Njemačka i Euro24 – ča je život vengo fantažija?

18. June, 2024.

Njemačka više nije kao što je nekad bila! Kada sam nogom kročio na tlo države koja baš u ovo vrijeme udomaćuje najbolje europske reprezentacije, očekivao sam savršenstvo. Točni vlakovi, preciznost, dosljednost i ljubaznost, normalne cijene, red i disciplina – bili su njemački aduti.

Brojne klimavosti

Opet spominjem Rusiju, koja je u svojoj organizaciji dosegnula perfekciju ponudivši navijačima i akreditiranim medijima besplatne vlakove, ali i odličnu organizaciju. Japan se u doba koronavirusa posebno istaknuo Olimpijadom, lijepo su to organizirali, a Katar, unatoč brojnim kritikama, ipak je pomaknuo letvicu prema gore. Međutim, iako nije prošao ni tjedan Europskog prvenstva u nogometu, već se uočavaju brojne klimavosti u njemačkoj organizaciji, ali i veliki problemi u transportu među gradovima u kojima se utakmice održavaju, a udaljenosti su prevelike. Vlakovi kasne i više od jednog sata, onih po zajamčenim cijenama od 29,90 za drugi i 39,90 eura za prvi razred – odavno nema, a karte koje su ostale nude su po cijenama katkad i višim od 180 eura. Kad navijači kupe skupe karte, onda očekuju nešto i zauzvrat. Ponudili su organizatori spomenute cijene u ICE brzim vlakovima, ali i nekakav banalni popust (25 posto) za kupnju Interrail Pass karte za međunarodne vlakove, iako ne znam zašto bi netko kupio tu kartu kad su sve druge povoljnije! Onima koji imaju karte za utakmice, dali su i besplatni lokalni gradski transport i besplatni prijevoz sporim regionalnim vlakovima u regionalnoj mreži. Ono što Nijemci imaju je Deutschlandticket, mjesečna karta koju mogu kupiti svi za 49 eura i vrijedi do posljednjeg dana u mjesecu. Omogućuje mjesečni besplatni gradski prijevoz u svim njemačkim gradovima, ali i besplatne regionalne vlakove diljem države, lako se pronađu u aplikaciji DB – Njemačkih željeznica. Malo se teško kupuje, ali proguglajte malo i moći ćete platiti čak i kreditnom karticom, ali i zamrznuti plaćanje pretplate za sljedeće mjesece ako se ne planirate koristiti kartom. Toplo preporučujem jer je doista isplativo, unatoč brojnim kašnjenjima, a uz pretplatu bi mogli dijeliti i paket Praxitena ili Xanaxa da se putnik smiri kada čuju da vlak polazi dva sata nakon planiranog polaska!

navijači u Njemačkoj, Osijek 2024.
Slobodan Kadić

Smatram da ni UEFA nije dala sve od sebe da olakša život navijačima i onima koji putuju, nego je sve prepustila njemačkim organizatorima, očito poznatim po škrtosti! Zbrka je i na samim stadionima, jer je jedan ulaz za medije, volontere i ostalo osoblje, što stvara goleme gužve prilikom ulaska na stadion, čeka se na vjetru i kiši (Gelsenkirchen), čak i više od šezdeset minuta. A sad malo o cijenama. Unatoč puno većim plaćama od hrvatskih, u običnim trgovinama još uvijek se mogu pronaći jeftiniji proizvodi. Jučer sam u supermarketu Rewe kupio pet čokolada Ritter sport za 77 centi jedna (što u Hrvatskoj nema ni u snu), za boce vam naplaćuju 25 centi kaucije, grickalice su prilično jeftine - bavarski pereci jedan euro, a cijene hamburgera penju se u visine. Jednako je s alkoholnim pićima, pojedini ugostitelji uz stadione pivo naplaćuju pet eura, pa i više, a u tisku je nedavno osvanula i priča navijača koji su na pićima – opljačkani.

Deblja lisnica

Popiti gajbu piva sada nije samo trošak u Hrvatskoj nego i u Njemačkoj, pa navijači s takvim apetitom trebaju ponijeti deblju lisnicu. Poznato je da danas Hrvatska igra ključnu utakmicu, protiv Albanije u Hamburgu. Od Zagreba je taj grad udaljen 1400 kilometara, a trošak goriva u jednom smjeru za auto prosječne potrošnje od šest litara na sto kilometara iznosi oko 130 eura. Ako navijači imaju ulaznicu, isplati se podijeliti troškove, a druga je opcija vlakom iz Budimpešte preko Praga. Putuje se nešto duže, ali je cijena prijevozne karte u nekim vlakovima 37 eura, samo treba imati brz prst i dobro oko te kupiti na vrijeme. Flixbus i Hrvatske željeznice ne bih preporučio jer takav križni put nikome ne treba. Zrakoplov je odličan izbor, ali sve su jeftine karte već rasprodane, ostale su samo one s fantomskim cijenama, a to ne dolazi u obzir. A što raditi u Njemačkoj kad nema utakmica? Svaki njemački grad ima svoje posebnosti, domaćini su uglavnom ljubazni, većina ih govori i engleski, a oni stariji i ruski, posebice ako ste u Leipzigu ili Berlinu, koji je postao internacionalni grad. Uglavnom, družite se s navijačima ostalih država, lako ćete se prepoznati, uživajte u svakom trenutku. Europsko prvenstvo praznik je nogometa, lijepa je to prilika za nova prijateljstva, koje pivo više, pjevanje, urlikanje i - navijanje. Ča je život vengo fantažija! n