Effata!

7. September, 2024.

Evo jednog živopisnog događaja iz Markova evanđelja. Jednom prigodom Isusu donesu "nekoga gluhog mucavca… on utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika… i kaže mu: 'Effata!' – to će reći: 'Otvori se!' I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno."

Ta zgoda govori ponešto i o našem vremenu. Evo. U sveopćoj buci, u silnom mnoštvu riječi, informacija i slika, mi se ne čujemo. Nalik smo na mlade ljude koji hodaju ulicom sa slušalicama u ušima. Nikoga ne čuju, a velikim dijelom i ne vide. U svom su svijetu. U televizijskim "okruglim stolovima" sugovornici često iznose isključivo svoje viđenje problema, a sugovornike zapravo i ne čuju. Što tek reći za neke supružnike? Njihov govor zna biti jednosmjeran: uopće ne dotiče onoga drugoga. U isto vrijeme mi žudimo za tim da nas netko istinsku čuje, sasluša, prihvati, razumije, uvaži, da pokaže brigu, sućut, ljubav. To je razlog zašto stariji ljudi rado traže susret sa svećenikom. Jer on je jedina osoba koja ih stvarno želi čuti i saslušati. Znam to iz višegodišnjeg iskustva.

Rekao bih da Isus i danas govori: "Effata!" Valja nam otvoriti svoje uši i svoje srce za bližnjega. Uopće ne trebamo ići daleko. Možemo (i trebamo) uzeti vremena, strpljivosti i ljubavi za svoju obitelj, tako da muž stvarno čuje ono što mu njegov supruga želi reći te da ona čuje što je njemu važno, što ga veseli i što ga brine. Naša djeca izgledaju tako samosvjesno, ali ona itekako žude za tim da uzmemo vremena za njih, da ih čujemo i uvažimo njihov način razmišljanja. Tu su i naši stari roditelji koji često žude za iskrenim telefonskim pozivom, za bar kratkim susretom sa svojim unucima.

Effata! To je još jedan Isusov poziv, poziv da otvorimo uši za njegovu riječ. Kraj tolike buke, kraj tolikih medijskih sadržaja, kraj hiperinflacije riječi, dobro je stati i zastati, dobro je otvoriti svoje uši za Božju riječ. To neće biti lako u buci i strci. Zato će biti potrebno odložiti mobitel, ugasiti televizor, povući se, pomoliti se, i onda otvoriti se bar nekim Isusovim riječima, primjerice onoj kada on kaže da čovjek ne živi samo o kruhu, da ne treba zlom uzvraćati zlo, da treba svoje srce čuvati čistim od zlobe, zavisti, osvetoljubivih misli. Veli Isus: "Effata – otvori se!" Nama je upućena ta riječ. Danas.