Mozaik
POČINJE SNIMANJE FILMA “260 DANA”

Britanske zvijezde stigle su u Osijek
Objavljeno 27. svibnja, 2024.
Britanski glumac Sam Hezeldine, poznat po ulogama u filmovima o Bridget Jones, kao i na televiziji ("Peaky Blinders" i mnoge druge), glumit će Hinka Gubinu, oca Marijana Gubine, u filmu "260 dana" ("260 days"), čije snimanje počinje danas u Đakovu.

U povodu toga u hotelu Materra u Čepinu održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili redatelj film Jakov Sedlar, producent Dražen Majstrović i Marijan Gubina, autor knjige po kojoj se snima film. Predstavilo se četvero britanskih glumaca: uz Hazedinea, to su Camilla Rutherford (glumi Mariju Gubinu, Marijanovu majku) i dvoje mladih glumaca, dječak Will Godber (glumi desetogodišnjeg Marijana Gubinu) i djevojčica Isabella Dempster (glumi Marijanovu sestru Nenu).

Britanski glumci svjesni su da je riječ o filmu s tematikom iz Domovinskog rata, no spremni su na izazove koji ih očekuju. "Četvrti sam put u Hrvatskoj, prvi put u Osijeku i doista se radujem što ću sudjelovati u ovom projektu. Smatram da je riječ o iznimno važnoj temi o kojoj treba govoriti i jedva čekam da počnemo snimati. Meni je kao glumcu ova uloga izazov, kroz nju saznajem što se sve događalo u Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata i veoma sam uzbuđen što glumim u ovom filmu", rekao je Sam Hezeldine.

Mlada glumica Isabella Dempster kaže da je uzbuđena jer je upravo ona izabrana za zahtjevnu ulogu Nene. "Pročitala sam knjigu kako bih se pripremila za ulogu. Moja je uloga inspirativna, jer Nena je prava junakinja, hrabra djevojčica koja će sve učiniti za svoju obitelj. Uloga nije jednostavna, uložit ću maksimalu empatiju kako bih bila što bolja. Veoma sam zahvalna što ulazim u ovu priču", poručila je Isabella.

Redatelj Jakov Sedlar objasnio je da je riječ o holivudskom filmu, koji će se snimati na engleskom jeziku i u kojem će glumiti mnoge poznate glumačke zvijezde, među ostalima, Tim Roth, Armand Assante, a scenarij potpisuje oskarovac Barry Morrow. U glumačkoj ekipi je i Angela Molina iz Španjolske, 15 glumaca je iz Ujedinjenog Kraljevstva, a boje Hrvatske "brane" glumci poput Krune Bakote, Konstantina Haaga i Luje Kunčevića.

Logoraški put Marijana Gubine (tada je imao deset godina) pretočit ćemo u film, a sada smo u drugoj fazi rada, rekao je producent Majstrović, te dodao da je budžet filma 2,6 milijuna eura. Snimanje će trajati do 28. lipnja, a zatim slijedi postprodukcija u Hollywoodu.

- Očekujemo distribuciju ovog filma u više od stotinu zemalja svijeta. Plan nam je da pretpremijera bude 1. ožujka 2025. - rekao je redatelj Sedlar. Dodao je da je riječ o iznimno teškoj, ali i važnoj priči, jer ratovi i danas bjesne, od Ukrajine do Gaze.

Marijan Gubina, autor knjige prema kojoj je napravljena kazališna predstava i radiodrama, nije krio uzbuđenje uoči početka snimanja filma. "Želimo ovim filmom odati počast svim stradalilma u Domovinskom ratu, ali i poručiti da se pakao rata više nikada ne ponovi", zaključio je Gubina. V. Latinović
Možda ste propustili...

OBOŽAVATELJI IZAZVALI SEIZMIČKE AKTIVNOSTI

Taylor Swift doslovno uzdrmala Veliku Britaniju

NAJAVIO JE EUROPSKU I BRITANSKU TURNEJU

Baby Lasagna nastupa u 16 država

ŽELI OBUZDATI RAST TROŠKOVA STANOVANJA

Barcelona planira zatvoriti sve apartmane za turiste do 2028.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana