Jao pastirima

19. July, 2024.

Kažu meteorolozi kako su dugoročne vremenske prognoze jednostavno nemoguće. Bezbroj je čimbenika koji mogu utjecati na razvoj vremenskih (ne)prilika. Pa onda slikovito kažu da je oluja mogla započeti i time što je prije desetak dana nad Amazonom jedan leptir zamahnuo krilima. Što hoćemo reći? Ništa, ali baš ništa što čovjek učini ne tiče se isključivo i jedino njega samoga. Sve, baš sve što činimo na neki način ima utjecaja na ljude i prilike oko nas. Što čovjek ima veći utjecaj u društvu, veće će značenje imati njegovi postupci.

Tako prorok Jeremija izriče Božju prijetnju moćnicima – kralju i njegovim velikašima – koji se ne brinu za narod, nego samo za vlastite interese i time i narod i kraljevstvo dovode do propasti: “Jao pastirima koji upropašćuju i raspršuju ovce paše moje... Vi ste raspršili ovce moje, rastjerali ih, niste se brinuli za njih. Zato ću se ja sada pobrinuti za vas zbog zlodjela vaših.” Jasna je slika. Po svojoj naravi ovca slijedi glas svoga pastira i potpuno se predaje njegovu vodstvu. Na pastiru je stoga velika odgovornost, jer odgovara ne samo za sebe nego i za svoje stado. Važno je to i za nas. Ništa što mi činimo ne tiče se samo nas. Zato Isus kaže: “Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati. Naprotiv, sve što u tami rekoste, na svjetlu će se čuti; i što ste po skrovištima u uho šaptali, propovijedat će se po krovovima.”

Važno je što i kako činimo, kako se ponašamo. Važno je za nas, ali i za sve oko nas. Važno je i kako prelazimo ulicu. Djeca nas gledaju. Zato Biblija govori da svojim postupcima ne smijemo sablažnjavati nikoga, pogotovo malene. To postaje osobito važno kada su u pitanju oni koji su na neki način “pastiri”, oni kojima su na neki način drugi povjereni, pogotovo kada su u pitanju djeca i mladi. Osobito je važno što čine i kakvu sliku ostavljaju roditelji, profesori, državni službenici, svećenici... Kad činim zlo, onda to činim sebi samom, ali i onima koji me okružuju. Naprotiv, kada činim dobro, samog sebe oplemenjujem i sam postajem blagoslovom svojim bližnjima. Bog nas je stvorio na svoju sliku da budemo poput njega milosrdni, blagi, dobrostivi, dobrohotni, ispunjeni ljubavlju prema svakom čovjeku. Važno je da se to u našem životu vidi. Nama na radost, drugima na blagoslov.