isus naviještao evanđelje, a evanđelje znači “radosna, blaga, vesela vijest”. Konačno, biblijski spisi o Isusovu djelovanju nazivaju se - evanđelja. Pavao upravo inzistira na radosti: “Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Blagost vaša neka je znana svim ljudima! Gospodin je blizu! Ne budite zabrinuti ni za što.”

Temelj apostolskog propovijedanja bila je radosna vijest da je Isus, utjelovljeni Božji Sin, umro da bi nas spasio od grijeha i nakon toga uskrsnuo, da bi ljudima otvorio vrata vječnoga života. Zbog toga, naviještali su apostoli, nebitno je u kakvim životnim prilikama sada živjeli: kao robovi ili kao slobodni, kao Židovi ili kao Grci. Nadalje, nebitno je koliko je grešan bio moj prijašnji život. Po vjeri u Isusa Krista i po krštenju čovjek postaje dionikom nebeske slave. Takva radosna vijest bila je “zarazna” da su toliki kršćani bez ustezanja žrtvovali i svoj život za Krista.

Vratimo se na ono trostruko pitanje s početka. Što mi doista želimo? Što nas doista privlači? Što bi za nas bila radosna vijest? Dobitak na lutriji? Vila s dvadeset spavaćih soba, i uz to još desetak skupocjenih auta, tri jahte i dva privatna zrakoplova? Doista? Mi smo previše veliki i uzvišeni da bi nas do kraja moglo ispuniti srećom ono što danas jest, a sutra ga nema. Ljubav je najveći dar koji možemo već na zemlji osjetiti, ljubav po kojoj nas je Bog stvorio, ljubav koju dajemo i primamo. Ljubav je dar koji ostaje kroza svu vječnost, jer Bog je Ljubav. To je evanđelje – radosna vijest.