Svijet
TENZIJE NAKON REZOLUCIJE O SREBRENICI

SAD: Dodik na opasnom putu, zastrašuje javnost
Objavljeno 25. svibnja, 2024.
Schmidt: Rezolucija mora biti pokretač ozdravljenja * Rusija: Poraz za BiH
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt pozdravio je u petak usvajanje rezolucije kojom je Opća skupština UN uvela 11. srpnja kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici, a rusko veleposlanstvo u Sarajevu poručilo je da je to "poraz za BiH" jer će otežati proces pomirenja.

Nije čin protiv Srba


Nakon što je Opća skupština UN uz potporu 86 država članica izglasala rezoluciju kojom se podsjeća na srebreničke žrtve i uvodi 11. srpnja kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u tom mjestu 1995., Schmidt se oglasio izjavom u kojoj je naveo kako pozdravlja taj dokument kao izraz međunarodne posvećenosti čuvanju dostojanstva preživjelih i sjećanja na one koji su ubijeni. "Od najvećeg je značenja da društvo odbaci sve pokušaje minimiziranja ili umanjivanja težine genocida u Srebrenici. Rezolucija mora služiti kao pokretač ozdravljenja i razumijevanja umjesto da se iskorištava za uske političke ciljeve. To nije čin usmjeren protiv srpskog naroda ili Republike Srpske. Svaki pokušaj da se ova rezolucija stavi u takav kontekst pogrešan je i zlonamjeran", izjavio je Schmidt.

Protivljenje usvajanju rezolucije o Srebrenici na Općoj skupštini UN uz Srbiju je predvodila Rusija, a iz veleposlanstva te zemlje u Sarajevu u petak su objavili komentar u kojemu su ustvrdili kako je to opasno za mirovni proces u BiH, ali i za stabilnost regije. Zapad su optužili da je rezoluciju "progurao" na isti način na koji je, prema njihovu sudu, Schmidt protupravno postavljen za visokog predstavnika u BiH, pa je to, kako tvrde, dodatno produbilo podjele u međunarodnoj zajednici.

Ruska diplomacija operira tezom kako je broj država koje su glasale protiv rezolucije zajedno s onima koje su bile suzdržane ili uopće nisu glasale u konačnici veći od od broja država koje su podržale rezoluciju, pa to smatraju dokazom kako je većina zemalja zapravo bila protiv usvajanja tog dokumenta. Te teze uporno ponavljaju i političari iz reda bosanskih Srba, kao i oni u Srbiji, tvrdeći kako je na taj način zapravo poražena inicijativa skupine od 40 država koje su predložile rezoluciju, a među njima je bila i Hrvatska. Države koje su glasale protiv rezolucije pretežito su iz ruske sfere utjecaja, a među njima je bila i Kina.

Opasno i neodgovorno


Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini u petak je oštro upozorilo čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika i sve političare koji ga slijede da su na opasnom putu kada zagovaraju "mirno razdruživanje", poručivši im kako SAD neće mirno promatrati postupke koji ugrožavaju BiH kao državu. Na Dodikov poticaj vlada Republike Srpske u četvrtak je uoči rasprave na općoj skupštini Ujedinjenih naroda donijela odluku da će u roku od 30 dana izraditi dokument kojim će Federaciji BiH predložiti "razdruživanje", odnosno okončanje postojanja BiH kakva je utemeljena Daytonskim sporazumom. "Mirno razdruživanje nije secesija", tumačenje je što ga je nakon sjednice na kojoj je donesen takav zaključak iznio entitetski premijer Radovan Višković, ponovivši teze koje je danima prije toga iznosio Dodik i koji tvrdi kako je opstanak BiH nemoguć nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici. SAD je bio među najsnažnijim zagovornicima donošenja rezolucije u UN-u o srebreničkom genocidu, a iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu u petak su poručili kako su Dodik i vlada RS teze o nemogućnosti opstanka RS pokušali objasniti "skupinom laži i dezinformacija" smišljenih da zastraše javnost u RS-u kako bi krenula za njima tim opasnim putem. "Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna urota da se ukine RS, a Dodik ne može izdvojiti ni jednu jedinu izjavu bilo kojeg američkog dužnosnika kojom se poziva na ukidanje RS", stoji u izjavi.

Iz američkog su veleposlanstva podsjetili i kako BiH nije unija dvaju entiteta, kako to opetovano tumači Dodik, nego je država sljednica nekadašnje Republike BiH. Ustav BiH, kako su istaknuli, ne daje pravo na secesiju ili "razdruživanje" ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH, pa secesija ili "razdruživanje" RS ne znači neovisnost tog entiteta ni kraj BiH, nego znači kraj RS-a. "To je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje, koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD-a. Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku", stoji u izjavi veleposlanstva SAD.

Dijana Pavlović
SUOČAVANJE
Reakcija srbijanskog vodstva na rezoluciju o genocidu u Srebrenici pokazuje da je Srbija daleko od suočavanja sa svojom prošlošću, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naime, tvrdi da je cilj rezolucije bio poniziti Srbiju. Šef hrvatske diplomacije naglasio je da se rezolucijom ni jedan narod ne proglašava genocidnim, jer se njome pravno nije “ništa dogodilo”, osim što se UN obvezao komemorirati taj zločin.