(Ne)kultura života u stambenoj zgradi

27. August, 2024.

Dobri susjedi podižu kvalitetu života jednako koliko ju loši susjedi srozavaju. Pravilo je to svakog susjedstva, a osobito susjedstva u stambenoj zgradi. Zgrada je osebujan, živi organizam čiji su organi stanari; ako je manjkav jedan organ (stanar), to neizbježno utječe na cijeli organizam (zgradu). Čak i ako se stanari ne poznaju, ne požele si dobro jutro ili su u zavadi, ostaje im taj zajednički organizam o kojem se treba brinuti. Mnogim je stanarima, nažalost, stalo do zgrade kao do lanjskog snijega. Malograđanština je to i nedostatak kućnog odgoja. Svi bi bili građani na papiru, a građanskog duha niotkud.

Život u zgradi nije za svakoga. Ne pašu li ti pravila kućnog reda, bontona, pa i zakona, koji nalaže određene obveze, preseli se, druže, u kućicu na nekoj osami pa živi po svom, odcijepljen od ostatka svijeta. Želiš li pak živjeti u zajednici (a zgrada jest zajednica), onda prihvati da kultura i briga moraju biti njezin sastavni dio.

Stanarski odnosi ne pripadaju zaštiti potrošača, no potrošači me učestalo kontaktiraju upravo zbog problema u zgradama. Ustav jasno propisuje da vlasništvo obvezuje, a nositelji vlasničkog prava dužni su pridonositi općem dobru. Proširuje to Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima odredbom da vlasništvo ovlašćuje vlasnika da sa stanom čini što ga je volja, osim ako je to suprotno tuđim pravima i zakonskim ograničenjima. Povrh svega, svi su suvlasnici dužni sudjelovati u upravljanju nekretninom.

Kako to već biva, o pitanju međustanarskih odnosa zakonske su regule iznimno šture. No postoji nešto što ih, bar u mojem sustavu vrijednosti, nadrasta po vrijednosti - regule kulturnog življenja. Nisu li one utkane u čovjeka, teško da će ga ijedan zakon natjerati da se ponaša civilizirano. Što znači kulturno življenje? Značenje sam sažela u 11 temeljnih pravila ponašanja kojih bi se stanari trebali pridržavati kako njihove zgrade ne bi bile tek naseljene građevine, nego ugodan dom kojemu se svi rado vraćaju.

1)       PRAVILO POŠTOVANJA

- Potrudi se upoznati susjede, pozdravljaj ih prilikom susreta u hodniku, a jednako odgoji i svoje dijete. Lijepa riječ ili gesta otvaraju ne baš sva, ali mnoga vrata svakako. Nije li divno iznenaditi susjedu tanjurićem s netom ispečenom pitom od jabuka? Katkad će ti susjed prije priskočiti u pomoć nego rođak ili prijatelj - jer je jednostavno bliže. Njeguj dobrosusjedske odnose koji mogu prerasti u divna prijateljstva, zašto ne?

2)       PRAVILO TIŠINE

- Iz tvojega stana ne bi trebali dopirati ikakvi zvukovi u tuđi stan. Ja nisam dužna slušati Thompsona koji trešti iz susjedova stana, niti je susjed dužan slušati AC/DC koji trešti iz mojega. Ni u vremenu od 14 do 17 sati, ni prije ili nakon toga. Nikada. Svakome od nas dom je oaza mira i spokoja, a ne slušaonica tuđe (loše) glazbe, svađa, vike, laveža pasa ili skakanja po podovima, kao da prolaze krda slonova.

3)       PRAVILO NAJAVE BUKE

- Namjeravaš li ponekad prirediti zabavu ili izvoditi bučne radove u stanu, najavi to susjedima. Ne moraš kucati od stana do stana, dovoljno je dan prije zalijepiti obavijest u prizemlju zgrade.

4)       PRAVILO  ZATVORENIH VRATA

- Zatvaraj za sobom vrata zgrade, nisi rođen s repom. Zatvoriš li vrata kad uđeš u svoj stan? Zatvoriš. Zašto onda ne zatvaraš ulazna vrata svoje zgrade? Zašto daješ priliku svakom prolazniku da uđe u tvoj dom, u hodniku obavi nuždu ili nešto ukrade?

5)       PRAVILO ČISTOĆE

- Zajedničke dijelove zgrade održavaj kao vlastiti stan (pod pretpostavkom da ne živiš u svinjcu). Smetlarnik, hodnik, dizalo, dvorište - tvoji su jednako kao što je i stan tvoj. Ne naslanjaj bicikl na zidove, obriši cipele od blata i snijega kad ulaziš u zgradu, ne bacaj otpatke po podu, počisti za sobom kad ti kaplje iz vrećice za smeće. Također, održavaj i svoj stan, kako ne bi izazvao štetu ostatku zgrade.

6)       PRAVILO BRIGE

- Premda postoje predstavnik stanara, upravitelj zgrade i služba za čišćenje, shvati da je zgrada ipak i tvoja briga. Ne odmahuj rukom na dizalo u kvaru, pregorjele žarulje, oštećenja fasade, lišće na ulazu ili snježne nanose. Ako ništa drugo, bar prijavi problem. Zauzmi se. Učini nešto. Ne izbjegavaj sastanke kućnog savjeta. Ne čekaj da netko drugi obavi sve za tebe.

7)       PRAVILO ŠTEDLJIVOSTI

- Ima li zgrada zajednički vodomjer, pa se mjesečni račun za vodu dijeli po broju stanara, koristi se vodom štedljivije. Svako pojedinačno razbacivanje vodom dovodi do većeg zajedničkog mjesečnog računa, a treba uzeti u obzir da je mnogim stanarima važan svaki euro u kućnom budžetu. Isto vrijedi i za zajedničko svjetlo u hodniku i upotrebu dizala.

8)       PRAVILO PLAĆANJA  PRIČUVE

- Nastoj uredno plaćati mjesečnu pričuvu, ako ni zbog čega onda zbog toga što ćeš biti ovršen. Ne sabotiraj nastojanja većine stanara da novcem iz pričuve poboljšaju zgradu (energetska obnova, ličenje hodnika, ugradnja dizala itd.), ako su ta nastojanja razumna i transparentna.

9)       PRAVILO DRŽANJA  ŽIVOTINJA

- Životinje se drže tako da nikoga ne ugrožavaju i ne ometaju. Psa drži na povodcu, pripazi na njegovu higijenu te ga spriječi u neprekidnom lavežu koji ometa susjede.

10)       PRAVILO NEUZURPIRANJA PROSTORA

- Ne zatrpavaj hodnik i zajedničke prostorije svojim stvarima ili, još gore, smećem te ne parkiraj (ili tvoji gosti) na tuđa parkirališna mjesta.

11)       PRAVILO KONTROLIRANJA PODSTANARA
- Imaš li podstanare u svom stanu, dužan si se brinuti da poštuju prethodnih deset pravila zgrade.

 

Imati dobrog susjeda pravi je blagoslov; zašto ne bi i ti bio blagoslov u svakodnevici ljudi koji stanuju pokraj tebe?