Dome slatki dome
SAVJET: ČIŠĆENJE EKRANA

Suha krpa od mikrovlakana za nježno brisanje
Objavljeno 6. lipnja, 2024.
Prašina, otisci prstiju i mrlje mogu se tijekom vremena nakupiti na ekranu televizora i laptopa
Prašina, otisci prstiju i mrlje mogu se tijekom vremena nakupiti na ekranu televizora i laptopa, utjecati na vaše iskustvo gledanja u nj i potencijalno oštetiti zaslon. Čist zaslon pruža jasniju i življu sliku, bilo da gledate film na televizoru ili radite na prijenosnom računalu. Čišćenje produljuje životni vijek uređaja, jer prašina i prljavština mogu izazvati dugotrajnu štetu zaslonima. Redovito čišćenje pomaže u održavanju njihova stanja i funkcionalnosti. Zasloni mogu sadržavati bakterije i klice, osobito ako ih se često dodiruje; njihovim čišćenjem smanjuje se rizik prijenosa ovih mikroba.

Otopina


Prije nego što počnete čistiti, trebat će vam krpa od mikrovlakana, mekana i bez dlačica, idealna za osjetljive ekrane, destilirana voda (izbjegavajte vodu iz slavine, koja može ostaviti mineralne mrlje), izopropilni alkohol, za dezinfekciju koristite otopinu sa 70 % alkohola. Alternativno, možete kupiti komercijalno sredstvo za čišćenje zaslona. Prije čišćenja televizor uvijek isključite. Time se sprječava bilo kakvo potencijalno oštećenje od vlage i smanjuje opasnost od strujnog udara. Koristite suhu krpu od mikrovlakana za nježno brisanje zaslona. To uklanja slobodnu prašinu i sprječava grebanje kada počnete čistiti otopinom.

Pripremite otopinu za čišćenje. Ako koristite komercijalno sredstvo za čišćenje ekrana, slijedite upute na bočici. Ako radite sami, pomiješajte jednake dijelove destilirane vode i izopropilnog alkohola. Lagano navlažite krpu od mikrovlakana otopinom za čišćenje. Izbjegavajte raspršivanje otopine izravno na zaslon jer to može izazvati curenje u rubove i oštetiti zaslon. Nježno obrišite zaslon kružnim pokretima. Ne pritiskajte prejako jer možete oštetiti ekran. Usredotočite se na područja s mrljama ili otiscima prstiju. Koristite suhi dio krpe od mikrovlakana da nježno osušite ekran. To uklanja svu preostalu vlagu i sprječava stvaranje tragova. Ne zaboravite obrisati okvir i postolje televizora vlažnom krpom.

Komprimirani zrak


Za čišćenje ekrana laptopa koristite suhu krpu od mikrovlakana za uklanjanje prašine. Limenka komprimiranog zraka može pomoći u uklanjanju prašine iz rubova. Pripremite otopinu za čišćenje. Pomiješajte otopinu jednakih dijelova destilirane vode i izopropilnog alkohola ili upotrijebite komercijalno sredstvo za čišćenje zaslona. Lagano navlažite krpu od mikrovlakana otopinom za čišćenje. Nikad nemojte nanositi otopinu izravno na zaslon. Nježno obrišite zaslon prijenosnog računala kružnim pokretima. Pazite da ne pritisnete prejako jer su ekrani prijenosnih računala često osjetljiviji od TV ekrana. Vlažnom krpom obrišite tipkovnicu i kućište prijenosnog računala. J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana