Regija
KONAČNO BEZ ČESTIH NESTANAKA VODE

Novi magistralni cjevovod
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Problem je bio u visokom tlaku u cijevima zbog razlike u nadmorskoj visini
BELI MANASTIRDonedavno je stanovnicima jedinoga baranjskog grada gotovo svakodnevno prijetio nestanak vode.

Mnogi ne znaju da je osnovni razlog čestim redukcijama bio prilično kompliciran sustav vodoopskrbe. Vodosprema, koja je iznad grada, i crpilište Livade nalaze se na različitim nadmorskim visinama, a cjevovod koji ih povezuje ujedno je bio opskrbno-distributivni, koji prolazi kroz cijeli grad. Njime se grad opskrbljivao, a ostatak nepotrošene vode distribuirao se u vodospremu. Zbog razlike u nadmorskim visinama, a kako bi se vodosprema bar djelomično punila, tlak je u cjevovodu morao biti 5,7 bara. Upravo tako visok tlak dovodio je do čestih kvarova, odnosno puknuća cijevi. No mukama je ipak došao kraj. Cijela priča oko poboljšanja tog dijela vodoopskrbe traje već četiri-pet godina kada se u obzir uzme projektiranje, čekanje na natječaj i izvedba radova.

- Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti potpisan je ugovor za projekt ‘‘Izgradnja dijela sustava javne vodoopskrbe sjeverne Baranje‘‘ u planiranoj dužini od približno 21 km. Dio je tog projekta i izgradnja spojnog cjevovoda crpilišta Livade - vodosprema Beli Manastir, dugog 4,3 kilometra. Radovi na njegovoj izgradnji vrijedni su približno 821 tisuća eura, bez PDV-a - kaže Krunoslav Rob, direktor Baranjskog vodovoda, naglašavajući kako je sada tlak spušten na 4 bara, što u znatnoj mjeri smanjuje broj kvarova. Dodaje kako cjevovod prolazi novom trasom, kroz poljoprivredne površine između grada i crpilišta Livade, Ulicom Ivana Kozarca te dalje do vodospreme, koja se sada koristi u punom kapacitetu, što je dovoljna zaliha za dnevnu potražnju korisnika. Ističe kako su, paralelno, izvršili kompletan remont crpilišta Livade, koje se sastoji od šest zdenaca, ugradivši nove crpke i klornu stanicu. Također, nabavljen je novi agregat od 200 kW, koji će omogućiti neometan rad vodocrpilišta prilikom eventualnog nestanka električne energije.

- Najvažnije je da na tome nismo stali i idemo dalje. Pri kraju su projektiranja za Stepinčevu, Zvonimirovu i Krešimirovu ulicu. Moramo samo čekati sljedeće operativno razdoblje kako bismo nominirali projekte i osigurali novac - kaže Rob, podsjećajući da su u spomenutim ulicama cjevovodi već davno odslužili svoj radni vijek.

Natječaje čekaju i drugi projekti, poput onih vezanih za pročišćavanje otpadnih voda ili ugradnju fotonaponskih ćelija kako bi smanjili troškove koji se odnose na električnu energiju.

- Slažemo kompletan mozaik i vjerujemo da ćemo biti zadovoljni mi, a u prvom redu naši korisnici - podvlači.

Podsjetimo da su u sustavu Baranjskog vodovoda tri vodocrpilišta: Livade, Prosine i Topolje.

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMIČE LJEPOTE I MOGUĆNOSTI AKUMULACIJE

Medicinar s “hitne” živi
aktivizam za - Borovik

2

ZA POSTIGNUĆA I OSTVARENE REZULTATE

Grad je nagradio oko 170 učenika

3

SLATKE MUKE GRADA NA BOSUTU

Sve više rođenih, Vinkovčani moraju graditi ili proširivati vrtiće