Regija
NA IZBORIMA ZA ČLANOVE VIJEĆA MO-A

Od 15 VMO-a HDZ dobio
14, a Budrovce lista Sita
Objavljeno 11. lipnja, 2024.
Ovi su izbori u Đakovu bili istovremeno kada i izbori za EU parlament. Izlaznost je bila 17,42 posto, a 2019. - 24 posto
ĐAKOVONa nedjeljnim izborima za članove za Europski parlament iz Republike Hrvatske na području grada Đakova istovremeno su tekli i izbori za članove vijeća mjesnih odbora, a čime se željela postići znatno veća izlaznost od one koja je pratila potonje, najlokalnije izbore i kretala se do 2019. godine samo oko 10, 11 do 12 posto.

Na nedjeljnim izborima ona je za područje grada Đakova 17,42 posto, a što je manje od nacionalne razine - nešto više od 20 posto. Godine 2019., kada su na poručju grada Đakova također, prvi put, istoga dana bili izbori za članove za EU parlament iz RH i članove za VMO-ove, izlaznost je bila oko 24 posto.

Pobjednik izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području grada Đakova je HDZ; od ukupno 15 VMO-ova ta je stranka pobijedila u njih 14, samo ne u prigradskim Budrovcima, gdje je pobijedila lista grupe birača Đure Sita, koji je i dosad vodio tamošnji VMO.

HDZ je za ove izbore jedini predao stranačku listu, dvije su bile koalicijske - koalicije HNS-HSS-HSU i SDP-Možemo-Mladi za Đakovo, a osim Budrovaca, jedna lista grupe birača bila je i u prigradskom Širokom Polju.

- Izbori su prošli bez ikakvih problema; od ukupno upisanih 22.374 birača glasovalo ih je 3.897, odnosno 17,42 posto. Važećih listića bilo je 3705, 95,07 posto, dok su nevažeća 192 listića, 4,93 posto - kaže predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Miroslav Klepo.

Uoči ovih izbora za članove VMO-ova predana je 31 lista - HDZ ih je predao za svih 15 mjesnih odbora, koalicija HNS-HSS-HSU predala ih je u osam, koalicija SDP-Možemo-Mladi za Đakovo u njih šest, jedna lista grupe birača bila je u Širokom Polju te jedna u Budrovcima.

U gradskom MO-u Braća Ribar HDZ je od pet članova VMO-a osvojio tri, a SDP-Možemo-Mladi za Đakovo dva mjesta, u MO-u Centar HDZ je osvojio tri, a dvije koalicije po jedno vijećničko mjesto, a u MO-u Sjever-Dačice HDZ također tri, a HNS-HSS-HSu dva mjesta. U također gradskom MO-u Kolodvor HDZ je osvojio tri, a dvije koalicije po jedno mjesto, a takav je rezultat i u MO-u Matije Gupca. Isti je omjer snaga je i u MO-u "Gabro Hes", kao i u MO-u "Regal Vajs". U MO-u Selci Đakovački HDZ je osvojio tri, a HNS-HSS-HSU dva mjesta, dok je u MO-u Široko Polje HDZ osvojio tri, a lista grupe birača Pave Kovačevića dva mjesta. Od toga da u Širokom Polju izgubi trećeg vijećnika, a time i pobjedu u tom prigradskom VMO-u, HDZ je od liste grupe birača Pave Kovačevića dijelilo samo pet glasova. U MO-u Budrovci HDZ je osvojio jedno, a lista grupe birača Đure Sita četiri mjesta.

U pet prigradskih mjesnih odbora - Piškorevcima, Kuševcu, Ivanovcima Đakovačkim i Novim Perkovcima - HDZ je jedini predao svoje liste, pa je ishod tu bio poznat i prije izborne nedjelje, 9. lipnja.

Suzana Župan
Konstituirajuću sjednicu saziva gradonačelnik
Konstituiranje vijeća mjesnih odbora na području grada Đakova bit će u roku od trideset dana od dana objave konačnih rezultata. Konstituirajuću sjednicu saziva gradonačelnik Đakova. Procedura nalaže da nakon što je Gradsko izborno povjerenstvo u ponedjeljak, 10. lipnja, objavilo rezultate izbora, slijedi 48-satni rok za prigovor svih sudionika i ne bude li u navedenom roku prigovora, slijedi objava konačnih rezultata izbora za VMO-ove, a 30 dana od dana njihove objave slijedi konstituiranje vijeća mjesnih odbora na području grada Đakova.

Možda ste propustili...

CERIĆKI KLUB NATJECAO SE U SEDAM KATEGORIJA S 28 MAKETA

Maketari Aerokluba Fenix iz Budimpešte donijeli po dva zlata i srebra te broncu

ODRŽAN 4.:BRUT - BARANJA RURAL TRAIL

Više od stotinu biciklista pedaliralo je planinom

PREDSTAVIT ĆE SE PEDESET IZLAGAČA

Miholjački sajam u subotu perivoju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMIČE LJEPOTE I MOGUĆNOSTI AKUMULACIJE

Medicinar s “hitne” živi
aktivizam za - Borovik

2

ZA POSTIGNUĆA I OSTVARENE REZULTATE

Grad je nagradio oko 170 učenika

3

SLATKE MUKE GRADA NA BOSUTU

Sve više rođenih, Vinkovčani moraju graditi ili proširivati vrtiće