Što novi zakon donosi suvlasnicima zgrada

24. September, 2024.

Baš nekako u vrijeme izlaska moje prošle kolumne, kojom sam se osvrnula na nekulturu života u stambenim zgradama, uzburkala se javnost oko najave novoga Zakona o upravljanju i održavanju zgrada, čija je namjera, tako kažu, urediti ponašanje u zgradama. Okolnosti iz kojih se rodio uključuju otežano upravljanje zgradama, održavanje kućnog reda i ispunjavanje obveza prema drugim subjektima; neispunjavanje obveza suvlasnika oko održavanja zgrade te ugrozu života i zdravlja stanara i prolaznika; otežano sudjelovanje u subvencioniranim domaćim i europskim mjerama poboljšanja kvalitete zgrada; umanjenje vrijednosti samih zgrada, kao i kvalitete i sigurnosti stanovanja. Ukratko, desetljeća zapuštenosti suvlasništva u zgradama.

Čuvši vijest da se novi zakon neće primjenjivati retroaktivno, brojni su građani, kako to već biva, brže-bolje pohrlili nadograditi na fasade ono što se još može nadograditi, natkriti prostore koji se još mogu natkriti, izmijeniti stolariju koja se još može izmijeniti, ustakliti ono što se još može ustakliti i "nakeljiti" antene i klimatizacijske uređaje ondje gdje se još mogu "nakeljiti". Cirkus! Drugim je pak građanima najava novoga zakona stavila upitnike nad glavu, pa strepe od promjena koje čekaju njihove novčanike.

Osijek.22.01.2021. Cijene nekretnina na osjeckom podruciju. Na fotografiji: Stambene zgrade u OsijekuFoto:Marko Mrkonjic
Marko Mrkonjic

Pa… koje su to zakonske novine? Evo nekih u osobitom fokusu javnosti:

1) ZAJEDNICA SUVLASNIKA - to je pravna osoba koja upravlja zajedničkom imovinom u zgradi, a činit će ju svi vlasnici posebnih dijelova zgrade. Sredstva zajedničke pričuve bit će njezina imovina, a svoje će međusobne odnose uređivati međuvlasničkim ugovorom. Moći će stjecati prava i obveze te tužiti i biti tužena. Zajednica suvlasnika stjecat će pravnu osobnost danom upisa u Registar zajednica suvlasnika, a identificirat će se nazivom i OIB-om. Naziv je zajednice suvlasnika "Zgrada", uz navođenje adrese sjedišta (adresa na kojoj se nalazi zgrada).

2) REGISTAR ZAJEDNICA SUVLASNIKA – bit će javna elektronička baza podataka za sve zajednice suvlasnika u RH, a vodit će ju tijelo državne uprave nadležno za geodetske i katastarske poslove, po obveznom zahtjevu upravitelja zgrade. Obuhvaćat će i podatke o posebnim dijelovima zgrade (vlasnici i površine). Zajednica suvlasnika (solidarno sa svim suvlasnicima zgrade i upraviteljem) odgovarat će za štetu koja nastane zbog neizvršenja poslova koji se odnose na održavanje zgrade.

3) SMANJENJE POTREBNE VEĆINE SUVLASNIKA - za donošenje odluka o hitnim i nužnim popravcima, investicijskom održavanju zgrada, imenovanju upravitelja i predstavnika suvlasnika.

4) MINIMALNA ZAJEDNIČKA PRIČUVA - minimalni iznos pričuve po četvornom metru vrijednosne površine stana iznosit će godišnje 0,54 % etalonske cijene građenja koju objavljuje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Godišnjim programom održavanja zajedničkih dijelova zgrade, odnosno višegodišnjim programom održavanja i upravljanja zgradom ne može se utvrditi mjesečni iznos pričuve koji je manji od 1/12 prethodno navedenog iznosa. Ne bude li donesen godišnji program održavanja zajedničkih dijelova zgrade, odnosno višegodišnji program održavanja i upravljanja zgradom, suvlasnici će pričuvu biti dužni uplaćivati u peterostrukom iznosu.

5) SUFINANCIRANJE UGRADNJE DIZALA - RH će sufinancirati trećinu troškova ugradnje dizala i uređaja za olakšan pristup slabo pokretnih osoba u postojeće zgrade, ako zadovoljavaju propisane uvjete.

6) SUFINANCIRANJE UREĐENJA PROČELJA - iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne samouprave sufinancirat će se trećina uređenja pročelja stambenih i stambeno-poslovnih zgrada ako zadovoljavaju propisane uvjete.

7) OBVEZNO OSIGURANJE ZGRADE - suvlasnici će biti obvezni preko upravitelja osigurati zajedničke dijelove zgrade od osnovnih rizika (požara, oluje, udara groma, izljeva vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi i od odgovornosti za štetu prema trećim osobama).

8) POVREDE KUĆNOG REDA - suvlasnik koji se ne pridržava kućnog reda za svaku će utvrđenu povredu biti dužan uplatiti na račun pričuve trostruki iznos pričuve. Povreda kućnog reda bit će utvrđena kad natpolovična većina suvlasnika potpiše odluku o povredi kućnog reda.

9) ZABRANJENI ZAHVATI NA ZGRADAMA - na izgrađenim zgradama neće se smjeti izvoditi radovi nadograđivanja, natkrivanja i zatvaranja balkona, lođa i terasa, osim ako su u skladu s posebnim propisima, a na uličnim pročeljima izgrađenih zgrada neće se smjeti postavljati antene i klimatizacijski uređaji.

10) STANOVI ZA KRATKOROČNI NAJAM - u svrhu sprječavanja posvemašnje apartmanizacije i kratkoročnih najmova u stambenim zgradama na koje se stanari masovno žale, vlasnici stanova za kratkoročni najam i/ili najam za radnike bit će dužni uplaćivati pričuvu u dvostrukom iznosu te će im biti potrebna pisana suglasnost kvalificirane većine suvlasnika (koji u vlasništvu imaju više od 80 % suvlasničkih dijelova upisanih u zemljišne knjige), kao i suglasnost vlasnika stanova čiji zidovi, podovi ili stropovi graniče s njegovim stanom.

Nema te zakonske odredbe, uvjerena sam, koja može iz čovjeka izbiti naučenu nekulturu i urođeni primitivizam, ali je zato "udaranje po džepu" propisanim novčanim sankcijama oduvijek imalo odjeka u ovdašnjem mentalitetu, pa neka ponašanja zasigurno može suzbiti i bar donekle uvesti reda u stanarski suživot. Hoće li to poći za rukom novom zakonu koji ima svoje pristaše jednako kao i kritičare, vidjet ćemo; zasad je još u saborskoj proceduri, a u primjeni bi trebao biti od 1. siječnja iduće godine.