Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
WineOS pa onda “Ima jedna duga cesta…”
Datum objave: 17. siječnja, 2024.
Započinje sezona karnevala. Ipak, nakon božićnih i novogodišnjih proslava, siječanj je mjesec mira i ljubavi u kojem se najviše isplati otputovati u toplije krajeve. Onima kojima to nije dostupno, kupke u Mađarskoj nude noćna kupanja, a sjeverna Afrika (Maroko, Egipat) – dostupnija je nego obično. Za tristo se eura mogu kupiti karte za Meksiko, a cijene hotela ipak malo divljaju u ovo doba godine.

Maškare u Veneciji


Ugodne temperature idealne su za oni koji vole Srednju Ameriku, Kostariku, Nikaragvu i ostale susjedne države. Slavonci sve više vole putovati na skupe destinacije, sve ih više viđam daleko i još dalje, postaju poput Slovenaca. Davno sam pisao kada sam u lijepom paragvajskom hotelu u Asuncionu sreo slovensku knjižničarku koja je u toj neobičnoj državi poslovno boravila – tri mjeseca! Ponekad sretnem i naše pomorce koji plove pod stranim zastavama i koji ne govore hrvatski kad shvate da sam iz Hrvatske, a jednom sam na letu iz Senegala nazočio tajnom razgovoru nekih balkanskih krijumčara koji su govorili u šiframa, a sa sobom nisam ponio enigmu kako bih sve dešifrirao…

Od 27. siječnja do 13. veljače Venecija i njezini kanali ugostit će milijune ljubitelja maškara. Putničke se agencije oporavljaju i vabe putnike koji su voljni izdvojiti 115 eura za dvodnevna putovanja sa spavanjem u gradu svetog Marka i obilaskom obližnje Verone, grada zaljubljenih i onih koji će to nakon autobusnog putovanja postati. Jednodnevna putovanja također su dobra opcija, puno su jeftinija, iako se dolazak u sitnim noćnim satima čini poput noćne more. Sjećam se svojih prvih autobusnih odlazaka u Trst i Veneciju, a jednom sam potegnuo i automobilom. Neću sad spominjati što se sve tamo kupovalo, ali je uvijek bilo egzotično i kaotično. Nemojte oklijevati, ako dosad niste bili u Veneciji, ili Italiji, ili Rijeci, ili Riju de Janeiru, svakako kupite neki aranžman ili u slučaju Brazila - jeftinu kartu iz Milana, a smještaj rezervirajte sami. Protekle sam godine noćio na brazilskom elitnom karnevalu i rado bih se opet vratio, ali tko zna, čudesni su putevi Gospodnji.


Dok je jednima maškaranje u glavi, drugi razmišljaju o mladom vinu, burnoj večeri u vinogradu ili bar – prašnjavom vinskom podrumu. Kao što znate, dolazi sezona Vincelova, a tradicionalno se najviše slavi u beljskim, iločkim i feričanačkim vinogradima. Njihove pozivnice su stigle i ta tradicija je nešto što najviše volim. Samo se vrhunske vinarije mogu sjetiti novinara koji su ih pratili tijekom godine te ispijali zlatne kapljice njihova truda dok su pisali svoje tekstove. O vinarima koji misle da su novinari nužno zlo, neću trošiti retke. Na kraju krajeva, prijateljstvo vina i novinara je beskonačno!

Mnogi su stranci došli na ovogodišnji WineOS, prekrasni festival koji je oličenje slavonske gostoljubivosti i simpatičnosti. Razgovarao sam s mnogim Amerikancima, Španjolcima, Dalmatincima… Obožavaju Slavoniju i Osijek i svake se godine vesele dolasku u slavonsku metropolu. A u Osijeku je proteklog petka i subote bilo fenomenalno! Sretnu se tu dragi ljudi, vinari, vinogradari, kulenari, novinari, fotoreporteri, ljubavnice i ljubavnici, a sve opet na kraju poveže jedna mala - vinska čaša!

Ponude pršte


Ako ste ove godine propustili sajam vina i delicija, sljedeće godine pozovite i rodbinu i prijatelje. Priča se da je ove godine kolosalnim Gospodarskim centrom protutnjalo četiri tisuće gostiju, a to što vi niste bili među njima, jedan je od većih grijeha ove godine i na vašem bih se mjesto ispovjedio u prvoj ispovjedaonici, skrušeno, naravno. Jedinstveni je užitak vraćati se s WineOS-a i pjevati popularnu crkvenu prigodnicu "Ima jedna duga cesta…" Neprocjenjivo!

I dok se siječanj topi, pretpostavljam da ste svoje stroge novogodišnje zavjete već prekršili (ne pušim, ne pijem, ne jedem grickalice, ne ganjam tuđe žene…). Ako ste se zaželjeli putovanja, sada je vrijeme za njih jer ponude pršte. Ne oklijevajte, znate što vam je činiti jer je to bolje završiti ranije, pa lagano planirati što će se sve razgledati i koji restorani obići. Dok se vi odlučite kamo i kuda, ja ću u toplije krajeve, a ako tamo bude interneta, onda ćemo se sresti već sljedeće srijede. Hasta la Vista - Croacia!