Mudrost

16. August, 2024.

U Starom zavjetu mudrost je veoma bila na cijeni. Tako čitamo u Knjizi mudrih izreka kako je mudrost – prikazana kao osoba – priredila gozbu i pozvala uzvanike: “Tko je neiskusan, neka se svrati ovamo... Ostavite djetinjarije, da biste živjeli, i hodite putem razboritosti.”

Što bi bila mudrost, odnosno Božja mudrost? Svakako ne čista inteligencija. Mudrost je određeni način života, odnosno poznavanje osnovnih zakonitosti življenja. Evo obične, ljudske mudrosti. Uzmimo za primjer čovjeka koji je puno radio, puno izbivao iz kuće da bi svojoj djeci priuštio najbolje životne uvjete i najprestižnije škole, ali u isto vrijeme praktično nije živio s njom, jer su djeca po cijele dane bila u vrtiću, školi, produženom boravku, na svim mogućim izvanškolskim aktivnostima... Na kraju uvidi da je on stranac njima i oni njemu te da oni baš i nisu sretni s bogatstvom koje su imali. S druge strane, zamislimo čovjeka koji je razmjerno skromno živio, ali je u isto vrijeme odgajao svoju djecu u ljubavi i poštovanju prema Bogu i čovjeku. Ta djeca onda nauče cijeniti sebe i druge te postanu kompletniji ljudi. Koji je od te dvojice očeva bio mudar?

Na isti bismo se način mogli upitati je li Isus bio mudar ili lud kad je pošao u smrt? Je li Majka Terezija bila mudra ili luda kada se posvema posvetila najsiromašnijima od siromaha? Je li branitelj bio mudar ili lud kad je svoj život stavio na kocku? Mudrost je, očito, sposobnost razlikovanja bitnoga od nebitnoga, sposobnost uzdizanja pogleda od prizemljenih ljudskih želja, mudrost je usmjerenost prema vječnosti. Istinska mudrost je iznad bogatstva i društvenog položaja, iznad svih mogućih užitaka i nastranih zabava. Kršćani vjeruju da je najveća mudrost istinski voljeti Boga poštujući njegove zapovijedi i voljeti bližnjega kao sebe samoga. Kršćani vjeruju da Bog u Bibliji neprestance čovjeka poučava što je dobro i za nas i za naše bližnje. Pa kaže, na primjer, da valja poštovati oca i majku, da treba činiti dobro i neprijateljima, da treba praštati onako kako Bog i nama prašta, da treba podnositi nepravdu, da treba nositi svoj križ, da ne treba živjeti samo o kruhu, podsjeća nas da je naša domovina na nebesima... Veli Pavao: “Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! Iskupljujte vrijeme jer dani su zli!” Mudra je Božja riječ u Bibliji. Valjalo bi nad njom zastati.