Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Plod Duha
Datum objave: 18. svibnja, 2024.
U športu su stvari jasne. Kvaliteta športaša, trenera ili pak nekoga kluba mjeri se po rezultatima. Veliki i bogati klubovi otimaju se za nekog igrača ako je on uspješan. Ne zanima ih odakle je, kako izgleda, kakvo mu je obrazovanje, tko su mu roditelji, kako se odijeva i kakvu glazbu sluša. Samo rezultati. Tako i Isus govori. Kvalitetu neke voćke sudimo po plodovima. Kvalitetu nekoga čovjeka vrednujemo po njegovim djelima.

Ista je stvar s onima koji misle da su veliki vjernici ili pak crkveni i društveni zaslužnici na ne znam kakvim položajima. I onda dolazi Pavao, koji voli govoriti izravno. Koliko se god neki njegovi vjernici htjeli uzdizati, njihova ih djela prokazuju. I onda Pavao nabraja koja su djela tijela, to jest grešnih požuda u čovjeku. Veli: “Očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomor, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično.” Nasuprot tomu Pavao nabraja koja su djela Duha Božjega u čovjeku: “Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.”

Neće biti ni dobro ni korisno osvrtati se oko sebe i uočavati “djela tijela” kod ovoga i onoga. Neće nam koristiti, nego će nas samo ogorčiti. Puno je važnije da promotrim koji su plodovi moga djelovanja. Kad malo bolje pogledam, možda u meni ipak ima srdžbe, spletkarenja, zavisti, ljubomore, pijančenja, ovisnosti o alkoholu ili o igrama na sreću. Bar nešto od ovoga pronaći ćemo u svakome od nas. Međutim, mi se možemo potruditi da u nama dozriju i plodovi Božjega Duha. Kadri smo mi u svoju obitelj i u svoje okruženje unijeti i ljubav, i radost, i mir, i uslužnost, i blagost. Potrebno je samo – kao u vrtu – plijeviti korov (naše loše navike) da bi plemenito bilje (ono čestito u nama) moglo rasti. Mi možemo u velikoj mjeri biti na radost i blagoslov onima s kojima živimo. Vjerujemo da je u nama Božji Duh, koji nam pomaže ukloniti ono loše iz našega života. A Bog je, veli Psalam, “sama nježnost i milosrđe”. Na to smo pozvani. Tako ćemo biti na radost i sebi i drugima.