Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Šaljem glasnika
Datum objave: 9. prosinca, 2023.

Za nekog športaša koji je uvijek bio pri vrhu, ali nikad na samom vrhu, novinari redovito kažu da je "vječiti drugi", što zvuči nekako tužno. Eto, uvijek drugi, nikad prvi…Tim istim načinom razmišljanja netko bi i Ivana Krstitelja stavio upravo u taj okvir. Na početku svoga evanđelja Marko na nj primjenjuje Izaijino proroštvo: "Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put". Samo to. Da bude glasnik. Da pripravi put. On tek treba najaviti Mesiju. Iako je njemu "grnula sva judejska zemlja", Ivan posve mirno govori: "Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući." Svjestan je svoga mjesta i svoje uloge. Ne opterećuje se onim što nije za nj. Zato se potpuno može posvetiti onome za što je određen: da bude glasnik, da bude preteča, da bude onaj koji će prstom pokazati na Isusa kao Mesiju.

Važno je imati takav stav. Evo. Nismo svi svjetski prvaci. Nismo svi nobelovci. Nismo i ne možemo svi biti predsjednici neke svjetske velesile ni direktori multinacionalne kompanije. U tome smislu bilo bi loše kada bismo zbog toga imali komplekse manje vrijednosti ili kada bismo bili duboko nesretni što, uza sav naš trud, ne možemo postići neki položaj koji bi nam – po našem uvjerenju – pripadao. U tome se slučaju čovjek pretvara u vječitog nezadovoljnika, onoga kojemu ništa nije dovoljno dobro i koji – a da toga i nije svjestan – izlijeva žuč oko sebe.

Mudro je, naprotiv, prihvatiti sebe, svoje sposobnosti i svoje mjesto u društvu i u obitelji. Mudro je dati sve od sebe, ma što činio i gdje bio. Divno je susretati takve ljude. Zar ne da ste susreli vedrog i dobrohotnog portira, vozača tramvaja, prodavača, učitelja, odgojiteljicu u vrtiću, službenika na šalteru, obrtnika, svećenika. Oni mirno i radosno žive svoj život i svoje poslanje. Mi se s pravom divimo i Mozartu i nekom sportskom prvaku, ali, ipak, na poseban način živimo od onih predanih, običnih ljudi. Oni nam život oplemenjuju. Dovoljno je da se sjetimo djeda i bake! Ivan je bio "tek" glasnik. I bio je sjajan glasnik. Veli Isus: "Među rođenima od žene nitko nije veći od Ivana." Božja su mjerila drukčija. Bilo bi mudro da po njima mjerimo svoj život, jer to donosi mir i radost nama i onima oko nas.
Zvonko Pažin - arhiva

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan

3.2.2024.

Život moj samo je lahor

27.1.2024.

Što ti imaš s nama?

20.1.2024.

Ostaviše mreže

13.1.2024.

Bludnost

5.1.2024.

Ljubav

30.12.2023.

Velika nagrada

23.12.2023.

Milosti puna