Novosti
UGROŽENA VLADAJUĆA VEĆINA?

Radin: Manjinci predlažu Pupovca, DP će imati priliku glasovati protiv
Objavljeno 24. svibnja, 2024.
DP-u je neprihvatljivo da na čelu saborskog odbora koji spada u kvotu većine bude netko iz SDSS-a
Odbor za izbor i imenovanja u petak je podržao sastave radnih tijela Hrvatskog sabora, no s dnevnog reda je povukao izbor predsjednika Odbora za nacionalne manjine jer se Domovinski pokret usprotivio mogućem izboru Milorada Pupovca na tu dužnost, zaprijetivši da bi to ugrozilo vladajuću većinu.

Nema suglasja?


"Proteklog tjedna naš klub je krenuo u konzultacije s vladajućim partnerima, dali smo prijedloge za sve odbore gdje želimo imati članstvo, predsjednike i potpredsjednike, ostao nam je još Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Zamolili smo da se o njemu još ne glasa, nego da se suglasimo unutar Kluba", kazao je predsjednik Kluba nacionalnih manjina Vladimir Bilek nakon sjednice Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Bilo je nekoliko ideja za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali još nije postignuto suglasje, dodao je Bilek, odbacivši medijske napise da je HDZ predložio Milorada Pupovca za predsjednika odbora. "To nije istina. Mi smo se konzultirali s HDZ-om i DP-om da je taj odbor, prema dosadašnjoj parlamentarnoj praksi, u nadležnosti Kluba nacionalnih manjina i da je on predlagatelj. Nije bilo nikakvih pritisaka da stavimo nekoga na mjesto predsjednika", ustvrdio je Bilek.

Za razliku od Bileka, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je kako je prijedlog njihova kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Milorad Pupovac, te da od toga ne trebaju odustati. "Od 2000. godine, dakle 24 godine, uvijek se pita Klub manjina da daje ime za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina", poručio je Radin. Iako je Bilek izjavio kako ih tek čekaju razgovori tko će biti njihov prijedlog za predsjednika Odbora, Radin je kazao da su o SDSS-ovu Pupovcu već odlučili i kako smatra da od toga ne bi smjeli odustati.

DP-u je neprihvatljivo da na čelu saborskog odbora koji spada u kvotu većine bude netko iz SDSS-a. Radin naglašava kako o tome odlučuje njihov klub. "Jest da spada ovaj odbor uz vladajuće, ali kad su Karamarko i Orešković vodili vladu, mi smo bili u oporbi i bez obzira na to pitali su Klub manjina da predloži kandidata za predsjednika Odbora. Sada se to ne radi, a ja se bojim da nije to zbog etničkih razloga, jer bi to onda zaista bilo 19. stoljeće", kazao je zastupnik talijanske manjine.

Na pitanje zašto onda nisu prijedlog dostavili Odboru za izbor i imenovanja, Radin je poručio kako to nije stvar formalne, nego sadržajne naravi. "Pustimo birokraciju, kada se nešto želi napraviti, to se napravi", dodao je. Istaknuo je i kako su se u Klubu manjina o Pupovcu kao predsjedniku Odbora za ljudska i prava nacionalnih manjina suglasili još kada su se dogovorili da on bude potpredsjednik Sabora. "Dakle, prije dosta vremena. Pupovac je bio do sada predsjednik Odbora i nastavit ćemo s time", ponovio je. Radin je, kaže, siguran da je Bilek razgovarao s HDZ-om i upoznao ga s prijedlogom manjinaca o Pupovcu. "Što se mene tiče, ta priča mora završiti da se poštuje naše mišljenje. Nije da nas se pita o puno stvari, ali bi nas se trebalo pitati bar o stvarima koje se tiču direktno nas. I taj red je uvijek poštovan i od desnih i od lijevih vlada", naglasio je Radin.

Pokušaj kompenzacije


Smatra da bi odustajanje od Pupovca bio pogrešan put za klub manjinaca, a Domovinski pokret, dodao je, ima priliku glasati protiv. "Ja sam siguran da se taj koalicijski dogovor s HDZ-om ne odnosi i na parlament", rekao je govoreći o uvjetu DP-a da SDSS ne smije biti dio ni većine ni Vlade.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Malenica izjavio je da Klub HDZ-a nema nikakve veze s predlaganjem predsjednika tog odbora, nego da je ta odluka na Klubu nacionalnih manjina. "Klub nacionalnih manjina donijet će stav o tome i predložiti predsjednika tog odbora, između njih se treba naći određeni konsenzus i dogovor, a HDZ će podržati ono što Klub nacionalnih manjina odluči", kazao je Malenica. Dodao je da je koalicija HDZ-a i DP-a stabilna te da ništa neće dovesti u pitanje njihove odnose. "Sve ide u dobrom smjeru. Svi će biti zadovoljni", poručio je.

Podsjetimo, u četvrtak navečer medijskim prostorom se pronijela informacija da HDZ i dalje želi Pupovca na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, čemu se oštro usprotivio DP. Predsjednik Kluba DP-a Igor Peternel poručio je kako je to potpuno neprihvatljivo i nije u skladu s koalicijskim sporazumom koji su dogovorili s HDZ-om, gdje je glavni uvjet bio da SDSS ne može biti dio parlamentarne većine ni Vlade. Upitan znači li to da HDZ ne smije glasati za Pupovca, Peternel je poručio da ga se "može izabrati, ali to onda nije vladajuća većina". "Duboko vjerujem da HDZ ipak neće ugroziti vladajuću većinu", rekao je Peternel.

Odbor za ljudska i prava nacionalnih manjina je u kvoti vladajućih, a Pupovac je ovog tjedna izjavio da Klub SDSS-a više nije dio vladajuće većine, nego je u oporbenim redovima. Prema nekim izvorima, Pupovac je o tom prijedlogu razgovarao s čelnicima klubova HDZ-a Antom Sanaderom i SDP-a Peđom Grbinom, a HDZ je navodno bio sklon podržati Pupovca, vjerojatno kao pokušaj kompenzacije jer su SDSS, na zahtjev DP-a, morali isključiti iz vladajuće većine.

Dijana Pavlović
POTPREDSJEDNICI GLASOVAC I HAJDAŠ DONČIĆ
 
 
Hrvatski sabor u petak je za dvoje potpredsjednika Sabora iz redova oporbe izabrao SDP-ove Sabinu Glasovac i Sinišu Hajdaša Dončića, čime je popunjeno svih pet potpredsjedničkih mjesta. Glasovac i Hajdaša Dončića kao potpredsjednike Sabora zastupnici su potvrdili jednoglasno, sa 135 glasova za. Glasovac je bila potpredsjednica Sabora i u prošlom sazivu. Na konstituirajućoj sjednici prošlog tjedna za potpredsjednike Sabora iz redova vladajuće većine izabrani su Željko Reiner (HDZ), Ivan Penava (DP) i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Sabina Glasovac rođena je 1978. u Našicama. Ima bogato političko iskustvo, u Hrvatski sabor izabrana je na parlamentarnim izborima 2015. godine, obnašala je niz dužnosti u saborskim odborima. Siniša Hajdaš Dončić rođen je 1974. u Zaboku. Od 2012. do 2016. obnašao je dužnost ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. Saborski zastupnik je od 2016.

Gordan Jandroković predsjednik Hrvatskog sabora

O TOME ĆEMO GLASOVATI KADA UTVRDE KANDIDATA

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković potvrdio je da predsjednika Odbora za nacionalne manjine predlaže Klub zastupnika nacionalnih manjina. "Oni između sebe nisu utvrdili kandidata jer imaju više kandidata, a kada ga utvrde, onda ćemo o tome glasovati", dodao je. Upitan bi li podržali SDSS-ova Pupovca za predsjednika, novinarima je odgovorio "vi biste sad mene isprovocirali kao malu bebu". Na pitanje koga priželjkuje za predsjednika tog saborskog odbora, Jandroković je uzvratio kako priželjkuje da se Klub nacionalnih manjina dogovori i predloži svog kandidata.

Pupovac: Nepotrebno podignute strasti i buka

Klub zastupnika nacionalnih manjina zajedno s ostalim klubovima je odlučio je odgoditi glasanje o izboru članova i predsjednika Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava dok se ne stišaju, po našem mišljenju, nepotrebno podignute strasti i buka, kazao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac u petak na otvorenju Srpskog kulturnog centra u Osijeku. Također je izrazio uvjerenje da će na sljedećem zasjedanju Sabora biti prilika da se taj posao odradi u skladu s odlukom svih klubova nacionalnih manjina koji surađuju i rade u njemu i donose strateške odluke o djelovanju. "Među tim strateškim odlukama je ona o Odboru i njegovu predsjedniku", dodao je Pupovac.

Na upit bi li prihvatio biti predsjednikom saborskog Odbora za nacionalne manjine Pupovac je upozorio da ljudi moraju voditi računa dkako je to stvar Kluba zastupnika nacionalnih manjina, bila i ostala. "Moraju voditi računa da svojim porukama i zagovorima ne izazivaju ono što ne trebaju izazivati i da ne ulaze u područje u koja ne bi trebali ulaziti. To vrijedi za danas a kada dođe vrijeme za izbor i ako bude trebalo reći ćemo i više od toga", poručio je Pupovac iz Osijeka izrazivši nadu da to ipak neće biti potrebno. T.Prusina

Možda ste propustili...

NAPADNUT SKAUT BIJELO-PLAVIH JAMIE FREEMAN

Ludilu treba stati na kraj

SPORAZUM SLOVENSKOG UJP-A I HRVATSKOG AKD-A

Suradnja oko izrade zaštićenih duhanskih markica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KRIM-SLUŽBENIK UDALJEN IZ SLUŽBE

Vozio pijan auto PU vukovarsko-srijemske

2

PUTNICI LANI POTROŠILI 2,6 MLRD. EURA

Polovina stanovnika Hrvatske nije putovala

3

KRIMIĆI SU NAJPOPULARNIJI, ALI ZATVORENICI NISU ISKLJUČIVI

Što se čita u zatvorima? Od Biblije i “Proklete avlije” do Franje Tuđmana i Suzane Rog