Odreći se samoga sebe?

14. September, 2024.

Svatko ima svoj put. Tako će mnogi reći da treba "slušati svoje srce" ili pak "slijediti svoju zvijezdu". To je po sebi i dobro i razumljivo želimo li time naglasiti da ne trebamo biti ničija kopija. Jasno.

Međutim, Isus kao da govori posve suprotno. Kaže: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe." Odreći se samoga sebe? Izgubiti svoju osobnost i svoju posebnost? Kako to razumjeti? Možemo to prihvatiti ako se radi o nekom ružnom nagonu koji se u nama pojavi. Toga se zbilja treba odreći. Međutim, Isus ide još dalje. On hoće reći da nismo stvoreni za to da slijedimo neki svoj put tako da isključimo sve druge ljude oko sebe. Roditelji se odriču lagodnijeg života da u trudi i naporu rađaju i odgajaju djecu. Često više gledaju na potrebe svoje djece negoli na vlastite potrebe. Je li to normalno? Naravno da jest. Koliki su se entuzijasti, humanitarni djelatnici, koliki su se sveci odricali sami sebe da bi se posvetili potrebama drugih ljudi! I divimo im se. Naravno da to nije jednostavno. Zato Isus dalje otvoreno kaže da onaj tko ga hoće slijediti treba uzeti svoj križ i poći za njim. U tome smislu za kršćane je Isus najveći primjer. On se potpuno odrekao samoga sebe, uzeo svoj križ i umro za one koje je volio. Je li to bilo ludo? Besmisleno? Nepotrebno? Ne. To je pravi put. Evo kako to Isus dalje tumači: "Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene i evanđelja, spasit će ga."

To je smisao Isusovih riječi. Čovjek koji iz uvjerenja čini ono što je ispravno, koji s ljubavlju sebe predaje za plemenite ciljeve, koji zbilja voli bližnjega kao sama sebe, taj čovjek pronalazi samoga sebe i svoj mir unatoč teškoćama, nevoljama i križu o kojem Isus govori. Samo nas reklame uvjeravaju da je život vječita zabava, da je potrošnja izvor sreće, da je usredotočenost na sebe i vlastite užitke smisao života. Ne. Veli Isus: "Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga." To je njegova riječ i to nam potvrđuje vjekovno iskustvo. Oni koji su sebični nikada nisu zadovoljni. Naprotiv, uzdići pogled iznad vlastite sebičnosti izvor je istinske radosti. To je Isusova poruka. A on bi rekao: "Tko ima uši, neka čuje!"