Ja sam kruh

9. August, 2024.

Prema jednom istraživanju prije petnaest godina u Hrvatskoj oko dvadeset posto ispitanika ide redovito nedjeljom na misu, a daljnjih dvadeset posto ide bar jedanput mjesečno, s time da su iz godine u godinu ti postotci sve niži.

Zašto bi za kršćane bilo toliko važno sudjelovanje na nedjeljnoj misi? Prisjetimo se. Isus je čudesno nahranio mnoštvo ljudi umnoživši pet kruhova i dvije ribice. I onda Isus ide korak dalje i kaže: “Ja sam kruh živi koji je s neba sišao.” Ono umnažanje kruha bilo je tek znak nečega puno važnijega. Naviješta ono što će se dogoditi na posljednjoj večeri kad je uzeo kruh i rekao: “Ovo je moje tijelo, koje se za vas predaje.” Isus se predao na smrt da bi sve ljude učinio dionicima one vječnosti u koju je on ušao po svome uskrsnuću. Zato dalje kaže: “Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.” Kruh koji se lomi u euharistiji za kršćane je pravo Isusovo Tijelo, a euharistija je ona otajstvena stvarnost u kojoj se čini prisutna Isusova smrt i njegovo uskrsnuće.

To je razlog zašto Crkva inzistira ne nedjeljnoj misi. Misa nije samo molitva ni pokazivanje i dokazivanje koliko nas ima. Za vjernike je misa – pogotovo ona nedjeljna, kada se posebno sjećaju Isusova uskrsnuća – temeljni izraz vjere i nade. U misi vjernici slušaju živog Krista u riječima evanđelja, vjernici se u euharistiji – pogotovo po pričesti – sjedinjuju s njime, koji je umro, ali i uskrsnuo. U tome smislu drugotne je važnosti kako crkveni zbor pjeva ili koliko vješto svećenik propovijeda. Zbog svega toga – da nikoga ne povrijedimo – u crkvenoj statistici među vjernike na poseban način ubrajamo one koji uglavnom sudjeluju na nedjeljnoj misi.

Kad je Isus o tome govorio Židovima, mnogi od njegovih učenika su rekli: “Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?” Jednako tako može nekim vjernicima zvučati kao tvrda besjeda govor o važnosti nedjeljne mise, jer, eto, oni se mogu i kod kuće pomoliti. To nije isto, baš kao što istinskom navijaču nije isto na stadionu pratiti utakmicu ili je gledati kod kuće u izravnom prijenosu. Misa je događanje, misa je istinski susret sa živim Isusom Kristom. Za one koji vjeruju. Što reći onima koji su kolebljivi? Upravo ono što je Isus rekao dvojici svojih učenika kada su ga upitali gdje stanuje: “Dođite i vidjet ćete.”