Uzmi sve što ti život pruža… trajekte, vlakove

2. July, 2024.

I sezona je počela. Zbrka je svakodnevna, kamo ćemo, s kim ćemo, koliko košta i što nam agencije nude? Već spremamo ruksake, jurimo u avione, muzejske vlakove iz Slavonije pa na more, ali i na brodove i trajekte. Još nisam pisao o trajektima, ali i sami znate da nam oduzimaju puno živaca, ali isto tako i cijede eure iz novčanika.

Popusti su vaši

Ne volim ta čekanja, tisuće stranaca u splitskoj luci, pa onda guranje, nekulturu pojedinih vozača i vozačica, skupe i loše kave u brodskom kafiću, a onda tvrda sjedala Jadrolinije. Sve je to naša svakodnevica, ali ipak, bez njih ne možemo. Proučio sam stranice našeg morskog prijevoznika i doznao mnoge akcije koje će vam uštedjeti dosta eura, zato samo polako. Dobre su akcijske cijene za obiteljski odmor s Jadrolinijom. Posebne su "first minute" cijene od pedeset posto popusta za djecu od tri do 12 godina na brzobrodskoj liniji Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol – Split. Ta je linija idealna za kratke i brze izlete, upoznavanje više destinacija s malo vožnje. Uz svakodnevne polaske iz Dubrovnika u 7 sati i povratke iz Splita u 15.30, ta linija omogućuje u jednom danu biti na Hvaru, Zlatnom ratu ili Korčuli. Akcija vrijedi do 7. srpnja za bilo koji polazak u razdoblju održavanja linije, a kad Jadrolinija nudi s takvim popustom, iskoristite to jer baš često ne nude.

Dok će se neki znojiti na trajektu, drugi će u vlaku, mojoj omiljenoj temi, poglavito ako se radi o Hrvatskim željeznicama. Krenuli su, dugo očekivani i strogo kontrolirani, vlakovi iz Vukovara i Osijeka prema Splitu. Nije to mala stvar, a još je veća kad spomenem da se zbog izvođenja radova putnici na relaciji Vukovar – Vinkovci voze dobro znanim autobusima.

trajekt bus putovanja
SLOBODAN KADIĆ

Zamislite, za jednu cijenu karte, dobijete dva prijevozna sredstva, a čudi me da u nju nisu uključili i trajektnu kartu do minimalno – Hvara. Cijene karata prema obalnom području snižene su za 40 posto, a putnici koji putuju noćnim vlakovima mogu kupiti kartu za vagon za spavanje i vagon s ležajima. Dodatno se naplaćuje korištenje postelje ili ležaja. Mjesto u vlaku treba se rezervirati, a trebaju to učiniti i oni putnici koji putuju besplatno na temelju raznih povlastica. Djeca i učenici te umirovljenici i osobe starije od 65 godina prevoze se besplatno sukladno pilot-projektu besplatnog javnog željezničkog prijevoza na području Hrvatske, a redovni studenti mogu po cijeni mjesečne karte od 9,95 eura neograničeno putovati vlakom na području Hrvatske. Lijepo je to, i zato, ako ste ljubitelj željeznice, iskoristite i tu priliku. Uzmi sve što ti život pruža… znate tu pjesmu. Svi popusti su vaši. Godišnje uštedim puno eura zahvaljujući brojnim popustima, kuponima… samo treba naćuliti uši i otvoriti oči. Popusti su svuda, od lokalnih novina pa do kataloga, i to ne samo popusti na dosadne proizvode već poneki popust na putovanja, autobusne linije ili letove. Nije sramota koristiti popust. Rekao mi je nedavno prijatelj iz Njemačke da neće koristiti popust koji mu daje nogometna ulaznica za regionalni prijevoz jer je bezvezan. Zapravo, dok su drugi putovali besplatno, on je platio stotinjak eura za lokalne karte. Svatko ima svoje principe, a i o njima je baš kao i o ukusima – teško raspravljati.

Daleka putovanja

Sada malo o letovima. Ako se odlučujete za daleka putovanja, preporučujem putovati u Južnu Ameriku i Novi Zeland. Brazil je čudo neviđeno, prekrasan i jeftin. Iako ne znate portugalski, to nije nikakav problem. Aviokarte su oko 400 eura, a samo ako putujete s većih europskih aerodroma. Nitko vam takvu cijenu neće dati iz Zagreba ili Sarajeva. Do većih aerodroma doletim niskobudžetnom kompanijom i tako ostanem unutar budžeta. Iz Zagreba se mogu pronaći i dobre cijene za Grčku, Španjolsku, pa i susjedne države. Osim Brazila, nećete pogriješiti s Kolumbijom i Argentinom. Novi Zeland je pravo osvježenje, nevjerojatni ljudi, lude zabave, priroda bez daha, hrana za čistu desetku.

Jedini problem je – daleko je! Da, ali vrijedi svake milje, a o cijenama karata sada neću, iako se mogu pronaći i za tisuću eura. Od europskih odredišta srpanj je sjajan za Finsku, koja je fino prohladna. Baš se nalazim u toj sjevernoj zemlji i teško je opisati zadovoljstvo. Na popis bih stavio danski Copenhagen, Škotsku, nizozemski Amsterdam, Island, Farske Otoke i još dosta toga. Zato, nemojte žaliti novca, već kupujte karte i kupujte. I trajekte, i autobuse, i avione. Ljeta su sve čudnija, a Hrvatska sve skuplja, zato dobro napravite proračun. Kamo god odete, dobro je! I ne zaboravite uzeti sve što vam život pruža! n