Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Austrijsko Zrće - Beatlesi, skijaši i hedonisti
Datum objave: 27. prosinca, 2023.
A sada debeli snijeg i Austrija… Stigli smo u predvečerje, u sumrak malog božićnog sajma Tauernadvent (te večeri se zatvarao), koji je baš bio biblijski, od drvenog anđela i stada nevinih ovčica pa do kuhanog vina s okusom klinčića (klasični Glühwein). Dok sam se opijao mirisima začina, okolicom se orio tzv. BHS jezik (naši ljudi inače govore glasno), kako ga ovdje zovu (a na što se hrvatskim vrlim jezikoslovcima diže kosa na glavi) ili u prijevodu bosanski, hrvatski i srpski jezik.

Zastaje dah


U Obertauernu je mnoštvo hedonista s Balkana, a i radne snage, pa ovdje klasičnu filozofiju šire konobari iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, što je pozitivno za one koji ne govore njemački i druge svjetske jezike. Nekako mi zimovanja nisu u điru jer ne "baratam" skijama, ali itekako volim krajolike od kojih zastaje dah, luksuzne bazene i magičnu kulinarsku i enološku ponudu. Upravo je Obertauern ono što sam želio, sinteza zimskog blaga koje treba konzumirati svim svojim idealnim bitkom. Od pogleda zastaje dah, slina se ledi od prizora brzog spuštanja niz padinu, a nekakva planinska klima daje spokoj tijelu i umu i vrijeme kao da je načas stalo. Ili nije.

Odsjeo sam u obiteljskom hotelu Das Alpenland s nekoliko zvjezdica. Imao je sve što duši treba, puno osmijeha i topline, obožavao sam svoj čajnik i čaj od kamilice koji me je krijepio nakon dolaska sa zimskih temperatura. I kao što pogađate, neću vas obasipati geografskim podacima jer ih možete proguglati, ali naglašavam da se to pitoreskno planinsko mjestašce nalazi tek sat udaljenosti od Salbzurga i popularno je još od 1965., kada su u njemu Beatlesi snimili svoj film "Help". Na nadmorskoj visini između 1700 i 2526 metara, skijaše i neskijaše očekuje stotinu kilometara vrhunski uređenih staza, ali i dobra zabava na tim visinama. Pije se pjenušavo vino "prosecco", obično vino, pivo, ma sve se pije, ipak neki Obertauern nazivaju Austrijskim Zrćem, a što je Zrće, zna svaki partijaner! Na spektakularnom skijaškom krugu Tauernrunde može se prebaciti s jednog spusta na drugi te na kraju završiti na afterpartiju na nekoj drugoj stazi drugog brda, a jednodnevni ski pass stoji 59 eura. Dok je stotinu skijaša skijalo, odjeven kao sibirski "međed" na više od 1665 metara nadmorske visine u restoranu Treff 2000, uživao sam u "salcburškoj juhi" (tjestenina, govedina, povrće - 8,50 eura), sočnoj bečkoj šnicli (19 eura) i austrijskim pahuljastim palačinkama od borovnice sa sladoledom od vanilije (11,50) dok je Sekt Brut Rosé - Bründlmayer (52,50 eura) tekao potocima. Cijene su za skijaški raj pristojne, prosječne, a pritom ne treba zaboraviti da Obertauern spada u elitnija skijališta, pa većina gostiju ne gleda desni dio stranice jelovnika. Tu ni automobil nije potreban jer se posvuda može pješačeći, a naravno, ako ste u dobroj formi (inače ponesite Andol protiv upale). Jednom se živi, dan je prolazio, pa sam ostatak popodneva proveo u sauni i bazenu, ali o ljepotama vode u austrijskim Alpama sljedeći put. Za one koji vole sanjkanje, prava je poslastica noćni spust u Gnadenalmu.

Naknade


Za goste iz Hrvatske, do Obertauerna je najlakše automobilom preko Slovenije, a pritom ne treba zaboraviti slovensku i austrijsku vinjetu. Avionom je najlakše do Salzburga ili Klagenfurta (Celovca), a vlakom do Radstadta, gradića udaljenog dvadesetak kilometara. Ako vama treba gotovina, ponesite je dovoljno ako ne želite plaćati posebne naknade austrijskim bankomatima (oko pet eura po transakciji), iako se praktički sve može platiti karticom. Lokalni Spar je nešto skuplji i ako sami pripremate hranu - podnošljiv, ali razumljivo jer treba prevesti robu do tih silnih visina, a štedljivi Austrijanci sve naplate. A kad idete kući i ako vam je ostalo još malo limita na kreditnoj kartici, svakako svratite u kupnju u Freudenhouse. U Obertauern dolaze i skijaši i neskijaši, neki se odluče na školu skijanja, a drugi pak uživaju u SPA tretmanima, masaži, džakuziju na otvorenom i sauni. Proteklih sam godina oko Nove godine obično obilazio Brazil, Portoriko ili Tajland, ali je došlo vrijeme da svoj kalendar toplijih krajeva pomaknem na sredinu siječnja. Kako se bliži Nova godina, svim čitateljicama i čitateljima koji zdušno prate Putničke svaštarije u Glasu Slavonije od srca želim sretnu novu godinu i puno putovanja te pregršt ljubavi i doživljaja!