U kraljevstvu odgođenih letova – budite kralj(ica)!

4. September, 2024.

I opet mi je let odgođen, zakasnio sam na drugi let i neću spavati na aerodromu! Koliko često vas zbog takve situacije zaboli glava, jer je s porastom putovanja porastao i broj kašnjenja zbog raznih razloga, od bizarnih ulijetanja ptica u motore zrakoplova do snijega koji iznenadi kad padne u pola zime.

Jutarnji letovi

Prijatelji me često pitaju: Što prvo učiniti kada shvatiš da je vrag odnio šalu i da treba razmisliti što i kako dalje? Ne paničariti, prvi je korak. Zatim treba otići na "transfer desk", ima ga svaka zračna luka, samo je pitanje radi li ako sletite noću ili ujutro. Ako putujete interkontinentalno, uvijek preporučujem jutarnje povezane letove od npr. Zagreba do Pariza pa onda popodnevne za Aziju ili Ameriku. Ako se dogodi neka nepredviđena okolnost poput kašnjenja ili štrajka djelatnika, veća je vjerojatnost brzog rješavanja problema jer još traje dnevno radno vrijeme. Na nekim aerodromima navečer nema ni kučeta ni mačeta, pa putnik u većini slučajeva mora sam rezervirati hotel i kupiti hranu, iako nije kriv za kašnjenje. Naravno da će aviokompanija te troškove refundirati, ali lakše je kad mu odmah daju besplatni hotel, na što u slučaju propuštanja leta – ima pravo. Kada je avioprijevoznik kriv za kašnjenje, putnik ima pravo i na kompenzaciju od 250 do 600 eura, a sve se to lako može provjeriti na internetu. Naravno da će se većina kompanija izmotavati, ali treba ostati uporan i samo u raritetnim slučajevima tražiti pomoć posrednika (poput Air helpa i sličnih, koji lukavo uzimaju proviziju).

vlak željeznica
SLOBODAN KADIĆ

Na "transfer desku" bi putniku trebali besplatno dati novu aviokartu, za novi let, naravno, ako imate kartu s povezanim letovima. Ako su karte kupovane posebno, piši kući, propalo je! Također, putnik ima pravo na telefonski poziv, hranu i vodu (u Amsterdamu i Parizu daju vaučer u iznosu od 15 eura), a ako je noćno doba – i besplatni hotel. Često svoja prava treba tražiti, pa i ako se pogledate u ogledalo i izgledate bezobrazno, to sigurno niste. Kad često letim, često kasnim, pa gotovo svaki put podsjećam osoblje na svoja prava. Kada sam kupio kartu, aviokompanija se obvezala da će me sigurno i u očitom roku dovesti od točke A do točke B. I tu je za mene točka. Ne trpim obmane i sve što mi ponude opet odvažem. Ne vjerujem im ni kad darove nose, ali zna biti simpatičnih primjera dobre prakse. Znaju iznenaditi izborom hotela, posebno arapske kompanije ili Turkish Airlines, koji još uvijek slovi za ponajboljeg europskog prijevoznika kada je gozba u zraku u pitanju. Dobro proučite problematiku oko kašnjenja i odgođenih letova i ne dopustite da vas preveslaju.

Od prvi je rujna na snagu stupilo novo pravilo za putnike koji lete s ručnom prtljagom. Tako dimenzije uključujući kotačiće i ručke ne smiju prelaziti 55 x 40 x 20 cm, a osobni predmet, poput torbe za laptop, ruksaka ili torbice mora biti manji od 40 x 30 x 15 te stati ispod sjedala ispred putnika. Očekuje se reakcija niskobudžetnih aviokompanija, ali odluka je baš ispravna. U carstvu gluposti, kada je svaka kompanija imala svoje dimenzije ručne prtljage – sada postoji samo jedna, ali vrijedna, jer ručna prtljaga može težiti do deset kilograma! Za mene će to značiti do 11 kilograma jer nitko neće gledati na tih nekoliko grama više, a duboko vjerujem da ni sve vage na aerodromima nisu točno baždarene.

Stara odredba

Također, privremeno su vratili staru odredbu o tekućinama od 100 ml na sve aerodrome dok se ne opreme modernim skenerima, a kako to nije ništa posebno, a moraju izmišljati toplu vodu da raja vidi da nešto rade, neću posebno trošiti prostor. Vratili smo se na boce od 100 ml (u Budimpešti i Londonu je moglo puno više) u zatvorenim plastičnim vrećicama, koje u nekim engleskim zračnim lukama i naplaćuju. Jumbo boce parfema ostavite kod kuće, i u avioindustriju dolazi vrijeme "šrinkflacije". Sad se više ne može prevoziti ljuti ajvar u ručnoj prtljazi iz Pešte, pa će mnogi naši iseljenici teško patiti!

Uh, baš sam se raspisao, a kako me je KLM zbog odgođenog leta počastio “skromnim” hotelom, treba još skočiti u džakuzi, a tri su sata do sljedećeg leta iz Amsterdama – pa da ne zakasnim, Bože mi oprosti!