Pokatkad ni u ludilu ne plaćajte karticom!

27. August, 2024.

Opasna su vremena. Bez kreditnih se kartica teško živi, ali postoje situacije kada se njima doista ne trebate koristiti jer postoji velika vjerojatnost da će broj biti ukraden te iskorišten za kupnju negdje u bespućima interneta. Davno sam pisao kako mi je u Ukrajini izvršen "skimming", tj. krađa i snimanje kartičnih podataka, a poslije je broj kartice iskorišten za transakcije u nekoj danskoj kockarnici.

Mora biti https

Naravno, banka je odmah prepoznala da je riječ o krađi te stanje računa vratila u prijašnje. Iako se teorija gotovo uvijek razlikuje od prakse i sigurnost online kupnje dosiže svoj vrhunac – ipak još postoje neke tehnike plaćanja karticom koje treba izbjegavati. Koliko ste samo puta kao česti putnici svoje hotele plaćali unaprijed poslavši u mejlu čarobni broj svoje plastike. Nipošto nemojte upisivati broj i svoj troznamenkasti CVV broj ako internetska stranica ne započinje s "https"! Ako nema tih pet slova u web-adresi, riječ je o nesigurnoj stranici i podaci s nje lako se presreću i kradu. Koristite alternativu poput Paypala ili Google Paya koji vam daju sigurnost. Zapravo, sigurnije je dati broj kartice nekom preko telefona (ali samo ako ste vi nazvali određeni hotel, aviokompaniju ili agenciju) ili poslati SMS-om nego kompletne podatke poslati mejlom. Napadi, krađe identiteta su također česti, ali budite uvijek ispred kriminalaca i svojom trezvenošću ne dopustite da se dokopaju vaših podataka.

koferi prtljaga
SLOBODAN KADIĆ

Putnike u mnogim državama čekaju česte zamke, od iznajmljivanja automobila (koji se uglavnom ne mogu unajmiti bez kartice) pa do čačkanja po torbicama i snimanja kartica u hotelskim sobama, a što se sve više događa u skupljim hotelima Azije. U velikim gradovima Europe, kod nas još ne, mnogi skupljači humanitarne pomoći haraju ulicama i vabe žrtve koje praktički mogu dati i svoj broj kartice s koje se može skinuti donacija. Ako putujete u SAD, nikada si to ne dopustite, dajte koji dolar u gotovini ili posjetite internetsku stranicu humanitarne organizacije i tamo donirajte. Posebno budite oprezni kada rezervirate hotele koji nemaju baš nikakvih ocjena korisnika i koji traže plaćanje unaprijed. Naravno, možda su doista novi u poslu, ali mala je vjerojatnost. Oni mogu nestati preko noći s vašim avansom i trajat će cijela vječnost da ga vratite papirologijom i dokazivanjem. Odlična je stvar imati putno osiguranje koje vas štiti od otkaza, ali ako imate namjeru odsjesti baš u nekom posebnom hotelu, inzistirajte na plaćanju gotovinom nakon dolaska. Booking. com je siguran o tom pitanju jer štiti svoje korisnike, a, prema dosadašnjem iskustvu, Airbnb više je na strani iznajmljivača i izbjegavam ga u širokom luku. Kada ste u stranoj državi, posebno pripazite kod dostava hrane iz restorana. Oni pokatkad nisu u sustavu Wolta ili Ubera Eatsa i traže broj vaše kartice preko telefona. Nikada ne znate tko će ga zapisati u blokić i poslije iskoristiti za neke sitne narudžbe, što će vam izazvati dodatne glavobolje jer ćete morati blokirati račun i čekati na novu karticu. Moram pohvaliti Revolut koji je plaćanje učinio izuzetno suvremenim, a o podizanju gotovine da i ne govorim.

Oriđiđi taška

I, na kraju krajeva, ni u ludilu ne plaćajte karticom nešto što si ne možete priuštiti (dobronamjerni savjet). Nedavno sam bio u središnjem pariškom Louis Vuittonu i još sam pod dojmom visokih cijena tekstila, obuće, kofera i nakita. Razumijem kada suvremena žena puno radi i želi "oriđiđi tašku" Vuitton koja se kupuje jednom u životu. Da bi ta torba imala smisao, treba prilagoditi i garderobu, muškarca, nervni sklop i još puno toga kako bi se stil odijevanja zadržao. Kada bih kupio Vuitton kofere koji koštaju, brat bratu, 17.000 eura, trebao bih "kupiti" i nosača tih kofera, ali i najnoviji BMW. To nisu koferi za putovanje ekonomskom klasom ili vlakom od Osijeka do Zagreba uz guranje po dravskom šljunku od Koprivnice do Vrbovca kada vozi zamjenski autobus! Ne razumijem stotine kupaca koji čekaju u redu kako bi potrošili deset tisuća dolara u gotovini na tenisice koje nikada ne bih obuo i na slične majice, ali i na torbe koje su prekrasne samo jer nose znak poznate tvrtke. Naravno, tko voli – nek izvoli, samo kažem da vjerujem da su mnogi Amerikanci u redu ispred pariške trgovine plastiku peglali "bez veze".

Vi se nemojte čuditi, već čuvajte brojeve svojih kartica i kupujte razumno. I sa stilom! n