Crna kronika
SUD MUŠKARCU NIJE HTIO ODUZETI DRVA

Osuđen je jer je vozio svoja drva bez “papira”, moraju mu ih vratiti
Objavljeno 18. lipnja, 2024.
Šezdesettrogodišnji muškarac osuđen je na 150 eura kazne jer je prevozio svoja drva bez "papira". Općinski sud u Virovitici, Prekršajni odjel proglasio ga je krivim jer su ga policajci iz Pitomače 19. siječnja ove godine u Bušetini zatekli kako traktorom i prikolicom prevozi neobilježenu drvnu masu bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista (popratnice), i to ogrjevnog drva, bagrema i johe, u količini od 1,50 kubika. Drva su mu privremeno oduzeta do okončanja postupka. Zbog prekršaja iz Zakona o šumama nepravomoćno je osuđen na 150 eura kazne, koju mora platiti u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga. Ako u navedenom roku uplati dvije trećine izrečene novčane kazne, smatrat će se da je u cijelosti plaćena. U istom roku mora platiti i 15 eura troškova prekršajnog postupka.

Sud nije prihvatio prijedlog Državnog inspektorata da se 63-godišnjaku drva oduzmu, nego je odredio da mu se drva izrezana u cjepanice - vrate. U obrazloženju presude sud navodi da u ovom slučaju članak iz Zakon o šumama određuje oduzimanje predmeta i sredstava koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje prekršaja. Međutim, poštujući recentnu sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava, i to prema članku 34. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji se odnosi na povredu prava vlasništva građana, sud je ispitao postoji li razmjeran odnos prekršajne sankcije i posebne mjere oduzimanja predmeta, koje su propisane domaćim zakonodavstvom u slučaju počinjenja djela prekršaja i zaštite prava okrivljenika na mirno uživanje vlasništva.

- U konkretnom slučaju sud smatra da mjera oduzimanja predmeta o kojoj se ovdje radi nije namijenjena kao naknada materijalne štete jer država nije pretrpjela nikakav gubitak zbog toga što okrivljenik nije obilježio drva i ishodio popratnicu. Budući da je u ovom predmetu okrivljeniku već izrečena novčana kazna za terećeni prekršaj, a cijeneći okolnosti vezane uz počinjenje djela prekršaja, kao i osobna svojstva okrivljenika, sud smatra da je navedena sankcija dovoljna za postizanje odvraćajućeg učinka i budućih sprječavanja takvih prekršaja, pa je oduzimanje 1,50 m³ njegovih drva kao dodatna mjera uz novčanu kaznu nerazmjerna i prekomjeran teret za okrivljenika, koju u ovom slučaju nije trebalo odrediti - navodi se, između ostalog, u obrazloženju nepravomoćne presude. S.Lacić
Možda ste propustili...

HRVATSKE AUTOCESTE IZGUBILE SPOR

Zbog lisice na cesti kazna 24.515 eura

PODUZETNIK NAVODNO PODMITIO DJELATNIKE POREZNE I FINE

Više optuženih za trgovinu poreznim informacijama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRUTALNA KAZNA VOZAČU IZ ĐAKOVA

Nema vozački, drogiran je i odbija dati krv i urin

2

NIJE BILO OZLIJEĐENIH

Dva auta planula, jedan je uništen

3

NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Ove godine trajno oduzeto 12 auta