Kolumne
Biblijska poruka Piše: Zvonko Pažin
Stane ga daviti
Datum objave: 16. rujna, 2023.
Isus u prispodobi govori kako je neki kraljev sluga pronevjerio veliku svotu novca – deset tisuća talenata, pri čemu je jedan talent bio mjera za težinu plemenite kovine, više od trideset kilograma zlata. Deset tisuća talenata proračun je jednog kraljevstva!

Na upraviteljevu kuknjavu i zapomaganje da će sve vratiti – što je bilo posve nerealno – kralj, ćudljiv kakav jest, tome upravitelju jednostavno oprosti sav dug. Sav dug! I onda, Isusova priča ide dalje, taj isti upravitelj sretne jednoga svoga druga koji mu je dugovao sto denara, pri čemu je denar bio jednodnevna nadnica. Kaže evanđelje: “Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: Vrati što si dužan.” Kad ga je taj njegov drug zamolio da pričeka i da će mu poslije vratiti, upravitelj nije imao milosrđa, nego ga je dao baciti u tamnicu dok ne vrati dug. Naravno, kralj je sve saznao, dozvao toga svoga slugu i rekao mu: “Slugo zli i opaki! Sav sam ti onaj dug oprostio, jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?” I kralj ga nato baci u tamnicu dok mu ne vrati dug. Kada i kako će ga vratiti? I onda Isus poentira: “Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama, ako svatko od srca ne oprosti svome bratu.”

Evo, to je taj nerazmjer, to je ta uskoća, to je to zlo u nama. Jedno mjerilo imamo za sebe, za svoju djecu i za svoga kuma, a drugo mjerilo imamo za druge. Pa smo onda prema sebi i svojima jako blagi i uviđavni i očekujemo da i dugi prema nama budu takvi. Međutim, prema drugima znamo biti strašno strogi, odnosno tražiti svoje pravo i pravicu bez prigovora i do posljednje sitnice. U ovoj prispodobi Isus poručuje da će Bog čovjeku sve, baš sve, oprostiti ako se pokaje i traži oproštenje, kao što je, na primjer, Isus onome raskajanom razbojniku na križu rekao da će još istoga dana biti s njim u raju. Bio je to razbojnik, dakle, nasilnik, otimač…

Bog će sve oprostiti ne ulazeći u to što, kako i zašto smo nešto učinili. Pri tome Bog postavlja samo jedan uvjet. Sve će nam oprostiti budemo li i mi drugima opraštali. Prisjetimo se, Isus veli: “Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se!” Dobro je zastati nad ovom riječi. I ne “daviti” svoga bližnjega.
Zvonko Pažin - arhiva

6.4.2024.

Nije svojim zvao ništa

30.3.2024.

Uskrsnu!

23.3.2024.

Poslušan do smrti

16.3.2024.

Spasiti od smrti

9.3.2024.

Na obali rijeka

2.3.2024.

Idolopoklonstvo

24.2.2024.

Preobraženje

17.2.2024.

Duga

10.2.2024.

Ne budite na sablazan

3.2.2024.

Život moj samo je lahor