Svijet
ODVRAĆANJE ZAPADA OD UKLJUČIVANJA U RAT U UKRAJINI

Bjelorusija je uključena u ruske nuklearne vježbe
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Bjelorusija je objavila da njezina vojska sudjeluje u drugoj fazi ruskih vježbi raspoređivanja taktičkog nuklearnog naoružanja koje je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prva faza vježbi odvila se na jugu Rusije u svibnju, što su nuklearni analitičari opisali kao Putinov znak upozorenja radi odvraćanja zapada od aktivnijeg ulaska u rat u Ukrajini. Bjeloruski ministar obrane, general Viktor Hrenin rekao je da su vježbe proaktivna mjera radi "povećanja naše spremnosti za korištenje takozvanog oružja za uzvraćanje". "Sada, više nego ikada prije, odlučni smo odgovoriti na bilo kakve prijetnje za našu zemlju te Savez Rusije i Bjelorusije", ističe. Nije naveo gdje se vježbe odvijaju ni na koju se vrstu oružja odnosi. Bjelorusija dijeli granicu s tri zemlje članice NATO-a - Poljskom, Litvom i Latvijom. "Nemamo cilj stvaranja bilo kakvih napetosti u pitanjima regionalne sigurnosti", dodao je Hrenin.

Putin i bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko prošle su godine najavili da će Rusija premjestiti dio svojeg taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji. Riječ je o bojnim glavama namijenjenim tome da se koriste na bojištu za razliku od dalekometnog strateškog oružja koje služi uništavanju cijelih neprijateljskih gradova. Neki zapadni analitičari vjeruju da su taktička nuklearna oružja postala važnija u planovima Moskve otkako je započeo rat u Ukrajini, gdje su sporo napredovali u prve dvije godine. Korištenje tog oružja u teoriji bi šokiralo zapad, a pritom ne nužno i dovelo do nuklearnog rata iako bi rizik od eskalacije bio golem. Putin opetovano upozorava zapad na veličinu i snagu ruskog nuklearnog arsenala. Rusija nije odmah pružila nikakve informacije o vježbama s Bjelorusijom, no ranije je najavila da će se održati. Prva faza se odvila prošlog mjeseca u Astrahanskoj oblasti na jugu Rusije, a uključivala je projektile Bodež (Kinžal) i Iskander.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u svibnju reklo kako se nada da će vježbe "ohladiti usijane glave u zapadnim glavnim gradovima" nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron natuknuo mogućnost slanja europskih vojnika u Ukrajinu, a britanski šef diplomacije David Cameron da Kijev ima pravo koristiti oružje koje su mu dali da napada ciljeve u Rusiji. H/I.B.
Viktor Hrenin

bjeloruski ministar obrane

Ne projiciramo bitne vojne prijetnje na treće zemlje ili bilo koga drugoga. Mi smo miroljubiva država, ne prijetimo niti tražimo sukob ni sa kime, no svoj ćemo barut držati suhim.

Možda ste propustili...

HADŽ U SAUDIJSKOJ ARABIJI

Meka očekuje 2 milijuna hodočasnika

DEKLARACIJU POTPISALO 80 OD 93 ZEMLJE SUDIONICE

Samit podržao integritet Ukrajine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBEĆANA POTPORA

Putin raskošno dočekan u Sjevernoj Koreji

2

DAN ROĐENJA BISKUPA IVANA ANTUNOVIĆA

Praznik hrvatske zajednice u Srbiji

3

PRAVOMOĆNA OSUDA SUDA BIH

Za zločine nad Bošnjacima 162 godine zatvora