Dom na Jankovcu još služi svrsi, i nakon 90 godina

Proslava svečane posvete i otvorenja planinarskog doma na Jankovcu održana 3. lipnja 1934. u 11 sati

9. June, 2024.

Osijek je grad koji leži usred ravnice, uz desnu obalu rijeke Drave, a od prvih viših gora udaljen je pedesetak kilometara. Upravo je u tom ravničarskom gradu 1895. godine nastala ideja o osnutku Planinarskog društva Bršljan, a poslije i drugih planinarskih društava.

U petak, točno u podne, u sklopu obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva u Hrvatskoj, pod arkadama Novogradske vojarne, u kojoj već desetljećima djeluje Državni arhiv u Osijeku, otvorena je izložba “U planine” autorica Ivane Ćurik i Ljiljane Arambašić. Osim autorice Ivane Ćurik i ravnatelja Arhiva, dr. sc. Dražena Kušena, na otvorenju je govorila, i izložbu svečano otvorila, izaslanica Ministrice kulture i medija Republike Hrvatske, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, te Zdenka Predrijevac, ravnateljica Muzeja Slavonije u Osijeku. Izložbeni su nas panoi podsjetili na to da Osječani nisu bili samo graditelji svoga grada nego i da su svojim poslovnim i privatnim pothvatima bili aktivni graditelji niza privatnih i javnih zgrada diljem osječke okolice, pa i cijele Slavonije. Jedna od takvih osječkih investicija na slavonskom prostoru bila je i izgradnja planinarskog doma na Jankovcu, koji i danas, unatoč višekratnim rušenjima i ponovnim građenjima, obnovama i proširenjima, služi svrsi za koju je i sagrađen prije točno devedeset godina.

Planinarski dom

Planinarski dom

ZBIRKA RAZGLEDNICA MUZEJA SLAVONIJE

Odlukom Načelstva sreza u Podravskoj Slatini od 14. lipnja 1932. odobrena je građevna dozvola kojom se Hrvatskom planinarskom društvu Jankovac u Osijeku odobrava novogradnja kuće na zemljištu u Slatinskom Drenovcu, čiji je vlasnik tada bila tvrtka S. H. Gutmann. Nadalje je propisano da kuća mora biti smještena glavnim pročeljem prema putu, da mora imati dimenzije 10 x 8 metara, da temelji i zidovi moraju biti od kamena, debeli najmanje 70 cm, da krovna konstrukcija mora biti izvedena prema majstorskim propisima i od zdrave građe, a da krov mora biti prekriven šindrom. Zidarske radove kamenom izveo je zidarski majstor Andrija Smojver iz Velike, a voditelj gradnje bio je graditelj Vjekoslav Mandić. Proslava svečane posvete i otvorenja planinarskog doma na Jankovcu održala se 3. lipnja 1934. u 11 sati. Njegova jednostavna vanjština i unutrašnja organizacija prostora bile su u skladu s namjenom za koju je građen. U visokom prizemlju nalazila se velika središnja društvena prostorija, blagovaonica s kuhinjom, u koju se ulazilo s natkrivenog trijema, a uz blagovaonicu su u prizemlju bile još dvije sobe za spavanje, te stubište za potkrovlje, u kojemu su bile još dvije spavaće sobe. Godine 1939. osječkom je planinarskom društvu bila odobrena dogradnja kata, a ukupne vanjske dimenzije nisu smjele prijeći 14 x 10 metara. Dogradnja je provedena prema projektu osječkog ovlaštenog graditelja Franje Dlouhyja, a dom je izgorio u ratnom metežu 1943., pa je obnovljen tek daleko nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1951. godine. Tridesetak godina poslije, na Novu godinu 1987., dom je izgorio u požaru, ali je odmah obnovljen i otvoren 27. prosinca iste godine. Planinarski je dom ponovo stradao tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku 1991., te je obnovljen i stavljen u funkciju nakon završetka toga posljednjega rata.

PRVI ČLANOVI “BRŠLJANA” IZ 1895.

Prvi članovi Hrvatskog planinarskog društva “Bršljan” 1895. bili su Osječani: dr. Iso Schwarz, dr. Hugo Spitzer, Albine Spitzer, Leopold Schwarz, dr. Wilim Winter, Hugo Weiss, Nikola Adamović, Josip Glad, Vjekoslav Celestin, Dragutin Franić, dr. Mosin Klein, Betina Krausz, Adolf Krausz mlađi, dr. Ivan Neubauer, dr. Victor Alexander, Peter Zimmer, Gjuro pl. Mindszénty, Julius Miskolczy, Alexander Büchler, Julio Pfeiffer, Franjo Leitner, Ivan Pavošević, dr. Bela Fischer i Mavro Rein te građani drugih slavonskih gradova i mjesta: Eduard von Hontoir iz Pakraca, Davorin Madžerić iz Požege, Kristian Eschabecher, Franjo Lampe i Fran Vrbljančević iz Orahovice, Josip Zülechner iz Našica te Nikola Marković iz Rume.

Izgradnja planinarskog doma na Jankovcu osim inicijativom i financiranjem pojedinaca bila je omogućena i novcem koji su osigurali pojedini osječki građani, osječke tvrtke, ali i Gradsko poglavarstvo Osijeka.