Nema čvaraka, al’ ima maslaca i “kerozina”

5. June, 2024.

Netko voli avionsku hranu! I tako je detaljno proučava prije prvog griza, a kada krene meziti, kao da je čopor lavova ugledao plijen! I, naravno, ovisi o tome sjedi li putnik u prvom razredu ili pak u općoj ekonomskoj klasi. Ili možda putuje Wizzom ili Ryanairom, koji naplaćuju i zrak u kabini.

Bez tableta

Davnih sam dana pisao o kvaliteti aviohrane, pa me je na društvenim mrežama napala neka vrla nutricionistica previše ozbiljno shvaćajući moje iskustvo. Mnogima malo "kerozina" paše, pa i mojoj malenkosti, koja za daleka putovanja prije bira alkoholna pića nego tablete za spavanje i ostale pošasti. Nedavno, prilikom letenja u Meksiko popio sam nekoliko votki i spavao sam, da oprostite, kako to naš narod kaže, kao zaklan. Od tableta za spavanja sam mamuran nekoliko dana i ne osjećam se dobro, a čujem da se tako osjeća većina putnika koja ih konzumira, pa zato, ako smijem savjetovati, bolje malo alkohola, ako ste punoljetni i podnosite ga, a onda će san sam doći, možda nakon jednog pregledanog filma ili finog čokoladnog moussea. KLM, Turkish Airlines, Air France, Croatia Airlines, Aegean, United, Lufthansa i Delta te mnogi drugi – na svojim letovima poslužuju alkoholna pića, pa i na kratkim destinacijama. Postoje i neke muslimanske kompanije koje to ne čine, npr. često Egypt Air (dosta nejasna kompanija) ili npr. Saudia iz Saudijske Arabije. Riječ je tzv. suhim aviokompanijama koje svojim putnicima ni u jednom razredu ne nude alkohol. Jednom sam kupio Saudia kartu do Filipina u biznis klasi, ali je ubrzo i vratio jer mislim da užitak tako dalekog leta nije pravi bez koje kapljice finog konjaka, viskija ili sličnog. Odlučio sam se za let Turkish Airlinesom i sve je bilo za prste polizati. Nije tajna da turski avioprijevoznik visoko kotira što se tiče gostoprimstva, hrane i pića. Njihov je jedini problem služba za korisnike. Ako imate neki problem s kartom ili prtljagom, prilično je teško zadovoljiti pravdu, treba poslati bezbroj mejlova i dokumenata, a ishod je uvijek neizvjestan. Jednom su mi izgubili kofer za svagda te ponudili nekoliko eura kompenzacija, a nakon višemjesečnog dopisivanja platili više od 2000 eura. Njihov je sistem: APP (ako prođe, prođe). Kod mene nije prošlo, pa nikada ne odustajte ako se nađete u sličnoj situaciji. Ako npr. putujete u Istanbul, SAD ili nekamo dalje, svakako imate pravo na izbor vrste hrane koju želite jesti. Tako minimalno 24 sata prije leta, a kod nekih kompanija i malkice više, možete izabrati hoćete li u zraku uživati u standardnom jelu ili u obroku u skladu sa zdravstvenim ili vjerskima prehrambenih zahtjevima ili posebnim obrocima.

hrana u avionu
SLOBODAN KADIĆ

Zdravstveni obroci su dijabetičarski, bezglutenski, za putnike sa želučanim tegobama, bez laktoze, s malo masnoće, s malo soli ili s malo kalorija. Azijski/indijski obrok biraju putnici koji bez njega ne mogu, baš kao i košer obrok ili obrok bez svinjetine, hindu obrok, vegetarijanski obrok pripremljen u indijskom stilu prema jain običajima ili pak pripremljen na kineski način bez proizvoda s omega-3 masnim kiselinama.

Posebni obroci

Od posebnih obroka putnik može izabrati vegetarijanski vegan ili s mliječnim proizvodima, obrok od sirovog voća i povrća ili pak od plodova mora. Postoje i obroci za bebe i djecu, ali prije svakog se leta treba raspitati što koja kompanija nudi. Konkretno, Croatia Airlines nudi sjajne opcije za svakog putnika. Pokatkad volim naručiti košer obrok jer je ukusan i zdrav, dobijem veliku kutiju u kojoj je nerijetko i nekakav kompot. Ujedno, ako naručite posebne obroke, kabinsko osoblje će ih donijeti prije standardnih obroka, pa ako ogladnite, prvi ćete biti posluženi. Ne trebam ni spominjati da navedeni obroci puno skuplje stoje avioprijevoznike (kutija košer obroka stoji oko 30 USD), ali su za putnike besplatni. Standarni obroci su nekada fini, a nekada nejestivi, ali sva sreća pa ponude dva ili tri takva, jedan s tjesteninom, a drugi možda s govedinom ili piletinom! Visoka razina usluge krasi biznis klasu, jesti možete kad želite, a ako ste još gladni, uvijek se može pitati za repete. Isto vrijedi i za piće, pa poneki putnici sa slabim karakterom teže izlaze iz zrakoplova jer su malo pretjerali s finim alkoholnim parama. A oni koji vole čvarke, kulen ili šunku, uvijek mogu ponijeti i svoju hranu i meziti ponad oceana. Sve je više aerodroma koji dopuštaju i razumne količine tekućine, pa je sada moguće ponijeti i malo svojeg vina (npr. na aerodromu u Budimpešti), pa slavonski obrok može biti potpun! Eto, već sam ogladnio. A vi? n