Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Jedna od najljepših art deco grobnica u našem gradu
Datum objave: 20. studenog, 2023.

Na Groblju svete Ane nalazi se jedna od najljepših art deco grobnica u našem gradu. Podignuta je najvjerojatnije prema nacrtu znamenitog osječkog arhitekta Vladoja Aksmanovića 1935. godine. Grobnica strogih geometrijskih linija i skladnog volumena posljednje je počivalište osječkog gradonačelnika Vladimira Malina, koji je gradonačelničku dužnost obnašao nepunih godinu dana. Grobnicu krasi decentni grb slobodnog i kraljevskog grada Osijeka izveden u ružičastom šikloškom kamenu.Vladimir Malin bio je osječki građevinski poduzetnik rođen u Petrovaradinu 20. srpnja 1882. Sa suprugom Milenom, rođenom Kobek, imao je kćeri Miru, rođenu u Osijeku 1914., i Nadu, rođenu u Osijeku 1918. Po vjeroispovijesti je bio rimokatolik, a dugo je godina bio član osječke slobodnozidarske lože Budnost. Poslovno se udružio s osječkim arhitektom Viktorom Axmannom, poslije Vladoje Aksmanović, te zatim i s graditeljem Rožićem. Taj je građevinski trojac u Osijeku između dva svjetska rata sagradio mnoge javne zgrade i privatne stambene kuće, a stanovao je na prvom katu dvokatne kuće Grubić u onodobnoj Tyršovoj ulici 1, koja danas nosi naziv Park kneza Branimira. Vladimir Malin potpisao je prekrasne kolorirane nacrte pročelja Sokolskog doma u Osijeku, koji je svečano otvoren 1929. godine.

Iz njegove osmrtnice koju je dao tiskati Grad Osijek saznajemo da je gradonačelnik Vladimir Malin umro 30. siječnja 1935. u šest sati ujutro, nakon kratke i teške bolesti, te da je pokopan 2. veljače u 10 sati, nakon što je njegovo tijelo bilo izloženo u svečanoj dvorani Gradske kuće u Tvrđi, u kojoj se od 1946. nalazi Muzej Slavonije. Malin je za svoj rad primio brojna priznanja, među kojima su Orden sv. Save III. i IV. stupnja i Orden Jugoslavenske krune V. stupnja. U Spomenici rimokatoličke župe Preslavna Imena Marijina u osječkom Donjem gradu župnik je sljedećim riječima opisao posjet gradonačelnika Malina: "Pred Uskrs imenovan je po Ministarstvu iz Beograda načelnikom grada Osijeka g. Vladimir Malin, arhitekt. Aktivni je član masonske lože. Prigodom posjeta župniku javno je priznao da je mason, ali je pridodao, da župnici grada Osijeka mogu s njim računati u svako doba. Kao patron će izvršiti patronske dužnosti. Prigodom toga posjeta pregledao župni dvor i crkvu i obećao, da će u najskorije vrijeme odrediti popravak crkve, koja je u derutnom stanju. Vederemo!/Vidjet ćemo/."

"BIO JE MASON, ALI SVOJE VRSTI"

Donjogradska crkvena Spomenica daje nam detaljan opis gradonačelnikova pokopa: "Dne 30. siječnja umro je naglom smrću gradski načelnik arhitekt Vladimir Malin. Sprovod je bio 1. veljače. Mrtav je ležao u gradskoj vijećnici u Tvrđi i odanle uz veliku pompu i sudjelovanje građana odvežen je do gornjogradske crkve. Kondukt je vodio zač. kanonik i dekan Bezetzky uz asistenciju gornjo i donjogradskog župnika do gornjogradske crkve. Bio je unesen u crkvu i stavljen na katafalk dok je župnik Pavić služio zadušnice. Iza Requiema vodio je sprovod župnik Pavić uz asistenciju dekana i d. gr. župnika na groblje sv. Ane. Pokojni Malin bio je načelnikom svega 8 mjeseci. Bio je istaknuti član masonske lože i to ga je osposobilo, da je došao na to eksponirano i uplivno mjesto. Bio je mason, ali svoje vrsti. Prigodom njegova nastupa posjetio je župnika. Prvo mu je bilo, da je naglasio, da je mason, ali je pridodao: ‘zato ne moram biti neprijatelj Crkve‘. Odmah je pregledao crkvu i župni dvor, dao po svom tajniku Vasi Fingleru zabilježiti sve nedostatke na crkvi i domu i obećao, da će se najskorije vrijeme pristupiti radovima. I zaista za kratko vrijeme načelnikovanja učinio je za crkve i župnike više, nego prijašnji načelnici za 20 godina. Izgleda da je u duši ostao katolik, ali je upao u masonske mreže i nije mogao reterirati/vratiti se/. Da je ostao na životu, sigurno je, da ne bi dugo ostao na načelničkom mjestu, jer se njegovo držanje prema Crkvi nije svidilo masonima."